Marmolada Kategorie

Marmolada z jabłek

Marmolada z jabłek

Marmolada z jabłek to idealny dodatek do placków, naleśników czy ryżu. Można ją jeść również samodzielnie. Przygotowanie marmolady jest bardzo proste – potrzeba jedynie odrobiny jabłek pokrojonych w cząstki (bez gniazd nasiennych), soku z cytryny, cukru, goździków i cynamonu. Składniki należy wrzucić do garnka i smażyć na małym ogniu przez około dwie godziny, do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą przygotowuje się na bazie mąki pszennej, zimnego masła, żółtek, gęstej śmietany (najlepiej 18 procent), cukru pudru i szczypty soli. Świetnie smakują w połączeniu z kawą, herbatą, ale także innymi ciepłymi napojami. Marmolada użyta do rogalików musi być bardzo gęsta (a nawet twarda). Nie należy jej nakładać zbyt wiele, ponieważ ciasto może popękać, a nadzienie z niego wypłynąć. Kruche rogaliki z marmoladą świetnie smakują posypane cynamonem lub cukrem pudrem.

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe można przygotować z nadzieniem budyniowym, owocowym, serowym lub czekoladowym. Mogą mieć różne wielkości – duże rogale świetnie się sprawdzą jako drugie śniadanie a z kolei małe rogaliki z marmoladą będą idealnym dodatkiem do herbaty lub kawy. Mogą być ozdobione lukrem, polewą czekoladową lub zwyczajną kruszonką – w każdej wersji są znakomite.

Dżem z agrestu

Dżem z agrestu

Masz w domu agrest i nie wiesz, co z nim zrobić? Świetnym pomysłem będzie domowy dżem. Ma on lekko kwaskowaty smak, przez co doskonale nadaje się do różnego rodzaju słodkich wypieków oraz wytrawnych dań. Agrest i czarna porzeczka lub truskawki to bardzo dobre połączenie. Słodko-kwaśne nuty można wzbogacić dodatkiem wanilii lub cynamonu. Przygotowując dżem, warto pamiętać, by cukier dodać na końcu. Dzięki temu unikniesz obowiązku nieustannego mieszania mikstury, a ryzyko przypalenia ograniczysz do minimum.

Dżem z pomarańczy

Dżem z pomarańczy

Dżem pomarańczowy można przygotować z owoców całych wraz ze skórką oraz dokładnie obranych. Pierwszy wariant jest bardziej aromatyczny, dzięki zawartym w skórce olejkom eterycznym, może jednak mieć delikatnie gorzki posmak, dlatego w tym przypadku niezastąpionym dodatkiem będzie świeży imbir. Dzięki niemu cała kompozycja smakowa nabiera ostrej nuty. Dżem z pomarańczy bez cukru można przygotować szczególnie wtedy, gdy owoce są bardzo słodkie, ewentualnie zastąpić cukier ksylitolem lub stewią.

Dżem morelowy

Dżem morelowy

Domowy dżem morelowy to jedna z pyszniejszych, a zarazem bardzo czasochłonnych w przygotowaniu konfitur. Morele trzeba wypestkować i obrać z zamszowych skórek. Do dżemu można dodać wanilię, cynamon lub kilka goździków. Jeżeli wsypiemy odrobinę sproszkowanego chili i pieprzu, powstanie wyjątkowo aromatyczny chutney, który idealnie komponuje się z różnego rodzaju daniami mięsnymi. Dżem morelowy jest wyśmienity do wypieków, np.: drożdżowych bułeczek, ciastek, rogalików lub wafli.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe można zrobić z rozmaitymi nadzieniami. Najpopularniejsza jest oczywiście marmolada, szczególnie różana. To jednak nie jedyna dostępna dla nas opcja. Warto spróbować rogalików drożdżowych z powidłami śliwkowymi, prażonymi jabłkami, dżemem czy konfiturą pomarańczową. Dzięki temu te ciastka będą smakowały zupełnie inaczej. Szczególnie, że do ich przygotowania można wybrać dokładnie taki smak marmolady, jaki najbardziej lubimy!
 

Znaleźliśmy 64 przepisów w kategorii Marmolada

Marmolada z pigwy

Marmolada z pigwy

edytaha edytaha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: