Miętus to ryba żyjąca głównie w rzekach z czystą i szybko płynącą wodą oraz głębokich jeziorach z żwirowatym dnem. Ryba ta występuje w północnej i środkowej Europie na wschód od wschodniej Anglii, środkowej Francji oraz na północ od dorzecza rzeki Pad oraz w północnej Azji i Ameryce Północnej.

W polskich wodach ryba ta ma się świetnie i jest często wyławiana przez wędkarzy!  Miętus jest rybą o chudym, białym, jędrnym i mało ościstym mięsie. Jest wszechstronnie wykorzystywana w kulinarnym świecie.

Dobrze smakuje, pieczona, smażona lub duszona. Najpyszniejsza jest w towarzystwie świeżych ziół, sosów, warzyw i ryżu. Wspaniale smakuje i wygląda także przekąska: miętus w galarecie z zielonym groszkiem, kukurydzą i marchewką. Oryginalnym pomysłem na obiad będzie zapiekanka z miętusem i ziemniakami.

Miętus na ostro to przysmak dla wielbicieli wyrazistych dań, a rosół z miętusa to doskonała obiadowa propozycja, na chłodny zimowy dzień. Będąc na wakacjach, nie można nie skosztować tak pysznej ryby!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 19 przepisów w kategorii Miętus

Nototenia w sezamie

Nototenia w sezamie

lenian lenian
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pikantny miętus

Pikantny miętus

Papaja Papaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Miętus na ostro

Miętus na ostro

Makłowicz Makłowicz
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: