Fachowa definicja mięsa mielonego brzmi następująco: mięso, które zostało zmielone posiekane na drobne kawałki z zawartością soli mniejszą niż 1%. Z czego powstaje mięso mielone? Mielone tak naprawdę możemy stworzyć z ryby, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny oraz pozostałych rodzajów mięs dostępnych na rynku.

Do produkcji wielu dań wykorzystuje się mięso mielone. Wśród nich można wymienić potrawy mączne (naleśniki, pierogi) oraz smaczne pieczenie i warzywne lub makaronowe zapiekanki. Oprócz tradycyjnych panierowanych kotletów na uwagę zasługuje między innymi rolada z mięsa mielonego z dodatkiem szpinaku, szynki i tartego żółtego sera. Przysmakiem są naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami, które doskonale smakują zapiekane z serem. Propozycją obiadu lub sycącej przystawki są krokiety z mięsem mielonym w chrupiącej panierce. Do krokietowego farszu używa się również kiszonej kapusty i pieczarek. Bardzo sycącym rodzajem zupy jest zupa meksykańska z mięsem mielonym, do której dodaje się kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory z puszki i fasolę białą. Mielone ma również szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej do przyrządzania rozmaitych dań z makaronu, takich jak lazania czy cannelloni. Wykorzystuje się je także do farszu, którym nadziewa się warzywa, na przykład paprykę czy cukinię. 

Mięso mielone, jest podstawowym składnikiem do klasycznych kotletów mielonych, wielbionych przez dzieci i dorosłych. Gołąbki, lasagne, spaghetti, chili corn carne, faszerowane warzywa, pulpety. Te potrawy łączy jedno. Mięso mielone. Ulubione dodatki warzywne, zioła oraz przyprawy jedynie wzbogacają smak i aromat przygotowywanych dań. Zapiekanki, zupy czy makarony. Niektórzy nie wyobrażają sobie tych dań bez odpowiednio doprawionego mięsa mielonego.

Zagłębiając się w świat mięsa mielonego na portalu gotujmy.pl dowiemy się, jakie dodatkowe składniki, przyprawy oraz zioła powinny towarzyszyć tym mięsnym kawałkom.

W tym miejscu znajdziemy najlepsze receptury na dania z mięsem mielonym. Wystarczy, że zajrzycie do działu Mięso mielone. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Kotlety mielone

Kotlety mielone

Do przygotowania tradycyjnych kotletów mielonych wystarczy zmielone mięso (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub indycze), namoczona bułka, cebula, jajko i przyprawy oraz składniki na panierkę (roztrzepane jajko i bułka tarta). Tą klasyczną wersję można wzbogacać o różnorodne dodatki, które nadadzą potrawie oryginalności i nowego smaku. Smaczną propozycją są kotlety mielone z pieczarkami, serem, boczniakami lub marchewką. Aby uniknąć smażenia, można przygotować kotlety mielone pieczone w piekarniku. Uformowane kotlety umieszcza się w naczyniu żaroodpornym, a następnie na każdym z kotlecików kładzie się małą kosteczkę masła. Potrawę wstawia się do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecze przez około 50 minut.

Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to sycące i pożywne danie. Mięso mielone drobiowe, wołowe, wieprzowe lub cielęce do zapiekanki pasuje idealnie. Składniki oprócz makaronu i mięsa, które najlepiej urozmaicą zapiekankę makaronową to warzywa, pieczarki, ser oraz sos pomidorowy. To danie proste i szybkie do przygotowania, więc na obiad lub kolację dla całej rodziny zapiekanka z mięsa mielonego to propozycja idealna.

Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym

Miłośnikom włoskiej kuchni z pewnością zasmakuje cannelloni z mięsem mielonym. Przygotowuje się go ze specjalnego rodzaju makaronu, który przypomina grube rurki. Makaron nadziewany jest farszem z mielonego mięsa oraz sosu: pomidorowego lub beszamelowego. Potrawa posypywana jest tartym serem i zapiekana w piekarniku. Pyszną odmianą tego dania jest również cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami.

cukinia faszerowana mięsem mielonym

cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym jest chyba serwowana najczęściej. Możemy do jej przygotowania użyć różnego rodzaju mięs, dobrze smakować będzie z wieprzowiną, wołowiną, indykiem, czy kurczakiem. Często serwuje się cukinie faszerowaną mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem. Posypujemy ja obficie startym żółtym zerem i zapiekamy ją w piekarniku.

Znaleźliśmy 2308 przepisów w kategorii Mięso mielone