Makaron ze szpinakiem to idealna potrawa, gdy potrzebujesz czegoś na szybko. Wystarczy podsmażyć szpinak: mrożony (liście, brykiety, szpinak mielony) lub świeży, dodać czosnek, serek topiony, sól, odrobinę masła i ugotowany makaron. Najlepiej sprawdzają się w tym przypadku penne (skośne rurki) lub fusilli (świderki).

Makaron ze szpinakiem można przygotować na patelni, w garnku lub zapiec w piekarniku. Zapiekany makaron razowy ze szpinakiem to doskonały sposób na przygotowanie tego dania w wersji dietetycznej.

Przygotowując makaron ze szpinakiem i łososiem lub tuńczykiem wykorzystaj ryby wędzone lub z puszki. Nie zapominaj o dodatku świeżych ziół i aromatycznej surówki.

Makaron ze szpinakiem świetnie smakuje również w postaci lasagne oraz nadziewanych zielono-serowym farszem cannelloni lub tortellini. Czosnek dodawany do szpinakowych dań przeciśnij przez praskę, drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Jeżeli przygotowujesz potrawę, którą będą jadły dzieci, użyj łagodniejszego w smaku czosnku niedźwiedziego.

Umyte i pozbawione łodyżek liście szpinaku poszatkuj drobno (używając blendera, noża lub malaksera), włóż do pojemnika na lód i umieść w zamrażalniku. To prosty sposób na to, by mieć zawsze pod ręką świeży składnik, idealny do serowych sosów i farszów.

Polecane przepisy do kategorii Makaron ze szpinakiem