Do zrobienia lukru potrzebujemy przede wszystkim cukru pudru, do którego dodajemy do wyboru białko jajka, sok z cytryny lub gęstą śmietanę. Wystarczy te dwa składniki zmiksować tak by nasz wyrób uzyskał odpowiednią gęstą i lepką konsystencje. Tak przygotowany lukier wykorzystujemy do dekorowania pierników,  babeczek, czy ciast- makowca, sernika lub nawet tortu. By nasze wypieki były jeszcze piękniej udekorowane możemy stworzyć kolorowy lukier dodając do niego odrobine soku z jagód, buraka lub kurkumy.
Lukier cytrynowy

Lukier cytrynowy

Lukier cytrynowy to prosty sposób na dekorowanie słodkich wypieków. Do jego wykonania wystarczy cukier puder i sok z cytryny. Obydwa składniki ucieramy dokładnie do momentu gdy uzyska on konsystencje gęstej śmietany. Jeśli jest za gęsty dodajemy sok, jeśli za rzadki cukier. Takim domowy m lukrem dekodujemy ciasta na przykład cytrynowe, ciasteczka, czy nakładamy na świąteczne pierniczki. Zamiast soku cytrynowego  możemy wykorzystać pomarańczowy, wtedy uzyskamy oryginalny lukier pomarańczowy.

Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier z białek i cukru pudru nazywany jest królewskim. To wspaniała masa, która jest świetną dekoracją do ciast. By ją uzyskać składniki po prostu musimy zmiksować do odpowiednio gęstej konsystencji.  Gotową możemy wykorzystać do dekorowania ciasteczek, czy pierniczków. Jeśli dodamy do naszych składników kakao uzyskamy wyjątkowy lukier czekoladowy. Urozmaici on nam nasze domowe słodkie wypieki.

Polewa lukrowa

Polewa lukrowa

Polewa lukrowa świetnie sprawdzi się do udekorowania domowego ciasta. Zrobimy ją właściwie z dwóch składników – cukru pudru i soku z cytryny. Wystarczy je utrzeć do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i gotowe. Taka polewa lekko cytrynowa w smaku uprzyjemni nam ulubione wypieki. Jeśli raz ją wykonamy często będziemy do niej wracać. Możemy ją wykorzystać jako dodatek do różnorodnych ciast, sprawdzi się jako polewa do murzynka,  piernika oraz sernika.

Lukier do pączków

Lukier do pączków

Pączki domowe nie mogą obejść  się bez dodatku białego lukru, dodaje on im i smaku i wyjątkowego wyglądu.  Dlatego wyrabiając ciasto na pączki pamiętajmy również o jego przygotowaniu. Te okrągłe słodkie wypieki uwielbiane są przez dzieci i dorosłych. W tłusty czwartek najadamy się nimi do syta, a w inne dni w roku kosztujemy ich także od czasu do czasu. Pamiętajmy, że pączki zawierają dużo kalorii, więc nie należy przesadzać z ich ilością.

Lukier kolorowy

Lukier kolorowy

Lukier kolorowy wykorzystuje się najczęściej do zdobienia pierniczków i ciastek na święta. Do jego przygotowania potrzeba białek z jajek i cukru pudru. Lukier farbuje się na różne kolory przy użyciu soków owocowych bądź warzywnych. Aby otrzymać czerwony lukier, dodaje się do niego sok z wiśni. Pomarańczowy uzyskuje się, dodając soku z marchwi, zaś żółty wsypując odrobinę kurkumy. Zielony lukier powstaje przez dodanie do białek liści mięty, ziaren grochu lub gotowanego szpinaku.

Lukier do pierniczków

Lukier do pierniczków

Lukier do pierniczków jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Stosuje się go do dekoracji nie tylko pierniczków, ale również ciastek oraz tortów. Aby zrobić lukier, wystarczy jedno jajko, szklanka cukru pudru i sok z cytryny. Składniki miksuje się w misce na gęstą masę. Białko ubija się z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodaje się cukier puder, by piana nabrała sztywności. Do lukru można wlać trochę soku z cytrynu lub aromatu dla smaku. Nakłada się go szprycą lub woreczkiem z wyciętą dziurką.

Pierniczki miękkie

Pierniczki miękkie

Oblane czekoladą i mające w środku powidła lub dżem pierniczki alpejskie to wyśmienita przekąska do gorącego kakao. Piernik z konfiturą podawany jako ciasto np. w czasie świąt Bożego Narodzenia można przygotować szybko. Najważniejsza jest właściwa proporcja składników oraz wyważenie ilości przypraw.

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Przygotowywanie słodkich świątecznych ozdób oraz malowanie ich w fantazyjne lukrowe wzory może być doskonałą okazją do spędzenia czasu z dziećmi. Pierniki to ciastka, które smakują wyśmienicie szczególnie, gdy poleżakują. Przygotowanie ciasta na piernik może być czasochłonne lub błyskawiczne – wszystko zleży od przepisu. Najlepszy miód do piernika to ten naturalny i w formie płynnej. W zależności od preferencji smakowych można wykorzystać mód wielokwiatowy, gryczany, wrzosowy, lipowy, spadziowy etc.

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy pod cienką warstwą śmietankowej polewy to idealny pomysł na pyszny deser. Aby go upiec, potrzeba potrójnie mielonego sera, cukru, jajek, skórki cytrynowej, budyniu śmietankowego i ekstraktu cytrynowego. Na wierzch należy przygotować polewę ze śmietanki 30 procent, cukru pudru i soku z cytryny. Upieczone ciasto przed wyciągnięciem trzeba ostudzić, uchylając drzwiczki od piekarnika. Sernik najlepiej smakuje podany na drugi dzień.

Makowiec japoński

Makowiec japoński

Przed przygotowaniem makowca japońskiego masę makową miesza się z smażonymi jabłkami. Najlepsze do tego są lekko kwaskowate odmiany tych owoców, np. szara reneta lub antonówka. Można je zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Podczas smażenia warto dodać do nich cynamon, goździki, miód i na sam koniec bakalie. Japoński makowiec warto przygotować dzień wcześniej. Po nocy spędzonej w lodówce będzie smakował wyśmienicie.

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Marmurki na cieście są łatwe do zrobienia. Wystarczy do formy wlać warstwami jasne i ciemne ciasto a następnie całość wymieszać delikatnie patyczkiem tworząc esy-floresy. Taka babka marmurkowa łączy naturalnie dwa smaki, dając przy okazji ciekawy przekrój wypieku. Te ciasto ucierane robi się równie szybko, co zwykłą babkę. Wystarczy zmiksowaną bazę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Później już zostaje tylko przełożyć całość do formy i zapiec.

Masa cukrowa

Masa cukrowa

Masa cukrowa używana jest do dekorowania tortów. Ma ona konsystencje plasteliny, dlatego łatwo możemy zrobić z niej różne ozdoby lub rozwałkować i pokryć nią całe nasze ciasto. Do jej przygotowania potrzeba tylko cukru pudru, glukozy w proszku i żelatyny, jeśli dodamy barwników będzie ona kolorowa.  Dzięki wykorzystaniu takiej masy na tort możemy zachwycić naszych gości na każdej uroczystości domowej. 

Polecane przepisy do kategorii Lukier

Znaleźliśmy 145 przepisów w kategorii Lukier

Lukier migdałowy

Lukier migdałowy

eliza739 eliza739

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukier B-52

Lukier B-52

Rysia Rysia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukier pomarańczowy

Lukier pomarańczowy

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krawaty z lukrem cytrynowym

Krawaty z lukrem cytrynowym

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukier kakaowy

Lukier kakaowy

Nikolka2410 Nikolka2410

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukier 5

Lukier 5

melisa1993 melisa1993

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukierki

Lukierki

dido.mun dido.mun

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukier

Lukier

elizabeth702 elizabeth702

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

lukier

lukier

rybka0123 rybka0123

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukier biały

Lukier biały

Danuta Prorok Danuta Prorok

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukier karmelowy

Lukier karmelowy

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rumowy lukier

Rumowy lukier

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki z lukrem

Pączki z lukrem

TheKajtex TheKajtex

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

lukier kawowy

lukier kawowy

noculos noculos

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukier

Lukier

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: