Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Sałatkę ze szparagami, przygotowuje się z zielonych lub białych szparagów: świeżych lub konserwowych. Można podawać je w postaci surowej, gotowanej lub podsmażanej. Przygotowuje się ją zarówno w wersji na słodko, jak i w postaci wytrawnej. Sałatkę ze szparagami na słodko, przyrządza się z dodatkiem owoców: granatów, jabłek i żurawiny. Natomiast w bardziej rozpowszechnionej wersji – wytrawnej – podaje się ją z kurczakiem lub szynką, jajkiem, makaronem oraz ze świeżymi warzywami.

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami można przygotować z białych lub zielonych warzyw. Na rozgrzanej patelni smaży się cebulę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do składników dodaje się ryż i po kilku minutach smażenia zalewa się go białym wytrawnym winem. Zielone lub białe szparagi myje się i odcina ich zdrewniałe główki. Łodygi szparagów kroi się na mniejsze kawałki i dodaje do składników na patelni. Do dania można dodać szynkę lub smażonego kurczaka. Danie doprawia się solą i pieprzem, a na koniec posypuje startym parmezanem.

Szparagi

Szparagi

Szparagi zielone są delikatniejsze niż białe szparagi, które są trochę grubsze i bardziej łykowate. Przyrządzaną z nich zupę szparagową lub krem ze szparagów robi się z warzyw gotowanych w osolonym wrzątku na stojąco. Do wody można dodać odrobinę soku z cytryny. Gotowanie szparagów powinno trwać jedynie kilka minut, aby łodygi nie były zbyt miękkie. Cenione są również tarta ze szparagami, makaron ze szparagami, szparagi zapiekane z szynką i serem, a także szparagi z grilla.

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów to dietetyczna zupa. Świeże szparagi można kupić wiosną, od kwietnia do czerwca. Zupę doprawia się kurkumą, czosnkiem, gałką muszkatołową, tymiankiem i startym imbirem. Krem robi się ze szparagów białych lub zielonych. Wywar na zupę przygotowuje się z łupin i odciętych końcówek warzyw. Po odcedzeniu płynu dodaje się do niego łodygi szparagów. Zupę gotuje się do momentu, aż warzywa będą miękkie. Całość blenduje się na gładki krem i doprawia solą oraz pieprzem. Krem ze szparagów z mlekiem kokosowym można podać z kwaśną śmietaną i szczypiorem.

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami to wspaniały pomysł na wiosenne danie obiadowe lub kolację. Jest proste w przygotowaniu, lekkie i smaczne. Dobrze będzie smakował łosoś pieczony, gotowany, czy smażony ze szparagami, możemy również podać go w sosie śmietanowym. Za każdym razem będzie wspaniale prezentować się na naszych talerzach. Możemy do jego przygotowania użyć łososia surowego lub wędzonego.

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla przyrządza się, nabijając po kilka sztuk na długą wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Grillowane szparagi trzyma się na ruszcie przez kilka minut i podaje z lekkim sosem i cząstkami cytryny lub owija wcześniej plasterkiem szynki albo wędzonego boczku. Białe lub zielone szparagi z grilla elektrycznego, gazowego lub tradycyjnego węglowego smakują równie dobrze, jak szparagi grillowane na patelni. Można skropić je odrobiną oliwy i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Znaleźliśmy 36 przepisów w kategorii Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

alaaa alaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: