Warto w swoim menu uwzględnić łososia - to zdrowa i wartościowa ryba, która znakomicie nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia. Równie popularny jest w wersji wędzonej. Można przyrządzać z niego niezwykle smaczne pasztety i farsze.

Dawniej łosoś uznawany był za symbol luksusu, dziś jest rybą równie popularną co karp. Jego mięso ma barwę od jasnoróżowego do pomarańczowego (w zależności od odmiany, a tych jest całkiem sporo), jest smaczne, soczyste, o charakterystycznym smaku i zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, które biorą czynny udział w budowie silnych komórek serca.

Dzięki temu jedzenie łososia korzystnie wpływa na pracę układu krążenia. W jego składzie znajdują się także bardzo duże ilości witamin D, B6, B12 a także selenu, fosforu i magnezu. Łosoś stanowi doskonałe źródło wartościowego białka, dlatego jest rybą szczególnie polecaną osobom prowadzącym aktywny tryb życia i dbającym o dietę.

Zastosowanie łososia w kulinariach jest naprawdę szerokie! Łosoś pieczony, z warzywami, w sosie cytrynowym to pyszne przykłady dań głównych. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z makaronem, naleśników czy tart serwowanych na wytrawnie. Podany w cieście francuskim albo orzechowej panierce sprawi, że długo nie zapomnisz jego smaku.

W tym dziale znajdziesz wiele ciekawych pomysłów na znakomite dania z łososiem w roli głównej. Odtwarzaj, próbuj, eksperymentuj - gwarantujemy, że w każdym wydaniu smakuje genialnie! Polecamy!

Znaleźliśmy 1061 przepisów w kategorii Łosoś

Grillowany łosoś

Grillowany łosoś

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar z łososia

Tatar z łososia

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: