Pachnące miodem ciasto przywodzi miłe wspomnienia świąt i czasu spędzonego w gronie rodzinnym. Wiecie o czym mowa? Miodownik, to jedno z trudniejszych w wykonaniu ciast. Jednak jego smak rekompensuje poświęcony na niego czas. Zanim jednak zabierzecie się za jego wykonanie, koniecznie dobrze się do tego przygotujcie. Domowy miodownik najlepiej smakuje na dwa-trzy dni od czasu przygotowania, gdy blaty ciasta wchłoną wilgoć z masy i staną się miękkie i kruche. 

Jak sama nazwa wskazuje, ciasto to bazuje na miodziePlacek miodowy przełożony słodką masą grysikową z dodatkiem kaszy manny jest przyjemnie słodki i aromatyczny. Ciekawym akcentem ukrytym pomiędzy wieloma warstwami ciasta miodowego jest kwaśna konfitura porzeczkowa, wiśniowa, jabłkowa lub powidła śliwkowe. Smak dżemu barwnie kontrastuje ze słodką masą i sprawia, że ciasto ma bardziej orzeźwiający smak. 

Do jednych z najczęściej spotykanych miodowników należą te z orzechami. Na kajmakową albo czekoladową polewę kładzie się zmielone orzechy. Równie przepyszny jest miodownik z masą czekoladową. Ten faworyt zachwyci zarówno Waszą rodzinę jak i przyjaciół. Ciekawym pomysłem jest dodanie do miodownika kremu na bazie kaszy manny lub wykonanie ciasta z grysikiem.

Miodownik to wyjątkowe ciasto na wyjątkowe okazje. Ogromne wrażenie robi już sam jego wygląd. Zaskakuje kombinacjom smaków i tekstur. Jeśli macie ochotę zrobić to niezwykłe ciasto, koniecznie skorzystajcie z przepisów zamieszczonych na naszym serwisie.

Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

Pod względem doznań smakowych miód i orzechy tworzą znakomity duet, którego zwieńczeniem jest przepis na miodownik orzechowy. Ciasto może być przygotowane na kilka sposobów. Najczęściej przypomina klasyczny miodownik z kasza manną, na powierzchni którego wyłożona jest warstwa prażonych w cukrze orzechów. Ciasto może też być przełożone masą budyniową połączoną ze posiekanymi na drobno orzechami włoskimi, ziemnymi, arachidowymi lub nerkowca. Krem do orzechowca przygotowywany jest też ze słodkiego mleka skondensowanego lub dostępnej w sklepach gotowej masy o smaku karmelowym lub czekoladowym.

Miodownik z kaszą manną

Krem z kaszy manny, czyli tzw. krem grysikowy, doskonale komponuje się z plackiem miodowym. Masa przyrządzana jest z mleka, masła, cukru i kaszy manny. Krem uwydatnia naturalną słodycz miodu. Nadaje się też do pierników, ponieważ podkreśla smak przypraw korzennych. Ciasto z kaszą manną najlepiej smakuje dwa-trzy dni po przygotowaniu, gdy miodowe blaty wchłoną wilgoć kaszy manny i staną się miękkie i sypkie.

Miodownik z masą budyniową

Miodownik z masą budyniową

Masa budyniowa jest aksamitna i ma przyjemny lekko waniliowy smak. Wspaniale współgra z ciastem miodowym, łagodząc jego słodycz. Krem budyniowy pasuje nie tylko z miodownika, ale też do karpatek, eklerków, tart i tortów, szczególnie tortów urodzinowych dla dzieci. Przyrządzając masę budyniową trzeba dopilnować, aby budyń był całkowicie wystudzony. Dodając budyń na gorąco, w masie mogą powstać grudki, które będą wyczuwalne widoczne w cieście.

Miodownik królewski

Miodownik królewski

Miodownik królewski to domowy wypiek, na który składają się dwa placki miodowe, puszyste ciasto biszkoptowe, dwie warstwy masy z budyniu lub kremu z kaszy manny i jedna warstwa powideł śliwkowych. Ciasto królewskie smakuje wyśmienicie i zachwycająco się prezentuje. Przed podaniem warto polać powierzchnię ciasta gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub posypać prażonymi orzechami włoskimi.

Stefanka

Stefanka

Stefanka ma łagodny miodowy smak. Można przygotować ją w wersji bez pieczenia, układając pomiędzy warstwami masy z kaszy manny herbatniki lub podłużne ciasteczka biszkoptowe. Ciasto najlepiej smakuje polane polewą czekoladową przygotowaną z mleka, masła, cukru pudru i kakao. Smacznym wariantem klasycznej miodowej stefanki jest stefanka serowa – przełożona masą z twarogu oraz stefanka budyniowa.

Placek czeski

Placek czeski

Placek czeski znany jest także pod nazwą placek grysikowy. Mięciutkie blaty ciasta miodowego przełożone masą budyniową lub grysikową – z kaszy manny – to deser doskonały na każdą okazję. Placek z powodzeniem może zastąpić ciasta tortowe. Jest odpowiednio słodki, kruchy i zachwycająco się prezentuje. Ciasto czeskie nie rozklei się i będzie łatwe do pokrojenia, jeżeli podczas układania kolejnych blatów placka miodowego, każda z warstw zostanie lekko dociśnięta do poprzedniej. 

Znaleźliśmy 182 przepisów w kategorii Miodowniki

Ciasto  Snikers

Ciasto Snikers

bogusia82 bogusia82

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Stefanka Bogusi

Stefanka Bogusi

bogusia82 bogusia82

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Borówkowa krówka

Borówkowa krówka

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: