Makaron jest  to produkt żywnościowy, wytwarzany na bazie mąki, wody ale także jaj. Jeszcze do niedawna gospodynie domowe wyrabiały go samodzielnie. Jednak  z biegiem lat i w celu oszczędzenia czasu, coraz chętniej zaczęły sięgać po gotowe produkty, które znacznie ułatwiają i przyspieszają przyrządzanie posiłków. Mimo wszystko trzeba przyznać, że makarony robione samodzielnie są znacznie smaczniejsze.

Makarony występują w wielu kształtach. Dostępne są między innymi: wstążki, rurki, kokardki, nitki, muszelki.

Makaron nitki najczęściej podajemy do rosołu i do zupy pomidorowej. Makaron możemy także łączyć z warzywami, mięsem, serem białym i żółtym, tworząc w ten sposób samodzielne dania obiadowe.

Makaron często jest głównym składnikiem zapiekanek. Niezastąpiony w lazaniach i spaghetti. Ze względu, na dużą zawartość skrobi, makaron uzupełnia naszą dietę o węglowodany. Poza  makaronem na bazie mąki, dostępne są także makarony ryżowe, sojowe kukurydziane czy z glonów morskich.

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami na dania z makaronem!

Zdjęcie: Fotolia
Makaron z ricottą

Makaron z ricottą

Ricottę można pokruszyć w palcach i posypać nim gotowe danie, dodać do makaronowej zapiekanki lub zmiksować i podgrzać, tworząc gęsty, kremowy sos, np. brokułowy, szpinakowy, pomidorowy lub truskawkowy (w wersji na słodko). Najlepsze rodzaje makaronów do ricotty, to np.: muszelki, penne (skośnie cięte grube rurki), tagliatelle (długie, płaskie wstążki), tortellini (małe nadziewane serem – w tym ricottą, mięsem lub warzywami pierożki) oraz cannelloni (bardzo grube rurki, które można faszerować). Ricotta wyśmienicie komponuje się również z okrągłymi, przypominającymi kopytka kluseczkami – gnocchi. W daniach z ricottą doskonale sprawdzają się również różnego rodzaju makarony smakowe, takie jak np. szpinakowy, paprykowy, pomidorowy, bazyliowy, cytrynowo-pieprzowy, czosnkowy, lubczykowy lub z wędzonym łososiem. Ciekawym pomysłem na bezglutenowe danie jest polanie sosem z ricotty makaronu warzywnego, np. z cukinii lub buraka.

Makaron z camembert

Makaron z camembert

Makaron z camembert i szpinakiem to wyśmienity pomysł na ekspresowy obiad. Kawałki sera dodaje się do usmażonego szpinaku i podgrzewa. W podobny sposób przygotowuje się sos serowo-brokułowy. Makarony najlepiej komponujące się z sosami na bazie serów pleśniowych to świderki, tagliatelle (długie, płaskie wstążki) oraz cannelloni (bardzo szerokie rurki, które można nafaszerować serem).

Polecane przepisy do kategorii Makarony

Znaleźliśmy 5725 przepisów w kategorii Makarony

Makaronowy duet

Makaronowy duet

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Porosołowa patelnia

Porosołowa patelnia

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort makaronowy

Tort makaronowy

ewrylka ewrylka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: