Do zrobienia lukru potrzebujemy przede wszystkim cukru pudru, do którego dodajemy do wyboru białko jajka, sok z cytryny lub gęstą śmietanę. Wystarczy te dwa składniki zmiksować tak by nasz wyrób uzyskał odpowiednią gęstą i lepką konsystencje. Tak przygotowany lukier wykorzystujemy do dekorowania pierników,  babeczek, czy ciast- makowca, sernika lub nawet tortu. By nasze wypieki były jeszcze piękniej udekorowane możemy stworzyć kolorowy lukier dodając do niego odrobine soku z jagód, buraka lub kurkumy.
Lukier plastyczny

Lukier plastyczny

Masa cukrowa, czy plastyczna nazywana też lukrem plastycznym oraz fondantem wyrabiana jest z cukru pudru, żelatyny, glukozy w proszku, można dodać jeszcze odrobinę ekstraktu waniliowego lub migdałowego.  Gotowa do użycia jest wtedy gdy osiągnie konsystencje plasteliny. Taką masą plastyczną dekorujemy  torty. Można ją bez żadnych problemów rozwałkować i okryć nią całe przygotowane wcześniej ciasto oraz modelować z niej różne elementy dekoracyjne. Jeśli trakcie wyrabiania jej dodamy barwniki uzyskamy kolorową masę cukrową.

Masa cukrowa

Masa cukrowa

Masa cukrowa używana jest do dekorowania tortów. Ma ona konsystencje plasteliny, dlatego łatwo możemy zrobić z niej różne ozdoby lub rozwałkować i pokryć nią całe nasze ciasto. Do jej przygotowania potrzeba tylko cukru pudru, glukozy w proszku i żelatyny, jeśli dodamy barwników będzie ona kolorowa.  Dzięki wykorzystaniu takiej masy na tort możemy zachwycić naszych gości na każdej uroczystości domowej. 

Lukier cytrynowy

Lukier cytrynowy

Lukier cytrynowy to prosty sposób na dekorowanie słodkich wypieków. Do jego wykonania wystarczy cukier puder i sok z cytryny. Obydwa składniki ucieramy dokładnie do momentu gdy uzyska on konsystencje gęstej śmietany. Jeśli jest za gęsty dodajemy sok, jeśli za rzadki cukier. Takim domowy m lukrem dekodujemy ciasta na przykład cytrynowe, ciasteczka, czy nakładamy na świąteczne pierniczki. Zamiast soku cytrynowego  możemy wykorzystać pomarańczowy, wtedy uzyskamy oryginalny lukier pomarańczowy.

Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier z białek i cukru pudru nazywany jest królewskim. To wspaniała masa, która jest świetną dekoracją do ciast. By ją uzyskać składniki po prostu musimy zmiksować do odpowiednio gęstej konsystencji.  Gotową możemy wykorzystać do dekorowania ciasteczek, czy pierniczków. Jeśli dodamy do naszych składników kakao uzyskamy wyjątkowy lukier czekoladowy. Urozmaici on nam nasze domowe słodkie wypieki.

Polewa lukrowa

Polewa lukrowa świetnie sprawdzi się do udekorowania domowego ciasta. Zrobimy ją właściwie z dwóch składników – cukru pudru i soku z cytryny. Wystarczy je utrzeć do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i gotowe. Taka polewa lekko cytrynowa w smaku uprzyjemni nam ulubione wypieki. Jeśli raz ją wykonamy często będziemy do niej wracać. Możemy ją wykorzystać jako dodatek do różnorodnych ciast, sprawdzi się jako polewa do murzynka,  piernika oraz sernika.

Lukier do pączków

Lukier do pączków

Pączki domowe nie mogą obejść  się bez dodatku białego lukru, dodaje on im i smaku i wyjątkowego wyglądu.  Dlatego wyrabiając ciasto na pączki pamiętajmy również o jego przygotowaniu. Te okrągłe słodkie wypieki uwielbiane są przez dzieci i dorosłych. W tłusty czwartek najadamy się nimi do syta, a w inne dni w roku kosztujemy ich także od czasu do czasu. Pamiętajmy, że pączki zawierają dużo kalorii, więc nie należy przesadzać z ich ilością.

Polecane przepisy do kategorii Lukier

Znaleźliśmy 24 przepisów w kategorii Lukier

Lukier plastyczny

Lukier plastyczny

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Lukier królewski

Lukier królewski

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukier cytrynowy

Lukier cytrynowy

szpileczka szpileczka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki z lukrem

Pączki z lukrem

iziona iziona
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki z lukrem 2

Pączki z lukrem 2

bietka bietka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki z lukrem

Pączki z lukrem

TheKajtex TheKajtex

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: