Lubczyk to przyprawa należąca do rodziny pietruszkowatych. Jej liście, korzenie i nasiona stosowane są do aromatyzowania dań i napojów. Oprócz celów kulinarnych, lubczyk wykorzystywany jest do zbijania gorączki i leczenia dolegliwości żołądkowych. Oryginalnie pochodzi on z terenów Europy Południowej.

Smak lubczyku

W Niemczech lubczyk nazywany jest maggikraut, ponieważ zapachem przypomina mięsny ekstrakt drożdżowy, czyli kostki Maggi. Jego smak jest korzenny, lekko gorzki. Ze względu na olbrzymią aromatyczność używa się go oszczędnie i w niewielkich ilościach. Świeże liście lubczyku mają ostry, piżmowo-drożdżowy smak wymieszany z nutą selera i cytryny.

Zastosowanie lubczyku

Lubczyk może być jedzony gotowany lub na surowo. Jego liśćmi przyprawia się zupy, wywary, pikle, gulasze i sałatki. Wraz z oregano i czosnkiem, we Włoszech, stosowany jest do przygotowania sosu pomidorowego. Nasionami lubczyku doprawia się sałatki, ziemniaki, pieczywo, ciastka, sery i herbatniki. Łodygi rośliny wykorzystywane są do aromatyzowania sosów, gulaszów i ciast. Korzenie, obrane ze skórki, stosuje się do marynat mięs. Czasem lubczyk dodawany jest podczas produkcji alkoholu.

Właściwości lubczyku

Lubczyk stosowany jest w celach leczniczych przede wszystkim jako środek wykrztuśny. Dodatkowo poprawia on pracę nerek, układu trawiennego, działa moczopędnie i rozkurczowo. Nie powinny go przyjmować kobiety obficie miesiączkujące (zwiększa krwawienie) oraz ciężarne (uchodzi za zioło o działaniu poronnym).
Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską, to niskokaloryczny i pożywny dodatek do wielu potraw. Przed zjedzeniem należy je namoczyć, gdyż wówczas mają galaretowatą konsystencję. Nasiona chia same w sobie nie mają smaku, przyjmują go od płynu, w którym się je moczy. Można dodawać je do deserów, sałatek, dressingów oraz do marynaty mięsnej. Wysoką zawartość wartości odżywczych szałwii hiszpańskiej docenią amatorzy zdrowego odchudzania, wegetarianie i sportowcy.

Łopian

Łopian

Łopian, nazywany potocznie rzepem lub łopuchem, to roślina mająca duże sercowate liście w kształcie rozety. Jest popularna w Polsce. Ma słodkogorzkawy smak. Nadaje się zarówno do gotowania, smażenia, duszenia, jak i marynowania. Łopian jest świetnym dodatkiem do zup i zapiekanek. Roślina ma szerokie zastosowanie lecznicze – leczy łupież, świąd skórny, ma działanie antybakteryjne, moczopędne i grzybobójcze.

Liść laurowy

Liść laurowy

Liść laurowy pochodzący z rejonu śródziemnomorskiego jest jedną z najpopularniejszych przypraw w świecie kulinarnym. Posiada charakterystyczny gorzkawy smak i korzenny zapach. Liść laurowy jest aromatycznym ziołem wykorzystywanym do wzbogacenia smaku mięs, marynat oraz zup, m.in. ogórkowej, kapuśniaku, czerwonego barszczu. Przyprawia się nim bigosy oraz gulasze. Najczęściej suszone liście laurowe dodaje się do potraw w całości, choć zastosowanie ma również wyciąg z liści oraz liście mielone.

Oregano

Oregano

Oregano, czyli lebiodka pospolita, to wieloletnia roślina zielona. Rośnie w Europie, Azji i Afryce. Uschnięte i pokruszone liście oregano stanowią doskonałą przyprawę o intensywnym aromacie i lekko gorzkim smaku. Lebiodkę można dodawać do sosów jogurtowych, sałatek, dań mącznych, mięsa, jaj, ryb oraz zup. Pizza, kanapki z łososiem, pomidory z mozzarellą, gulasz wieprzowy, ser pleśniowy, leczo, spaghetti, kurczak pieczony, a także grillowane kiełbasy i warzywa najlepiej smakują właśnie z dodatkiem oregano.

Koper

Koper

Koper jest łatwą w uprawie, popularną w kuchniach całego świata przyprawą do sałatek i aromatyczną bazą zupy koperkowej z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Liście oraz pędy koperku z baldachimami dodaje się do faszerowanych jajek, twarogów, owoców morza, potraw rybnych, sosów do kasz, masła ziołowego. Koper jest niezbędny do robienia kiszonek – wkłada się go do słoików z ogórkami i papryką oraz posypuje nim kiszoną kapustę i surówki. W kuchni przydaje się zarówno koper suszony, jak i świeży.

Kolendra

Kolendra

Kolendra jest zieloną rośliną jednoroczną. Jej ususzone i sproszkowane liście są wykorzystywane do produkcji olejków eterycznych, a także jako herbata oraz przyprawa do dań. Ziele ma właściwości moczopędne, rozkurczowe oraz wspomagające trawienie. Ususzoną kolendrę można zalać wrzątkiem, zaparzyć i wypić lub dodać do mięs, sałatek, past, zapiekanek a nawet słodkich wypieków. Ziele doskonale komponuje się z wieprzowiną, wołowiną, drobiem, pomidorami, serami, ryżem i piernikiem. Przyprawa sprawdzi się w każdej kuchni.