Mazurek pomarańczowy jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mazurka podawanych na wielkanocnym stole. Dzięki masie ze smażonej skórki pomarańczy ma lekko gorzkawy smak, który w połączeniu z kruchym ciastem, rozpływa się w ustach. Istnieją różne wersje mazurka pomarańczowego. Do ciasta można dodać marcepan, bezę czy dżem morelowy, tak by złagodzić smak mazurka. Na wierzch wypieku układa się najczęściej bakalie (głównie kandyzowane pomarańcze) lub polewa go płynną czekoladą.

Polecane przepisy do kategorii Mazurek pomarańczowy

Znaleźliśmy 25 przepisów w kategorii Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczony

Mazurek pomarańczony

zoom zoom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Tit Tit

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: