Mango to tropikalny owoc wielkości dłoni, o bardzo zwartym, ciemno-żółtym i soczystym miąższu. Dojrzałe mango jest bardzo słodkie i ma miodowo-korzenne nuty. Jego skórka jest gładka, zielonoczerwona. Sercem mango jest płaska, biała, pokryta delikatnymi włoskami, włóknista pestka, Obierając mango, najlepiej przecinać owoc wzdłuż twardego środka. Mango obiera się szklanką, łyżką lub nożem.
 
Mango można jeść na surowo, w formie sorbetów, dżemów, konfitur, suszonych lub kandyzowanych przekąsek, dodatku do gęstego koktajlu, a nawet jako pikantne chutney z dodatkiem chili.
 
Właściwości zdrowotne mango
Mango jest jednym z najbardziej znanych, najsmaczniejszych i bardzo zdrowych owoców na świecie. To bogate źródło beta-karotenu, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Ponadto w mango znajdują się takie składniki, jak: blokujące działanie wolnych rodników witaminy A, C i E oraz obniżający poziom złego cholesterolu i oczyszczający jelita błonnik pokarmowy.
 
Ponadto mango jest owocem o niskiej zawartości kalorii. 100 g świeżego owocu zawiera około 60 kcal.
 
Zastosowanie mango w kuchni

Pokrojone w kostkę mango jest znakomite do surówki, szaszłyków lub grillowanego mięsa.  Doskonale komponuje się z ostrymi przyprawami, sosem sojowym i wyrazistymi w smaku mięsami. Jest idealne do sałatek z fasolą, szalotką, łososiem, awokado czy pęczakiem.
 
Mango w słodkiej odsłonie to pyszny dodatek do ciast, muffin, owocowych smoothie, dżemów, a nawet domowych żelków.
 
Mango nie należy mieszać z wysokoprocentowymi alkoholami. Tego typu mieszanki mogą spowodować przykre dolegliwości żołądkowe.
 
Świeże owoce mango można przechowywać w lodówce nawet przez dwa tygodnie. Sporządzony z miąższu mus jest trwalszy, jest odporny na działanie czynników zewnętrznych przez około 12 miesięcy – pod warunkiem, że jest przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu. 
Chutney z mango

Chutney z mango

Chutney, inaczej hindi, to gęsty sos, który jest częstym dodatkiem dań indyjskiej kuchni. Przygotowuje się go z warzyw i owoców oraz musztardy, octu i rodzynek. Sos podaje się do mięsa oraz dań wegetariańskich. Chutney z mango przygotowuje się z owoców, czosnku, imbiru, rodzynek, octu ryżowego, brązowego cukru oraz papryczki chili. Składniki dusi się w rondlu ponad godzinę i często miesza, aby sos nie przypalił się. Po zdjęciu naczynia z ognia, chutney z mango doprawia się solą do smaku.

Koktajl z mango

Koktajl z mango

Mango to soczysty owoc, z którego można przyrządzić orzeźwiające koktajle i inne napoje. Jeden z najbardziej znanych przepisów to ten na koktajl mango lassi, czyli indyjski napój jogurtowy. Znane są także pożywne koktajle z mango i banana, a także drinki bezalkoholowe z mango i pomarańczy. Osoby przestrzegające diety powinny wypróbować koktajl odchudzający z mango, który przyspiesza spalanie tłuszczu. Warto również przyrządzić pyszne smoothies z mango i innych dodatków, takich jak mleko kokosowe, kiwi, truskawki, ananas i szpinak.

Sałatka z mango

Sałatka z mango

Sałatka z mango to przystawka, którą przygotowuje się ze świeżego i dojrzałego owocu mango. Jej najpopularniejszym rodzajem jest sałatka tajska do przyrządzenia, której potrzeba: cukinię, ogórka, kolendrę, miętę, limonkę oraz cukier. Z owocem mango dobrze smakuje również kurczak, awokado i ser feta. Można z nim przygotować także sałatkę owocową. Do mango pasuje granat, arbuz, ananas i banan.

Smoothie z mango

Smoothie z mango

Smoothie z mango to zmiksowany napój o kremowej konsystencji. Świetnie smakuje w sezonie wiosennym i letnim. Mango ma wysoką zawartość białka, witamin A, C, E oraz antyoksydanty, które zapobiegają procesom nowotworowym. Aby go przyrządzić, należy zblendować owoc razem z jogurtem, mlekiem oraz syropem klonowym. Warto też dodać do niego banana, kiwi lub pomarańczę. Ze względu na wysoką zawartość energetyczną, smoothie z mango z powodzeniem może zastąpić śniadanie.

Znaleźliśmy 88 przepisów w kategorii Mango