Łosoś z warzywami to dobry pomysł na pyszną, zdrową i lekką potrawę na obiad. Ryba ta zawiera wiele potrzebnych nam mikroelementów, a dodatek warzyw jeszcze je wzbogaca. Przygotować możemy różnorodne dania z tych składników. Wspaniale będzie smakować łosoś pieczony z ziemniakami i koperkiem, lub przygotowany na parze z różnorodnymi warzywami-cukinią, porem, czy papryką.
Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem to wyjątkowo smaczne, zdrowe i lekkie danie. Polecamy je osobom liczącym kalorie. Możemy podać je na codzienny obiad lub na kolacje przy świecach. Prezentuje się wyjątkowo elegancko, a jednocześnie jest proste w wykonaniu. Łososia możemy upiec ze szpinakiem, zawinąć w ciasto francuskie lub podać z dodatkiem makaronu.

Łosoś z cukinią

Łosoś z cukinią

Łosoś z cukinią to dobry pomysł na szybkie danie obiadowe. Jest pyszne, niskokaloryczne i proste w przygotowaniu. Możemy przygotować je w różnorodny sposób, zawsze będzie smakować wyśmienicie. Zapiekanka, tarta, roladki, placki, czy makaron z łososiem i cukinią to potrawy wyjątkowo efektowne i pożywne. Mimo podobnych składników, to całkiem inne dania więc możemy serwować je domownikom dosyć często.

Łosoś w porach

Łosoś w porach

Łosoś w porach smakuje po prostu niesamowicie, a wygląda jeszcze lepiej. Pomarańczowa, smaczna ryba w towarzystwie delikatnych, jasnozielonych plastrów tego warzywa to świetny pomysł na proszoną kolacje. Dzięki temu, że przygotowuje się ją szybko i prosto możemy się nią cieszyć także w zwyczajny dzień. Możemy przygotować łososia z porem i śmietaną lub pod pierzynką z pora i ziemniaków.

Łosoś w pomidorach

Łosoś w pomidorach

Łosoś w pomidorach to wyjątkowo aromatyczne i smaczne danie. Do jego przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Dodatkowo przyrządzimy je szybko i bardzo łatwo. Świetnie smakuje łosoś w sosie pomidorowym, z suszonymi pomidorami, a także zapiekany w cieście francuskim. Dodatek świeżych ziół jeszcze bardziej uatrakcyjni te potrawy.
 

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla wymaga wcześniejszego skropienia go sokiem z cytryny i posypania odrobiną pieprzu, ziołowego bądź cytrynowego. Łosoś grillowany zachowuje więcej naturalnych soków niż ryba smażona. Można przygotować również łososia z patelni grillowej lub z grilla elektrycznego – wystarczy zwilżyć rozgrzane urządzenie oliwą albo olejem. Marynata do łososia z grilla sprawi, że łosoś grillowany w piekarniku pozostanie soczysty i kruchy. Taka ryba nadaje się idealnie do sałatki z grillowanym łososiem.

Łosoś pieczony

Łosoś pieczony

Łosoś pieczony to dobry pomysł na zdrowy, lekki obiad. Podając go w towarzystwie sałatki z winegretem i ryżem zapewniamy sobie pełnowartościowy i pyszny posiłek. Możemy go upiec w folii lub rękawie, dzięki temu będzie on wyjątkowo soczysty. Łososia z piekarnika uzupełnić możemy dodatkiem pieczonych warzyw lub bagietką posmarowaną masłem.

Łosoś z brokułami

Łosoś z brokułami

Łosoś z brokułami to pomysł na dietetyczne danie, które jednocześnie będzie wyjątkowo dobrze smakować, Możemy przygotować je na rodzinny obiad i nawet dzieci powinny być z niego zadowolone. Przyrządzamy łososia na parze, smażonego lub pieczonego z brokułami. Dobrym pomysłem będzie także polanie naszej potrawy sosem śmietanowym.

Quiche z łososiem

Quiche z łososiem

Quiche z łososiem to idealna propozycja na pożywny i pyszny obiad. Przygotowuje się go na kruchym cieście z dodatkami brokułów, liści szpinaku oraz dużej ilości koperku. Ciasto na quiche owija się szczelnie folią i odkłada do wypoczęcia na pół godziny do lodówki. Schłodzonym oblepia się formę do pieczenia. Na wierzch ciasta nakłada się łososia z brokułami, szpinakiem i zalewa śmietaną i jajkami. Quiche piecze się przez około 30 minut w 200 st. C.

Roladki z łososia

Roladki z łososia

Roladki z łososia wędzonego na zimno można przygotować w naleśniku, tortilli bądź warstwie szpinaku, przyrządzonego na patelni z cebulą i czosnkiem, a po zwinięciu schłodzonego w folii spożywczej dla nadania przystawce trwałego kształtu. Wnętrze rybnych roladek wypełnia się przyprawioną masą na bazie serka mascarpone, typu almette lub gotowanych jajek. Po uformowaniu roladek zabezpiecza się nadzienie przed wypadnięciem wykałaczką lub obwiązuje się je szczypiorkiem.

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem to wytrawne danie, które można modyfikować na różne sposoby. Smacznymi składnikami w takiej kompozycji są również: szpinak, serek mascarpone, suszone pomidory i feta. Przygotowując naleśniki, które będą nadziewane farszem na słono, można dodać do ciasta szczyptę ziół prowansalskich, suszony koperek lub czosnek granulowany. Roladki z naleśników z łososiem i kremowym serkiem to znakomity pomysł na przekąskę dla gości lub drugie śniadanie do pracy.

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami to wspaniały pomysł na wiosenne danie obiadowe lub kolację. Jest proste w przygotowaniu, lekkie i smaczne. Dobrze będzie smakował łosoś pieczony, gotowany, czy smażony ze szparagami, możemy również podać go w sosie śmietanowym. Za każdym razem będzie wspaniale prezentować się na naszych talerzach. Możemy do jego przygotowania użyć łososia surowego lub wędzonego.

Znaleźliśmy 113 przepisów w kategorii Łosoś z warzywami