Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a znudziło o nam się zwykłe ciasto piaskowe czy babka, warto urozmaicić je o masę, która dodaje słodkości i delikatnego smaku.

Masa może być wykorzystywana zarówno jako baza do ciast (np. biszkoptowa lub drożdżowa) oraz jako ich nadzienie. W zależności od naszych upodobań można użyć masę budyniową, maślaną, bitą śmietanę lub masę karpatkową do przełożenia biszkoptu. Dobrze do nich dodać także nieco płatków migdałowych, orzechów czy startą gorzką czekoladę.

Do tortów używa się kremu śmietanowego, serka kremowego lub dżemów. Do tradycyjnego makowca - masy makowej, a do sernika - masy serowej. Służą one nie tylko jako nadzienie, ale także jako dekoracja.

Masa krówkowa doda ciastu słodyczy i charakterystycznego smaku. Z kolei masa z dużą ilością kakao, nie będzie zbyt słodka, dzięki czemu bez obaw możemy sięgnąć po kolejny kawałek ulubionego deseru.

Sprawdźcie receptury na ciasta z kremem i ulepszajcie swoje wypieki!


Masa budyniowa

Masa budyniowa

Krem budyniowy dodajemy do karpatki, napoleonek czy nawet do tortów. Jest to jeden z najprostszych w przygotowaniu kremów do ciast. Można go zrobić samodzielnie z mąki ziemniaczanej, mleka i masła lub sięgnąć po gotowe mieszanki. Masę budyniową wykorzystuje się także do babeczek oraz tart z owocami. Co ciekawe – jeśli wypiek ma być bardziej dietetyczny, można zrezygnować z dodatku masła do masy.

Masa maślana

Masa maślana

Krem maślany to jeden z najbardziej klasycznych dodatków do ciast. Służy on głównie do dekoracji babeczek i tortów. Jest dość gęsty i świetnie nadaje się do robienia wzorów na wypiekach. Jest on jednak bardzo słodki i tuczący – składa się z masła i cukru pudru. Dlatego dobrze jest go łączyć z kwaśnymi owocami lub zrezygnować z dodawania cukru bezpośrednio do ciasta. Można go łatwo barwić, tworząc świetny krem do tortów dla dzieci. W końcu nic tak nie cieszy jak różnokolorowe ciasto!

Bita śmietana

Bita śmietana

Bita śmietana to jeden z najbardziej lubianych dodatków do ciast i deserów. Aby ją stworzyć, wystarczy odpowiednio ubić śmietanę 30% lub 36%. Nie jest to wcale trudne – wystarczy uważać, aby masy nie przebić i nie stworzyć przypadkowo masła. Dobrze ubita śmietana nadaje się do tortów z owocami, ptysiów czy też biszkoptów. Takie desery można przygotować nawet w sytuacji, gdy goście przyjdą z niezapowiedzianą wizytą!

Masa cukrowa

Masa cukrowa

Lukier plastyczny to podstawa do stworzenia tortu w stylu angielskim. Dzięki niemu uzyskujemy idealnie gładką fakturę wypieku, którą można dodatkowo ozdobić tradycyjnym lukrem. Masa cukrowa świetnie sprawdza się do robienia figurek na torty, w tym róż i innych kwiatów. Takie ozdoby z lukru plastycznego są eleganckie i całkowicie jadalne. Możemy stworzyć ją także z pianek marshmallow. Taka masa cukiernicza jest równie plastyczna a wykonane z niej ozdoby prezentują się doskonale!

Masa kokosowa

Masa kokosowa

Kokos to jeden z bardziej lubianych dodatków do deserów. Robimy z niego masę kokosową do tortów, kokosanki i rozmaite placki. Do wypieków wykorzystujemy zarówno wiórki, jak i mleko kokosowe. Pierwsze dodajemy do kremów do ciast, wzbogacając ich smak i aromat. Z kolei mleczko kokosowe stanowi dobry zamiennik dla mleka krowiego w rozmaitych wypiekach. Ciasto z kokosem to świetna alternatywa dla tradycyjnego tortu – przykładowo Raffaello prezentuje się równie pięknie a jego smak potrafi oszołomić!

Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Pyszny krem czekoladowy można stworzyć przy pomocy mleka, cukru pudru, gorzkiej czekolady, orzechów oraz masła. Doskonałym deserem, który zadowoli podniebienia najbardziej wymagających gości są ciasta i biszkopty czekoladowe. Świetnie komponują się z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, kwaśnymi, a nawet wytrawnymi. Polewa czekoladowa jest często stosowanym uzupełnieniem biszkoptów, placków, tortów i babeczek. Dla osób preferujących mniej słodkie wypieki dobrym rozwiązaniem są ciasta czekoladowe z owocami, wiśniami i kremem czy delikatnym serkiem mascarpone.

Krem orzechowy

Krem orzechowy

Jedną z najsmaczniejszych mas do tortów, ciast i muffinek jest krem orzechowy. Krem ma aksamitną konsystencję i jest delikatnie słodki w smaku. Orzechowy placek przełożony kremem kawowym można przygotować bez użycia mąki i proszku do pieczenia. Bazą do wykonania biszkoptu są mielone orzechy włoskie. W produkcji babeczek zastosowanie ma krem z nutelli, który jest doceniany przez licznych miłośników czekoladowo-orzechowego smaku.

Krem kawowy

Krem kawowy

Idealnym wypiekiem na wakacyjny okres są ciasta z kremem kawowym. Masę kawową do tortu można wykonać bez użycia mleka, jajek, śmietany, na bazie kawy rozpuszczalnej, a dla dzieci młodszych z wykorzystaniem kawy zbożowej. Tort bezowy z kremem kawowym uznawany jest za elegancki i pyszny deser, który wyśmienicie smakuje z sezonowymi owocami, zwłaszcza malinami, jeżynami czy wiśniami, które przed użyciem należy wypestkować.

Krem z kaszy manny

Krem z kaszy manny

Deser z kaszy manny można uzyskać w łatwy i szybki sposób. Kilka łyżek kaszy manny wystarczy wymieszać z gotującym się mlekiem, a następnie dodać dżem lub marmoladę. Deser można serwować na zimno lub na ciepło z różnymi owocami czy słodkimi sosami. Klasycznym ciastem przekładanym masą z kaszy manny jest miodownik. Charakterystyczną dekoracją deseru są orzechy włoskie zatopione w karmelu. Zaleca się go przygotować na dwa dni przed spożyciem, aby odpowiednio zmiękł.

Polecane przepisy do kategorii Masy

Znaleźliśmy 1414 przepisów w kategorii Masy