Miętusa nierzadko łączy się z grzybami oraz rozmaitymi warzywami. Ryba smacznie komponuje się z sosami i świeżymi ziołami – prawdziwym przysmakiem jest miętus z koperkiem.

Miętus z patelni

Miętus smażony serwowany w towarzystwie złocistego makaronu lub młodych ziemniaczków oprószonych świeżym koperkiem to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Przed smażeniem rybę należy umyć, a następnie starannie osuszyć. Miętusa kroi się w dzwonka, lekko soli i posypuje mąką pszenną. Na patelnię z mocno rozgrzanym olejem wrzuca się rybę i smaży z obu stron. Miętus nabierze smaku i aromatu, jeśli pod koniec smażenia doda się do niego masło. Smacznym dodatkiem do tak przygotowanej ryby jest złocisty makaron ugotowany z dodatkiem kurkumy.

Miętus po królewsku z piekarnika

Miętus pieczony to pomysł na smaczny i szybki obiad, który przygotuje się w niecałą godzinę. Umytą, osuszoną i doprawioną za pomocą soli i pieprzu rybę przekrawa się tak, aby do środka włożyć odrobinę masła, drobno posiekane pieczarki oraz plasterek cytryny. Miętusa należy umieścić w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem. Dookoła ryby układa się pokrojone pieczarki i cząstki lub grube plasterki cytryny. Miętusa piecze się około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Duszona ryba ze świeżym koperkiem

Aromatyczny duszony miętus z koperkiem najlepiej smakuje serwowany z młodymi ziemniaczkami z wody, udekorowany grubymi plastrami cytryny. Rybę pokrojoną w dzwonka oprósza się solą, lekko skrapia świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i pozostawia na około 30 minut aby przeszedł smakiem. Rybę smaży się z obu stron, aż się przyrumieni, a następnie posypuje się ją pokrojonym koprem – wcześniej delikatnie podsmażonym na oleju z dodatkiem masła. Miętusa skrapia się ponownie sokiem z cytryny i doprawia – wystarczy użyć świeżo mielonego pieprzu. Rybę dusi się pod przykryciem nie dłużej niż 5 minut.
Panga

Panga

Panga jest łatwo dostępna w sklepach i stosunkowo tania, dlatego pojawia sie często na stole jako główne danie obiadowe. Najlepiej smakuje z różnymi sosami: cytrynowym, kokosowym albo pieczarkowym. Pangę można usmażyć w panierce z bułki tartej albo mąki (np. filety w panierce ze słodkiej papryki), zapiec z ziemniakami i kolorowymi warzywami albo ugotować na parze.

Płastuga

Płastuga

Płastuga, zwana również flądrą, jest rybą o chudym i białym mięsie. Najlepiej smakuje smażona lub zapiekana. Jej charakterystyczny zapach można zniwelować, skrapiając ją sokiem z cytryny i dodając do niej świeże zioła. Płastugę można przyrządzać w cieście lub w panierce z bułki tartej, mąki i jajka. Jest ona bogatym źródłem wielu witamin, dlatego polecana jest dla dzieci i osób mających problemy z odżywianiem. Najlepiej smakuje podawana z ugotowanymi ziemniakami lub z frytkami.

Morszczuk

Morszczuk

Morszczuk jest jedną z popularniejszych ryb w Polsce. Panierowany w jajku i bułce, smażony filet z morszczuka z frytkami i surówką z kiszonej kapusty jest dostępny w większości smażalni. Można również przyrządzać morszczuka na parze, w galarecie lub wędzić go. Smak morszczuka na parze podkreśli sok z cytryny, ostra papryczka chilli, świeży koperek oraz czosnek. Morszczuka mrożonego, w filetach bądź kostkach, rozmraża się przed kilka godzin w lodówce w lodówce, a następnie przygotowuje.

Okoń

Okoń

Ryba okoń zamieszkuje wody rzek i jezior. Ma ok. 60 cm długości i na ogół waży ok. 4-5 kg. Popularnym gatunkiem okonia jest okoń nilowy, inaczej okoń Wiktorii, zamieszkujący wody Afryki. Okoń doskonale smakuje po usmażeniu na maśle. Można go również piec i dusić lub przyrządzać w zalewie octowej. Z okonia można również ugotować zupę. Dobrym dodatkiem do ryby jest sałatka z fenkuła, ale też sałatka z konserwowego selera z dodatkiem ananasa i natką pietruszki. Mięso okonia można podawać polane sosem śmietanowym albo z kilkoma plasterkami cytryny.

Pstrąg

Pstrąg

Pstrąg jest niezwykle smaczną i zdrową rybą górską. Polecany jest osobom dbającym o linie i kondycję. Zawiera on dużo łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 oraz witamin z grup A, D i E. Pstrąga w kuchni można przygotować na wiele sposobów – gotować, smażyć, dusić, grillować, a nawet wędzić. Ma delikatny smak i łączy się dobrze z wieloma składnikami, m.in. ryżem, grzybami, warzywami, owocami, a nawet innymi mięsami. Najczęściej piecze się go w całości bez panierki, w stylu sauté.

Znaleźliśmy 19 przepisów w kategorii Miętus

Nototenia w sezamie

Nototenia w sezamie

lenian lenian
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pikantny miętus

Pikantny miętus

Papaja Papaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Miętus na ostro

Miętus na ostro

Makłowicz Makłowicz
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: