Mięso z żurawiną jest sycącym i aromatycznym posiłkiem. Sos żurawinowy najlepiej komponuje się z wieprzowiną, np. duszonymi polędwiczkami. Równie dobrze smakuje z piersią kurczaka.

Żurawina do mięs

Żurawina to pyszny i zdrowy dodatek do potraw. Bardzo dobrze komponuje się z gruszkami. Aby ją przyrządzić należy zagotować wodę i cukier, a następnie dodać owoce. Gdy będą przezroczyste, trzeba je wyjąć i zastąpić żurawiną. Powinna stać się miękka. Wtedy znów można włożyć do niej gruszki i gotować przez 20 minut. Żurawinę do mięs przechowuje się w słoikach po pasteryzacji.

Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym

Polędwiczki wieprzowe to jedno z dań, które są idealne z sosem żurawinowym. Mięso należy podsmażyć na maśle i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wkłada się je do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na około 15 minut. Kolejny krok to przygotowanie sosu z cebuli, żurawiny, bulionu oraz rozmarynu. Polędwiczki w sosie żurawinowym najczęściej podaje się z ziemniakami i surówką.

Filet z kurczaka z żurawiną

Kurczak także wyśmienicie smakuje z żurawiną. Mięso można nadziać suszoną, zalaną wrzątkiem żurawiną. Najlepiej piec go w 180 stopniach przez 40 minut. Potrawę podaje się z gęstym sosem żurawinowym z dodatkiem masła, mąki oraz warzywnego bulionu. Równie pyszny jest filet pieczony w ziołach, tj. słodkiej papryce, proszkowanym czosnku, majeranku, pieprzu i soli. Warto go przyrządzić z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina, dzięki czemu nabierze dodatkowego aromatu. Danie serwuje się z sosem z konfitury żurawinowej.
Schab z żurawiną

Schab z żurawiną

Schab z żurawiną to idealne danie, które sprawdza się nie tylko na świątecznym stole, ale również jako sycący obiad. Mięso nadziewane można przed pieczeniem namoczyć w musztardowej marynacie, dzięki czemu będzie bardziej soczyste i chrupiące. Żurawina nadaje potrawie słodkawy smak. Pieczony schab można podać z ziemniakami i surówką lub chlebem. Zamiast pieczenia, mięso warto udusić, a żurawinę dodać przy dekorowaniu dania.

Indyk z żurawiną

Indyk z żurawiną

Indyk z żurawiną to pomysł na zarówno codzienny, jak i świąteczny obiad. Mięso z indyka można podawać z sosem żurawinowym lub ze świeżą żurawiną. Zarówno smażony, jak i pieczony indy smakuje wyśmienicie. Rolada z indyka z żurawiną i morelami zawijana w szynce zadowoli nawet wykwintne podniebienia. Indyka z żurawiną można podać z jabłkami, sosem pomarańczowym i kaszą kuskus.

Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

Pasztet ten robi się z podgardla, wątróbki drobiowej, łopatki wieprzowej, jajek i suszonej żurawiny. Całość należy przyprawić gałką muszkatołową, liściem laurowym i zielem angielskim. Ciekawym urozmaiceniem jest również dodanie boczku. Potrawa idealnie pasuje na stół bożonarodzeniowy lub wielkanocny. Połączenie mięsa i żurawiny daje lekko słodki i aromatyczny smak. Danie jest wilgotne i z łatwością nadaje się do smarowania na kanapki lub krojenia w plastry.

Kaczka z żurawiną

Kaczka z żurawiną

Mięso z kaczki i żurawina to bardzo udane połączenie. Można je wykorzystać do przygotowania kaczki pieczonej, kaczki nadziewanej i potraw z kaczej piersi. Do żurawiny warto dodać soczyste jabłka – pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną należy do najsmaczniejszych dań polskiej kuchni, a kaczka faszerowana żurawiną i jabłkami zachwyci każdego. Pieczoną kaczkę można podawać z żurawiną świeżą, suszoną lub domowym sosem żurawinowym.

Znaleźliśmy 43 przepisów w kategorii Mięso z żurawiną