Makaron z cukinią to bardzo smaczne i kolorowe połączenie. Możemy je przygotować w wielu ciekawych formach, za każdym razem zaskakując pysznym obiadem. Spaghetti, lazania czy zapiekanka z cukinią i makaronem urozmaicą nasz codzienny jadłospis. Danie to możemy uzupełnić oczywiście o nasze ulubione dodatki. Suszone pomidory, czerwona papryka, pieczarki i czosnek świetnie się sprawdzą w sosie z cukinii do makaronu.  
Risotto z cukinią

Risotto z cukinią

Risotto z cukinią to szybkie danie z cukinii. Cukinia ma łagodny smak, dlatego dania z cukinii warto wzbogacać aromatycznymi dodatkami takimi jak: limonka, chili, dymka czy bazylia. Cukinia z ryżem zyska też ciekawy aromat dzięki usmażeniu jej z pomidorami, papryką lub krewetkami. Dania z cukinii można serwować z soczystym mięsem drobiowym. Kurczak z cukinią podany z ryżem i posypany świeżym szczypiorkiem będzie eksplozją smaków z każdym kęsem. Sposób na cukinię, który sprawi, że podczas smażenia warzywo nie rozmięknie, to pokrojenie jej w grubszą kostkę i dodanie na patelnię w połowie czasu smażenia.

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii to bardzo smaczny, kwaśno-słodki dodatek do potraw mięsnych, sałatek i kanapek. Mieszankę przygotowuje się dojrzałych cukinii, czerwonej cebuli, soli, białego octu, cukru, żółtej gorczycy, pieprzu i kurkumy. Warzywa przed obróbką powinny być dokładnie umyte i pokrojone w cienkie plasterki, najlepiej na krajalnicy lub mandolinie. Cukinia w marynacie powinna marynować się co najmniej dwie godziny. Gotowe pikle należy przechowywać w słoikach, w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu.

Quiche z cukinią

Quiche z cukinią

Quiche z cukinią to wytrawna tarta podawana na kruchym, słonym cieście. Nadzienie polewa się masą przyrządzoną z jajek i śmietany. Interesującym pomysłem na quiche z cukinią jest dodanie do niej pora. Dla osób lubiących mięsne dodatki idealna będzie tarta z dodatkiem boczku. Do cukinii pasują także serek ricotta i parmezan. Quiche z cukinią będzie też smaczny z pomidorkami cherry i serem feta.

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Lekkim i dietetycznym rodzajem bigosu jest bigos z cukinii lub bardzo podobny bigos z kabaczka. Klasyczne przepisy zakładają dodatek kiełbasy, jednak to danie można również zaserwować w wersji wegetariańskiej. Do jarskiego bigosu prócz cukinii często dodaje się pieczarki i bakłażana. Smacznym pomysłem na wegański bigos jest połączenie kiszonej kapusty, soczewicy, suszonych śliwek oraz grzybów. Doprawia się go tradycyjnymi przyprawami do bigosu, a także sosem sojowym i posiekaną natką pietruszki. Nietypowym składnikiem, który nada potrawie aromatu jest brandy.

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Cukinia idealnie nadaje się do zapiekania z makaronem, ziemniakami i innymi warzywami. Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym to pożywne i rozgrzewające danie, które najlepiej sprawdzi się, jako obiad jesienią i zimą. Lżejsza i bardziej dietetyczna wersja tego dania to zapiekanka z cukinią i kurczakiem. Potrawę można przyrządzić również w wersji bezmięsnej – zapiekanka ziemniaczana z cukinią i makaronem z pewnością posmakuje nie tylko wegetarianom. Zapiekanki z cukinią dobrze komponują się z sosem beszamelowym, serowym i pomidorowym.

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Świetnym pomysłem jest cukinia z grilla. Można ją przyrządzać na patelni grillowej lub w piekarniku. Cukinia z grilla z mozzarellą ma intensywny smak, a dodany ser nadaje ciągłości i delikatności potrawie. Dobrym pomysłem jest też grillowana cukinia z fetą i suszonymi pomidorami. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

Makaron z cukinią i pomidorami

Makaron z cukinią i pomidorami

Makaron z cukinią i pomidorami to połączenie wręcz idealne. Podajemy je przede wszystkim latem, gdy warzywa smakują najlepiej, zwłaszcza zerwane w przydomowym ogródku. Jednak w zimne dni roku taki obiad przypomni nam ciepłe dni i zapewni sporo witamin. Wtedy możemy podać makaron z cukinią i suszonymi pomidorami, lub pomidorami koktajlowymi, które cały rok smakują tak samo smacznie.

Makaron z cukinią i kurczakiem

Makaron z cukinią i kurczakiem

Makaron z cukinią i kurczakiem to dobry pomysł na szybki i lekki obiad. Wystarczy filety drobiowe pokroić i przyprawić, warzywo pociąć w talarki. Całość przesmażyć na patelni na przykład z dodatkiem czosnku i połączyć z ugotowanymi „kluskami”. Możemy użyć rurek, kokardek, świderków, czy spaghetti do przygotowania dania z cukinią i kurczakiem.

Makaron z cukinią i śmietaną

Makaron z cukinią i śmietaną

Makaron z cukinią i śmietaną to pomysł na kremowy, pyszny posiłek. Jasny, delikatny sos idealnie skomponuje się również z innymi warzywami. Możemy potrawę uzupełnić o pomidory, pora, czy pokrojoną w paski paprykę. Jeśli dodamy starty ser żółty lub topiony powstanie smaczny sos serowy. Niezależnie czy użyjemy penne, kokardki, czy spaghetti, cukinia z makaronem i śmietaną będą smakować wyśmienicie.

Makaron z cukinią i papryką

Makaron z cukinią i papryką

Makaron z cukinią i papryką to danie, które nie dosyć, że jest pyszne, to jeszcze wygląda bardzo ładnie. Kolorowe i zachęcające do jedzenia, skusi nawet najmłodszych. Jeżeli chcemy podać na obiad spaghetti z cukinią i papryką, wtedy warzywa pokrójmy w cieniutkie paski, a makaron ugotujmy z dodatkiem kurkumy, będzie jeszcze bardziej kolorowo. Jeśli postawimy na świderki lub rurki zróbmy pastę z cukinii i papryki, świetnie pokryje ona nasz makaron.

Makaron z cukinią i szpinakiem

Makaron z cukinią i szpinakiem

Makaron z cukinią i szpinakiem będzie dobrym daniem dla wegetarian. Pyszne, sycące, jeśli dodamy jeszcze sera typu feta zapewnimy odpowiednią porcje białka, tak potrzebną w tej diecie. Oczywiście potrawę tę polecamy wszystkim, ponieważ jest po prostu smaczne. Można przyrządzić również lasagne z cukinią i szpinakiem, wtedy obficie posypujemy ją startym żółtym serem przed pieczeniem.

Makaron z tuńczykiem i cukinią

Makaron z tuńczykiem i cukinią

Makaron z tuńczykiem i cukinią to dobry pomysł na podanie ryby. Nawet osoby nie przepadające za nimi uznają to danie za smaczne. Do tego przygotujemy je bardzo szybko. Wystarczy warzywo pokroić, przesmażyć na patelni razem z kawałkami cebuli. Makaron ugotować i dodać na patelnie razem z rozdrobnioną rybą z puszki. Teraz całość mieszamy i gotowe. Możemy tak przygotować tagliatelle, pappardelle lub spaghetti z cukinią i tuńczykiem.
 

Cukinia

Cukinia

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Można ją jeść na surowo, smażyć oraz przyrządzać pyszne dania z cukinii. Świetną potrawą są placki z cukinii jako dodatek do dań głównych. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami wygląda przepięknie, więc może być dobrym pomysłem na ugoszczenie znajomych, natomiast zupa z cukinii i czosnkiem jest bardzo sycąca i pożywna. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

Znaleźliśmy 100 przepisów w kategorii Makaron z cukinią