Miody pitne to tradycyjne Polskie alkohole powstałe z w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego.
W 2008 roku, Komisja Europejska zarejestrowała ten produkt, jako Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. Trunek ten dzieli się w zależności od stopnia jego rozcieńczenia na: półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki.  

Miód pitny to idealny dodatek do dań, dobrze komponuje się przede wszystkim z mięsami i rybami. Przysmak ten świetnie sprawdza się także, jako składnik marynat, sosów, deserów, a także, jako zalewa dla pieczonych mięs.

Słodką wariacją na temat pysznego miodowego trunku jest pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego. Danie to świetnie smakuje w towarzystwie kasz, ziemniaków i surówek. Zupa cebulowa, doprawiana pitną słodkością to potrawa godna najlepszej restauracji. Aromat unoszący się podczaj jej gotowania, sprawi, iż w domu zapanuje odświętna atmosfera!

Eksperymentujcie w kuchni, dodając do potraw narodowy skarb, jakim jest miód pitny!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 22 przepisów w kategorii Miody

Kawa z miodem pitnym

Kawa z miodem pitnym

BSz BSz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: