Suketo lub rdzawiec pacyficzny są to inne nazwy mintaja stosowane na rynku spożywczym. Zawiera mało kalorii i ma delikatne mięso. Przez cały rok dostępne są mrożone filety z mintaja oraz kostki z mintaja, które wystarczy obtoczyć w mące, przyprawionym jajku, opanierować w bułce tartej i usmażyć. 

Mintaj ma szerokie zastosowanie kulinarne, można go przygotować np.  w cieście, w kapuście, z pieczarkami, w pomidorach z dodatkiem ryżu, w wersji  duszonej, z grilla czy zapiekanego z serem. Do smażonego na oleju mintaja doskonale pasują opiekane ziemniaki, duszony ryż z warzywami po chińsku, surówki i gęste sosy, np. koperkowy lub pomidorowy. Podając mintaja na parze, należy go oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i ziołami i udekorować cząstkami cytryny.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mintaj

Znaleźliśmy 450 przepisów w kategorii Mintaj

Rybne tymbaliki Eli

Rybne tymbaliki Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w jarzynach

Ryba w jarzynach

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: