Mięso z żurawiną jest sycącym i aromatycznym posiłkiem. Sos żurawinowy najlepiej komponuje się z wieprzowiną, np. duszonymi polędwiczkami. Równie dobrze smakuje z piersią kurczaka.

Żurawina do mięs

Żurawina to pyszny i zdrowy dodatek do potraw. Bardzo dobrze komponuje się z gruszkami. Aby ją przyrządzić należy zagotować wodę i cukier, a następnie dodać owoce. Gdy będą przezroczyste, trzeba je wyjąć i zastąpić żurawiną. Powinna stać się miękka. Wtedy znów można włożyć do niej gruszki i gotować przez 20 minut. Żurawinę do mięs przechowuje się w słoikach po pasteryzacji.

Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym

Polędwiczki wieprzowe to jedno z dań, które są idealne z sosem żurawinowym. Mięso należy podsmażyć na maśle i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wkłada się je do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na około 15 minut. Kolejny krok to przygotowanie sosu z cebuli, żurawiny, bulionu oraz rozmarynu. Polędwiczki w sosie żurawinowym najczęściej podaje się z ziemniakami i surówką.

Filet z kurczaka z żurawiną

Kurczak także wyśmienicie smakuje z żurawiną. Mięso można nadziać suszoną, zalaną wrzątkiem żurawiną. Najlepiej piec go w 180 stopniach przez 40 minut. Potrawę podaje się z gęstym sosem żurawinowym z dodatkiem masła, mąki oraz warzywnego bulionu. Równie pyszny jest filet pieczony w ziołach, tj. słodkiej papryce, proszkowanym czosnku, majeranku, pieprzu i soli. Warto go przyrządzić z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina, dzięki czemu nabierze dodatkowego aromatu. Danie serwuje się z sosem z konfitury żurawinowej.

Znaleźliśmy 43 przepisów w kategorii Mięso z żurawiną