Placek miodowy przełożony słodką masą grysikową z dodatkiem kaszy manny jest przyjemnie słodki i aromatyczny. Ciekawym akcentem ukrytym pomiędzy wieloma warstwami ciasta miodowego jest kwaśna konfitura porzeczkowa, wiśniowa, jabłkowa lub powidła śliwkowe. Smak dżemu barwnie kontrastuje ze słodką masą i sprawia, że ciasto ma bardziej orzeźwiający smak. 
 
Pachnące miodem ciasto przywodzi miłe wspomnienia świąt i czasu spędzonego w gronie rodzinnym. Domowy miodownik najlepiej smakuje na dwa-trzy dni od czasu przygotowania, gdy blaty ciasta wchłoną wilgoć z masy i staną się miękkie i kruche. 
Miodownik królewski

Miodownik królewski

Miodownik królewski to domowy wypiek, na który składają się dwa placki miodowe, puszyste ciasto biszkoptowe, dwie warstwy masy z budyniu lub kremu z kaszy manny i jedna warstwa powideł śliwkowych. Ciasto królewskie smakuje wyśmienicie i zachwycająco się prezentuje. Przed podaniem warto polać powierzchnię ciasta gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub posypać prażonymi orzechami włoskimi.

Stefanka

Stefanka

Stefanka ma łagodny miodowy smak. Można przygotować ją w wersji bez pieczenia, układając pomiędzy warstwami masy z kaszy manny herbatniki lub podłużne ciasteczka biszkoptowe. Ciasto najlepiej smakuje polane polewą czekoladową przygotowaną z mleka, masła, cukru pudru i kakao. Smacznym wariantem klasycznej miodowej stefanki jest stefanka serowa – przełożona masą z twarogu oraz stefanka budyniowa.

Miodownik z masą budyniową

Miodownik z masą budyniową

Masa budyniowa jest aksamitna i ma przyjemny lekko waniliowy smak. Wspaniale współgra z ciastem miodowym, łagodząc jego słodycz. Krem budyniowy pasuje nie tylko z miodownika, ale też do karpatek, eklerków, tart i tortów, szczególnie tortów urodzinowych dla dzieci. Przyrządzając masę budyniową trzeba dopilnować, aby budyń był całkowicie wystudzony. Dodając budyń na gorąco, w masie mogą powstać grudki, które będą wyczuwalne widoczne w cieście.

Placek czeski

Placek czeski

Placek czeski znany jest także pod nazwą placek grysikowy. Mięciutkie blaty ciasta miodowego przełożone masą budyniową lub grysikową – z kaszy manny – to deser doskonały na każdą okazję. Placek z powodzeniem może zastąpić ciasta tortowe. Jest odpowiednio słodki, kruchy i zachwycająco się prezentuje. Ciasto czeskie nie rozklei się i będzie łatwe do pokrojenia, jeżeli podczas układania kolejnych blatów placka miodowego, każda z warstw zostanie lekko dociśnięta do poprzedniej. 

Miodownik z kaszą manną

Miodownik z kaszą manną

Krem z kaszy manny, czyli tzw. krem grysikowy, doskonale komponuje się z plackiem miodowym. Masa przyrządzana jest z mleka, masła, cukru i kaszy manny. Krem uwydatnia naturalną słodycz miodu. Nadaje się też do pierników, ponieważ podkreśla smak przypraw korzennych. Ciasto z kaszą manną najlepiej smakuje dwa-trzy dni po przygotowaniu, gdy miodowe blaty wchłoną wilgoć kaszy manny i staną się miękkie i sypkie.

Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

Pod względem doznań smakowych miód i orzechy tworzą znakomity duet, którego zwieńczeniem jest przepis na miodownik orzechowy. Ciasto może być przygotowane na kilka sposobów. Najczęściej przypomina klasyczny miodownik z kasza manną, na powierzchni którego wyłożona jest warstwa prażonych w cukrze orzechów. Ciasto może też być przełożone masą budyniową połączoną ze posiekanymi na drobno orzechami włoskimi, ziemnymi, arachidowymi lub nerkowca. Krem do orzechowca przygotowywany jest też ze słodkiego mleka skondensowanego lub dostępnej w sklepach gotowej masy o smaku karmelowym lub czekoladowym.

Znaleźliśmy 214 przepisów w kategorii Miodowniki

Ciasto Marlenka

Ciasto Marlenka

pysiek pysiek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kajmakowy miodownik

Kajmakowy miodownik

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto "Królewiec"

Ciasto "Królewiec"

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto  Snikers

Ciasto Snikers

bogusia82 bogusia82

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: