Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a znudziło o nam się zwykłe ciasto piaskowe czy babka, warto urozmaicić je o masę, która dodaje słodkości i delikatnego smaku.
Pyszna masa zaspokoi potrzeby niejednego łasucha i zdecydowanie poprawi mu humor. W zależności od naszych upodobań można użyć masy budyniowej, maślanej, jajecznej czy masy karpatkowej. Ciekawym pomysłem może okazać się także, dodanie niewielkiej ilości płatków migdałowych, orzechów czy starcie do niej niewielkiej ilości gorzkiej czekolady. Wymienione dodatki urozmaicają smakowo nasze masy, a także sprawią, że będziemy mogli cieszyć oko oryginalnym wyglądem masy.

Do tortów używa się kremów lub mas śmietanowych, twarożku, przecierów owocowych. Do tradycyjnego makowca - masy makowej, a do sernika - masy serowej. Masa może być także elementem dekoracyjnym naszego wypieku.

Masa krówkowa doda ciastu słodyczy i charakterystycznego smaku, masa z dużą ilością kakao, nie będzie zbyt słodka, dzięki czemu bez obaw możemy sięgnąć po kolejny kawałek ulubionego deseru.

Sprawdźcie receptury na ciasta z kremem i ulepszajcie swoje wypieki!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Masy

Znaleźliśmy 442 przepisów w kategorii Masy

Torcik tiramisu

Torcik tiramisu

EwelinaP EwelinaP
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piegowata kostka

Piegowata kostka

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kostka rabarbarowa

Kostka rabarbarowa

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karpatkowy torcik

Karpatkowy torcik

gosia p. gosia p.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krem  Speculoos

Krem Speculoos

akrobatka2 akrobatka2
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukier plastyczny

Lukier plastyczny

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: