Warto w swoim menu uwzględnić łososia - to zdrowa i wartościowa ryba, która znakomicie nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia. Równie popularny jest w wersji wędzonej. Można przyrządzać z niego niezwykle smaczne pasztety i farsze.

Dawniej łosoś uznawany był za symbol luksusu, dziś jest rybą równie popularną co karp. Jego mięso ma barwę od jasnoróżowego do pomarańczowego (w zależności od odmiany, a tych jest całkiem sporo), jest smaczne, soczyste, o charakterystycznym smaku i zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, które biorą czynny udział w budowie silnych komórek serca.

Dzięki temu jedzenie łososia korzystnie wpływa na pracę układu krążenia. W jego składzie znajdują się także bardzo duże ilości witamin D, B6, B12 a także selenu, fosforu i magnezu. Łosoś stanowi doskonałe źródło wartościowego białka, dlatego jest rybą szczególnie polecaną osobom prowadzącym aktywny tryb życia i dbającym o dietę.

Zastosowanie łososia w kulinariach jest naprawdę szerokie! Łosoś pieczony, z warzywami, w sosie cytrynowym to pyszne przykłady dań głównych. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z makaronem, naleśników czy tart serwowanych na wytrawnie. Podany w cieście francuskim albo orzechowej panierce sprawi, że długo nie zapomnisz jego smaku.

W tym dziale znajdziesz wiele ciekawych pomysłów na znakomite dania z łososiem w roli głównej. Odtwarzaj, próbuj, eksperymentuj - gwarantujemy, że w każdym wydaniu smakuje genialnie! Polecamy!
Łosoś wędzony

Łosoś wędzony

Łosoś wędzony sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Jego lekko przydymiony smak wzbogaci je i nada niesamowitego aromatu, a także koloru. Czy będzie to łosoś wędzony na zimno, czy na ciepło na pewno elegancko się będzie prezentował na talerzu. Wykorzystajmy go jako dodatek do ciekawych przekąsek, bądź przystawek na romantyczną kolację lub dużą uroczystość. Łososia wędzonego możemy podać z makaronem, sałatką, w cieście francuskim, bądź ze szpinakiem.

Łosoś pieczony

Łosoś pieczony

Łosoś pieczony w piekarniku jest bardzo smacznym i lekkim daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Pysznego łososia z piekarnika przyrządzi się, nacierając rybę marynatą z oliwy, trawy cytrynowej utartej w moździerzu, suszonej kolendry, granulowanego czosnku i soli czosnkowej. Równie smaczną potrawę uzyska się przez skropienie ryby olejem i sokiem z cytryny. Zdrowym posiłkiem jest łosoś zapiekany pod warzywami, np. pokrojoną w talarki marchewką i cukinią. Alternatywą dla ryby pieczonej tradycyjnym sposobem jest łosoś pieczony w folii.

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla wymaga wcześniejszego skropienia go sokiem z cytryny i posypania odrobiną pieprzu, ziołowego bądź cytrynowego. Łosoś grillowany zachowuje więcej naturalnych soków niż ryba smażona. Można przygotować również łososia z patelni grillowej lub z grilla elektrycznego – wystarczy zwilżyć rozgrzane urządzenie oliwą albo olejem. Marynata do łososia z grilla sprawi, że łosoś grillowany w piekarniku pozostanie soczysty i kruchy. Taka ryba nadaje się idealnie do sałatki z grillowanym łososiem.

Łosoś w sosie

Łosoś w sosie

Łosoś wspaniale smakuje w sosie. Ten dodatek o kremowej, gładkiej konsystencji podkreśla jego delikatny smak. Do jego przyrządzenia możemy użyć wielu różnorodnych składników i podawać go za każdym razem w innej odsłonie. Łosoś w sosie śmietanowym, koperkowym, cytrynowym, czy teriyaki zapewnią nam ciekawą alternatywę dla codziennych monotonnych obiadów.

Łosoś smażony

Łosoś smażony

Przyrządzając łososia smażonego nie potrzebujemy dużo czasu. Wystarczy przyprawić go solą, pieprzem i skropić cytryną, obtoczyć w mące i wrzucić na kilka chwil na patelnie. Oczywiście to jest najprostszy sposób, który możemy dowolnie zmieniać i wzbogacać. Dobrze smakuje łosoś smażony na maśle lub grillowany. Możemy go przyprawić ulubionymi ziołami oraz zamarynować na przykład w sosie sojowym.

Łosoś pieczony z warzywami

Łosoś pieczony z warzywami

Łosoś pieczony świetnie smakuje z warzywami, podkreślą one jego delikatny smak i zapewnią wiele witamin i mikroelementów. Mogą być one na prawdę różne, każdy doda te które lubi najbardziej. Świetnie smakuje łosoś ze szpinakiem, brokułami, porem, czy szparagami. Posiekane świeże zioła-koperek, pietruszka, czy tymianek – dodadzą mu dodatkowo świeżości i aromatu.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Łosoś pieczony

Łosoś pieczony

Łosoś pieczony to dobry pomysł na zdrowy, lekki obiad. Podając go w towarzystwie sałatki z winegretem i ryżem zapewniamy sobie pełnowartościowy i pyszny posiłek. Możemy go upiec w folii lub rękawie, dzięki temu będzie on wyjątkowo soczysty. Łososia z piekarnika uzupełnić możemy dodatkiem pieczonych warzyw lub bagietką posmarowaną masłem.

Łosoś z brokułami

Łosoś z brokułami

Łosoś z brokułami to pomysł na dietetyczne danie, które jednocześnie będzie wyjątkowo dobrze smakować, Możemy przygotować je na rodzinny obiad i nawet dzieci powinny być z niego zadowolone. Przyrządzamy łososia na parze, smażonego lub pieczonego z brokułami. Dobrym pomysłem będzie także polanie naszej potrawy sosem śmietanowym.

Quiche z łososiem

Quiche z łososiem

Quiche z łososiem to idealna propozycja na pożywny i pyszny obiad. Przygotowuje się go na kruchym cieście z dodatkami brokułów, liści szpinaku oraz dużej ilości koperku. Ciasto na quiche owija się szczelnie folią i odkłada do wypoczęcia na pół godziny do lodówki. Schłodzonym oblepia się formę do pieczenia. Na wierzch ciasta nakłada się łososia z brokułami, szpinakiem i zalewa śmietaną i jajkami. Quiche piecze się przez około 30 minut w 200 st. C.

Roladki z łososia

Roladki z łososia

Roladki z łososia wędzonego na zimno można przygotować w naleśniku, tortilli bądź warstwie szpinaku, przyrządzonego na patelni z cebulą i czosnkiem, a po zwinięciu schłodzonego w folii spożywczej dla nadania przystawce trwałego kształtu. Wnętrze rybnych roladek wypełnia się przyprawioną masą na bazie serka mascarpone, typu almette lub gotowanych jajek. Po uformowaniu roladek zabezpiecza się nadzienie przed wypadnięciem wykałaczką lub obwiązuje się je szczypiorkiem.

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem to wytrawne danie, które można modyfikować na różne sposoby. Smacznymi składnikami w takiej kompozycji są również: szpinak, serek mascarpone, suszone pomidory i feta. Przygotowując naleśniki, które będą nadziewane farszem na słono, można dodać do ciasta szczyptę ziół prowansalskich, suszony koperek lub czosnek granulowany. Roladki z naleśników z łososiem i kremowym serkiem to znakomity pomysł na przekąskę dla gości lub drugie śniadanie do pracy.

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami to wspaniały pomysł na wiosenne danie obiadowe lub kolację. Jest proste w przygotowaniu, lekkie i smaczne. Dobrze będzie smakował łosoś pieczony, gotowany, czy smażony ze szparagami, możemy również podać go w sosie śmietanowym. Za każdym razem będzie wspaniale prezentować się na naszych talerzach. Możemy do jego przygotowania użyć łososia surowego lub wędzonego.

Znaleźliśmy 1185 przepisów w kategorii Łosoś

Domowy paprykarz

Domowy paprykarz

Bo Bo
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lazania rybna

Lazania rybna

paulina57 paulina57

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: