Ser mascarpone – charakterystyka

Mascarpone to ser pochodzący z Włoch, który powstaje z mleka krów karmionych specjalną mieszanką traw, ziół i kwiatów. Jest biały lub słomkowożółty o miękkiej konsystencji i słodkim smaku. Ma wysoką kaloryczność, więc najczęściej jest dodawany do deserów. W odróżnieniu od innych serów nie jest wytwarzany z mleka, a ze śmietany, dzięki czemu jest puszysty i delikatny. Strukturą przypomina masło, więc sprawdzi się również jako jego zamiennik.

Ser mascarpone – najczęstsze zastosowanie

Zastosowanie serka mascarpone jest bardzo zróżnicowane. Stosuje się go przede wszystkim jako dodatek do deserów, takich jak ciasta (murzynek, sernik wiśniowy, tiramisu) czy różnego rodzaju przysmaki – babeczki, musy czy pralinki. Świetnie smakuje na zimno z lodami lub jako nadzienie rurek z kremem. Warto również dodać ten rodzaj sera do potraw makaronowych, jak spaghetti carbonara. Wyśmienicie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej. Ser mascarpone nadaje się również do wszelkiego rodzaju past ziołowych na kanapki z dodatkiem bazylii lub oregano.
Mascarpone z owocami

Mascarpone z owocami

Mascarpone z owocami to połączenie wręcz idealne. Możemy je wykorzystywać w różnych postaciach, bardziej lub mniej skomplikowanych. Sprawdzi się jako szybkie codzienne słodkie „co nie co” lub w formie dodatku do wyszukanego wypieku. Czy będziemy zajadać tarte, czy deser z mascarpone i owocami na pewno rozsmakujemy się w nim na tyle by przygotować go dosyć często.

Tort z mascarpone

Tort z mascarpone

Tort z serkiem mascarpone jest bardzo pysznym i wyjątkowo efektownym wypiekiem. Podać go można na przyjęcie urodzinowe zarówno osoby dorosłej jak i dziecka. Sprawdzi się w tej roli malinowy, czekoladowy jak również bezowy tort z serkiem mascarpone. Będzie on wspaniałym zwieńczeniem naszej uroczystości, a goście będą go wspominać jeszcze bardzo długo.

Ciasto z mascarpone

Ciasto z mascarpone

Ciasta z serkiem mascarpone nabierają wspaniałej delikatności w smaku. Będzie on pasował do różnych rodzajów wypieków, a także do ciast bez pieczenia. Możemy masą z niego przełożyć biszkopt, wypełnić tarte lub upiec sernik. Wspaniale będzie smakowało ciasto z truskawkami, jagodami lub marchewkowe z serkiem mascarpone. Taki deser uprzyjemni nam spokojne chwile w gronie rodziny.

Krem z serka mascarpone

Krem z serka mascarpone

Krem z serka mascarpone przyrządza się bardzo prosto. Nie potrzebujemy wielu składników, ani skomplikowanych receptur. Nawet osoby niepewnie czujące się w kuchni spokojne sobie poradzą z jego przygotowaniem. Krem z serka mascarpone uzupełniamy ubitą śmietaną i cukrem pudrem, całość delikatnie mieszamy i gotowe. Tak przygotowaną masę możemy wykorzystać do tortu z serkiem mascarpone lub prostego deseru z owocami.

Sernik z serka mascarpone

Sernik z serka mascarpone

Desery z serka mascarpone są wyjątkowo puszyste i delikatne. Bardzo trudno im się oprzeć, a nawet poprzestać tylko na jednej porcji. Należy do nich na pewno sernik przygotowany z serkiem mascarpone. Możemy przygotować go na zimno, lub jako upieczone ciasto. Gotową masę serową wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt i wkładamy do lodówki, lub piekarnika w zależności od jego rodzaju.

Tiramisu z mascarpone

Tiramisu z mascarpone

Tiramisu z mascarpone to tradycyjny włoski przepis. Przygotowujemy go z nasączonych kawą i likierem amaretto biszkoptów oraz masy z tego właśnie sera, jajek, cukru i śmietany. Posypany startą gorzką czekoladą wygląda i smakuje obłędnie. Oczywiście jest wiele deserów z serkiem mascarpone, jednak ten jest wyjątkowo smaczny i popularny.

Makaron z ricottą

Makaron z ricottą

Ricottę można pokruszyć w palcach i posypać nim gotowe danie, dodać do makaronowej zapiekanki lub zmiksować i podgrzać, tworząc gęsty, kremowy sos, np. brokułowy, szpinakowy, pomidorowy lub truskawkowy (w wersji na słodko). Najlepsze rodzaje makaronów do ricotty, to np.: muszelki, penne (skośnie cięte grube rurki), tagliatelle (długie, płaskie wstążki), tortellini (małe nadziewane serem – w tym ricottą, mięsem lub warzywami pierożki) oraz cannelloni (bardzo grube rurki, które można faszerować). Ricotta wyśmienicie komponuje się również z okrągłymi, przypominającymi kopytka kluseczkami – gnocchi. W daniach z ricottą doskonale sprawdzają się również różnego rodzaju makarony smakowe, takie jak np. szpinakowy, paprykowy, pomidorowy, bazyliowy, cytrynowo-pieprzowy, czosnkowy, lubczykowy lub z wędzonym łososiem. Ciekawym pomysłem na bezglutenowe danie jest polanie sosem z ricotty makaronu warzywnego, np. z cukinii lub buraka.

Krem z mascarpone

Krem z mascarpone

Krem z mascarpone jest najprostszym w przygotowaniu kremem do tortów, ciast, deserów i babeczek. Ma łagodny smak i łatwą do utrzymania konsystencje (nie potrzeba żelatyny do usztywniania dekoracji). Kupując ser mascarpone, należy wybrać jak najtłustszy (minimum 75 procent), dzięki temu krem będzie gęściejszy. Dodatkowo do zrobienia masy przyda się odrobina cukru pudru, ekstraktu z wanilii, soku z cytryny, likieru (np. amaretto), kakao, kawy rozpuszczalnej lub barwnika spożywczego (jeśli ma mieć konkretny kolor).

Tort czekoladowy z mascarpone

Tort czekoladowy z mascarpone

Krem czekoladowy do tortu przygotowany z mascarpone to świetna propozycja dla początkujących. Taka masa bowiem zawsze się udaje i, w przeciwieństwie do bitej śmietany, nie rozpływa się tak łatwo. Wystarczy serek mascarpone wymieszaj z roztopioną czekoladą, nutellą lub kakao, by utworzyć pyszny krem. Taki tort czekoladowy z serkiem mascarpone z pewnością zasmakuje Twoim gościom a przy okazji będzie pięknie się prezentował. Wszystko dzięki temu, że krem na bazie mascarpone jest na tyle gęsty, że można go wykorzystać do dekoracji. To takie proste!
 

Placuszki z ricottą

Placuszki z ricottą

Placuszki z ricottą i jabłkami, truskawkami, jagodami, borówkami lub mango to pyszne śniadanie lub podwieczorek. W tym wydaniu ricotta najlepiej sprawdza się jako słodki sos. Przygotowanie go jest szybkie i bardzo proste. Miesza się (np. blenderem) serek z jogurtem greckim, miodem, wanilią i polewa nim (najlepiej jeszcze ciepłe) placki. Do ciasta warto dodać maślankę. Dzięki temu będą bardzo lekkie i puszyste.

Naleśniki z ricottą

Naleśniki z ricottą

Ricotta jako dodatek do naleśników może funkcjonować w formie nadzienia, składnika ciasta oraz pysznego, kremowego sosu. Wsypując ser do naleśnikowego ciasta, należy bardzo dokładnie rozetrzeć wszystkie grudki. Przygotowując nadzienie z ricottą, warto wymieszać ją ze świeżymi owocami lub dżemem.

Pizza z ricottą

Pizza z ricottą

Czosnkowa pizza z ricottą i szpinakiem to bardzo ciekawe połączenie smakowe i pyszna odmiana tradycyjnej pizzy. Ricottę kruszy się pod koniec pieczenia, dzięki czemu lekko rozpływa się i miesza z pozostałymi składnikami. Delikatny smak sera wyśmienicie łączy się również z mozzarellą, fetą, parmezanem oraz goudą. Zmiksowanie ricottty z sosem pomidorowym oprócz tego, że go zagęści, wzbogaci jego smak o śmietankowe nuty.

Znaleźliśmy 128 przepisów w kategorii Mascarpone

Tarta kawowa

Tarta kawowa

Ewa27 Ewa27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: