Sekretem pysznej i udanej strucli makowej jest wilgotna, wyważona w smaku, mocno bakaliowa masa ściśle przylegająca do ciasta. Roladę makową najczęściej oblewa się lukrem i posypuje kandyzowanymi owocami. Do dekoracji można też wykorzystać rozpuszczoną czekoladę (białą lub czarną) lub jedynie oprószyć wypiek cukrem pudrem. Strucla makowa w wersji tradycyjnej przygotowywana jest z ciasta drożdżowego. Powinno ono być miękkie, lekko kleiste i dobrze wyrobione. Dzięki temu zawijany makownik będzie przepyszny. 

Polecane przepisy do kategorii Makowiec zawijany

Znaleźliśmy 36 przepisów w kategorii Makowiec zawijany

Zawijaniec z makiem

Zawijaniec z makiem

iziona iziona
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

olkaaa olkaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zawijany makowiec

Zawijany makowiec

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zawijanka makowa

Zawijanka makowa

agula85 agula85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Aga24 Aga24

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: