Makaron produkuje się najczęściej z mąki i wody. Najpopularniejsza jest mąka pszenna, zawierająca dużo glutenu semolina. Do wytwarzania makaronu dodawane są również jaja, sól i różnego rodzaju barwniki, np. sok z buraka lub pomidora (kolor czerwony), szpinaku lub pokrzywy (kolor zielony), kurkuma (kolor ciemnożółty) lub tusz kałamarnicy (kolor czarny).

Makaron może być również bezglutenowy, czyli: ryżowy, jaglany, shirataki, sojowy, kukurydziany, kukurydziano-ryzowy, gryczany oraz amarantusowy.

Makarony mają rozmaite kształty, dostosowane do rodzaju potraw, w których smakują najlepiej. Najpopularniejsze to: spaghetti, fusilli, lasagne, cannelloni, tortellini, tagliatelle, farfalle oraz parpadelle.

Gotowanie makaronu

Makarony wykonane z mąki wymagają wcześniejszego gotowania (wyjątkiem są popularne z noodle). Najlepszy jest makaron ugotowany na półtwardo, czyli al dente. Taki efekt najłatwiej uzyskać, postępując zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Makaron wrzuca się do lekko osolonego wrzątku (gdy woda zostanie posolona tuż przed momentem wrzenia, szybciej się zagotuje), gotuje kilka minut i odcedza na sicie. Przelanie makaronu zimną wodą, tzw. zahartowanie, powoduje, że pozostaje on sprężysty i nie skleja się. Innym, równie skutecznym rozwiązaniem, jest wymieszanie ugotowanego już makaronu z kilkoma kroplami oliwy, oleju lub łyżeczką masła i dokładne wymieszanie. Płukanie makaronu po ugotowaniu to również dobry sposób na pozbycie się nadmiaru soli, jeżeli zostało jej dodane zbyt wiele.

Makarony skrobiowe, do których zalicza się makaron ryżowy, shirataki i makaron sojowy nie wymagają gotowania. Wystarczy zalać je wrzącą wodą, bulionem lub mlekiem, zostawić pod przykryciem na 2-4 minuty i odcedzić. Tego typu makarony można też smażyć w głęboki tłuszczu. Przygotowane w ten sposób są bardzo chrupiące.

Makaron z sosem i lasagne

Makaron można podawać w formie dania z sosem, z warzywami, mięsem, grzybami, rybami, owocami morza – możliwości jest nieskończenie wiele. Makaron to również doskonały składnik sałatek, zapiekanek (w tym również lasagne) oraz kluczowy element niejednej zupy.

Makaron domowy

Makaron można przygotować samodzielnie. W tym celu można użyć specjalnej maszynki do makaronu. Płaty ciasta cięte nożem to większa swoboda w wyborze kształtu i grubości wstążek. Bardzo ważne jest dobre rozwałkowanie ciasta i dokładne wysuszenie surowego makaronu. Dzięki temu będzie można go przechowywać (najlepiej w papierowych torebkach) przez kilka tygodni. Makaron jajeczny, ma krótszy termin przydatności do spożycia, niż ten niezawierający jaja.

Makaron z warzyw

Makaron z warzyw to cienkie paski lub nitki cukinii, bakłażana, marchewki. Efekt taki najłatwiej uzyskać za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw lub specjalnej temperówki do makaronu. 

Zdjęcie: Fotolia

Makarony Kategorie

Pad thai

Pad thai

Makaron po tajsku, czyli pad thai, to potrawa z dodatkiem słodko-kwaśnej pasty z owoców tamaryndowca, warzyw, sosu rybnego, sojowego i grzybów (boczniaków lub mun). Makaron ryżowy, który jest kluczowym składnikiem tego dania, najlepiej namoczyć kilka godzin wcześniej w zimnej wodzie. Dzięki temu nie sklei się tak, jak po zalaniu wrzątkiem. Do makaronu po tajsku dodaje się krewetki lub kurczaka. Wszystkie składniki smaży się na głębokiej patelni lub w woku. Na koniec można je zalać mlekiem kokosowym.

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem przygotuje się w szybki i prosty sposób. Smacznym uzupełnieniem tej potrawy są kawałki kurczaka smażone na klarowanym maśle, do którego dodaje się szpinak, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Do szpinaku dorzuca się ugotowany w lekko osolonej wodzie makaron, np. świderki. Danie uzyska lepszy smak, gdy doda się do niego ser feta lub serek mascarpone. Wyśmienitą odmianą makaronowych dań jest canelloni ze szpinakiem i mielonym mięsem zapiekane w pomidorowym sosie z serem mozzarella. 

Makaron sojowy

Makaron sojowy

Makaron sojowy produkowany jest z batatów, fasoli mung lub mąki ziemniaczanej, z soją nie ma nic wspólnego. Podobnie jak makaron ryżowy, makaron sojowy nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go gorącą wodą, mlekiem lub bulionem, odstawić na 2-4 minuty i odcedzić. Można go również usmażyć w głębokim tłuszczu. Staje się wówczas bardzo chrupiący. Makaron sojowy to znakomity dodatek do warzyw, owoców morza i dań kuchni azjatyckiej.

Makaron z pesto i kurczakiem

Makaron z pesto i kurczakiem

Makaron z pesto i kurczakiem to pomysł na obiad, który przygotujesz nawet w 30 minut. Do wyboru masz różne rodzaje makaronu: tagliatelle (płaskie wstążki), fettuccine (drobne wstążki) lub np. rurki. Najlepiej będzie smakował ugotowany al dente (na półtwardo).

Z kurczakiem dobrze będzie komponowało się też pomidorowe pesto (inaczej pesto rosso lub czerwone pesto). Do jego przygotowania potrzebujesz: suszonych pomidorów, bazylii, czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny i octu balsamicznego. Możesz też dodać prażone migdały.

Makaron z tofu

Makaron z tofu

Ser sojowy można używać do wielu potraw. Jednym z przykładów będzie makaron z tofu, który świetnie komponuje się z warzywami i sosem sojowym. Do jego wykonania pokrójmy w cienkie paski paprykę, cukinie, cebule, boczniaki , czy na przykład dodajmy pędy bambusa.  Świetnie sprawdzi się takie spaghetti wegetariańskie, chociaż każdy rodzaj makaronu będzie tu mile widziany, chociażby sojowy. Takie danie obiadowe będzie sycące, a jednocześnie pyszne i oryginalne. 

Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron podajemy z rozmaitymi sosami. Obok tradycyjnego bolognese, napoli czy carbonara, równie popularny jest sos pieczarkowy. Aby go zrobić, wystarczą pieczarki, cebula i śmietana. Taki sos pieczarkowy do makaronu jest kremowy, ale z całą pewnością nie mdły. Wystarczy odrobina pieprzu, by wydobyć z niego głębię smaku. Do makaronu dobrze jest też wykorzystać wariacje tego sosu. Jakie? Przykładowo sos serowo-pieczarkowy, czy też dietetyczny sos z pieczarek. To bez wątpienia wersje, które warto wypróbować i zaserwować swoim bliskim!
 

Kurczak curry z makaronem

Kurczak curry z makaronem

Kurczaka w curry przygotowuje się na wiele sposobów – po tajsku, chińsku lub po prostu po azjatycku. W zależności od tego czy jest to po prostu podsmażona pierś z dodatkiem przypraw czy też kurczak w sosie, można go podawać z różnymi dodatkami. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu ryż, ale równie dobrym pomysłem jest makaron. Chiński, sojowy, ryżowy lub soba świetnie smakują zarówno ugotowane, jak i podsmażone. W ten sposób uzyskamy orientalnego kurczaka, którego można wzbogacić szpinakiem lub zielonym curry.

Makaron lasagne

Makaron lasagne

Makaron do lasagne ma kształt dużych cienkich płatów. Nie wymaga on wcześniejszego gotowania. Surowy makaron układa się bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym. Następnie przekłada się na niego farsz i całość przykrywa kolejną warstwą makaronu – i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien znaleźć się makaron przykryty wiórkami startego sera. Makaron po upieczeniu zapiekanki powinien być miękki. Aby nie zaliczyć wpadki z twardą lasagne, warto zadbać o to, by farsz był odpowiednio soczysty. Zawarte w nim płyny rozmiękczą makaron i sprawią, że cała lasagne wyjdzie pyszna!

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto

Makaron z zielonym pesto jest kojarzony zwykle z sosem z bazylii. Bazyliowe pesto nazywane jest też pastą alla genovese. Nazwa jest związana z włoskim pochodzeniem potrawy.

Makaron z pesto bazyliowym można podawać np. z kurczakiem, ale też z łososiem i pomidorkami cherry. Makaron można zastąpić ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Zielone pesto zrobisz również z rukoli bądź zielonej pietruszki. Do sosu z rukoli dodaj: prażone migdały, suszone pomidory i ser grana padano. Makaron z pesto z rukoli dobrze komponuje się z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi. Orzeszki pini możesz w tym przypadku zastąpić orzechami nerkowca. Do pesto z zielonej pietruszki dodaj prażone ziarna słonecznika.

Makaron z camembert

Makaron z camembert

Makaron z camembert i szpinakiem to wyśmienity pomysł na ekspresowy obiad. Kawałki sera dodaje się do usmażonego szpinaku i podgrzewa. W podobny sposób przygotowuje się sos serowo-brokułowy. Makarony najlepiej komponujące się z sosami na bazie serów pleśniowych to świderki, tagliatelle (długie, płaskie wstążki) oraz cannelloni (bardzo szerokie rurki, które można nafaszerować serem).

Makaron z ricottą

Makaron z ricottą

Ricottę można pokruszyć w palcach i posypać nim gotowe danie, dodać do makaronowej zapiekanki lub zmiksować i podgrzać, tworząc gęsty, kremowy sos, np. brokułowy, szpinakowy, pomidorowy lub truskawkowy (w wersji na słodko). Najlepsze rodzaje makaronów do ricotty, to np.: muszelki, penne (skośnie cięte grube rurki), tagliatelle (długie, płaskie wstążki), tortellini (małe nadziewane serem – w tym ricottą, mięsem lub warzywami pierożki) oraz cannelloni (bardzo grube rurki, które można faszerować). Ricotta wyśmienicie komponuje się również z okrągłymi, przypominającymi kopytka kluseczkami – gnocchi. W daniach z ricottą doskonale sprawdzają się również różnego rodzaju makarony smakowe, takie jak np. szpinakowy, paprykowy, pomidorowy, bazyliowy, cytrynowo-pieprzowy, czosnkowy, lubczykowy lub z wędzonym łososiem. Ciekawym pomysłem na bezglutenowe danie jest polanie sosem z ricotty makaronu warzywnego, np. z cukinii lub buraka.

Polecane przepisy do kategorii Makarony

Znaleźliśmy 4947 przepisów w kategorii Makarony