Miód, nazywany przez Homera słodką potrawą bogów, jest artykułem spożywczym, łączącym w sobie walory smakowe i właściwości lecznicze. Ten naturalny produkt pszczeli posiada grono zwolenników, zachwycających się jego uniwersalnym zastosowaniem w kuchni.

Właściwości zdrowotne miodów

Ze względu na to, że miody odznaczają się wysoką zawartością glukozy, szczególnie polecane są dla sportowców oraz osób chorych na serce. Miody służą jako remedium na wiele dolegliwości, doskwierających człowiekowi. Leczy się nimi gorączkę oraz stosuje się go, jako naturalne źródło energii, ukojenia i wyciszenia.

Charakterystyka miodów

Każdy dojrzały miód, poza wrzosowym, ma gęstą konsystencję. Najbardziej podstawowym podziałem tego produktu pszczelego jest ten, w którym wyróżnia się miody nektarowe – powstałe z nektaru zebranego z kwiatów, spadziowe – powstałe z spadzi, czyli wydzieliny mszyc, żerujących na liściach drzew oraz mieszane – nektarowo-spadziowe bądź spadziowo-nektarowe.

Najpopularniejsze gatunki miodów

Miód miodowi nie równy. Obecnie na rynku dostępnych jest kilkanaście rodzajów miodów, spośród całej gamy najpopularniejszymi są:
  • miód akacjowy,
  • miód gryczany,
  • miód lipowy,
  • miód spadziowy,
  • miód wielokwiatowy.
Każdy z miodów różni się nie tylko walorami smakowymi, ale również właściwościami leczniczymi. Miód akacjowy przypadnie do gustu miłośnikom akacjowego zapachu i słodkiego smaku. Polecany jest osobom cierpiącym na choroby układu oddechowego. Z kolei miód gryczany ma lekko ostry posmak, jego atutem jest oczyszczanie organizmu z toksyn. Natomiast miód lipowy ma charakterystyczny lipowy zapach i słodko-ostry smak, skutecznie łagodzi przeziębienia i sprzyja zrelaksowaniu się. Osobom o obniżonej odporności poleca się spożywanie miodu spadziowego, który ma aromatyczny kwiatowo-żywiczny smak. Prawdziwym łakomczuchom najbardziej do gustu przypadnie miód wielokwiatowy, który oprócz tego, że jest bardzo słodki, pozytywnie oddziałuje na choroby serca i dolegliwości gardłowe.

Miód pitny - tradycyjnie polski

Miody pitne
to tradycyjne Polskie alkohole powstałe z w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego.
W 2008 roku, Komisja Europejska zarejestrowała ten produkt, jako Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. Trunek ten dzieli się w zależności od stopnia jego rozcieńczenia na: półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki.  

Miód pitny - do czego?

Miód pitny to idealny dodatek do dań, dobrze komponuje się przede wszystkim z mięsami i rybami. Przysmak ten świetnie sprawdza się także, jako składnik marynat, sosów, deserów, a także, jako zalewa dla pieczonych mięs. Słodką wariacją na temat pysznego miodowego trunku jest pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego. Danie to świetnie smakuje w towarzystwie kasz, ziemniaków i surówek. Zupa cebulowa, doprawiana pitną słodkością to potrawa godna najlepszej restauracji. Aromat unoszący się podczaj jej gotowania, sprawi, iż w domu zapanuje odświętna atmosfera!

Miody Kategorie

Półtorak

Półtorak

Półtorak to nazwa określająca proporcje miodu i wody w brzeczce miodowej (na jedną łyżkę miodu przypada pół łyżki wody). To rodzaj miodu pitnego, który powinien leżakować w chłodnym miejscu od dziesięciu do kilkuset lat. Półtorak sprawdza się idealnie jako deser, który można pić sam lub z likierem owocowym, miętą i cynamonem, oraz jako dodatek do mięs (kurczaka, wołowiny, jagnięciny). Można dodać miodu do marynaty albo polać nim mięso w czasie pieczenia.

Dwójniak

Dwójniak

Dwójniak to rodzaj tradycyjnego miodu pitnego. Napój był wytwarzany w dawnej Polsce. Zawartość alkoholu w dwójniaku wynosi kilkanaście procent, najczęściej 16. Miód pitny dwójniak jest słodki i aromatyczny. Do jego przygotowania można użyć owoców, bakalii, syropów oraz soków. Napój jest tym smaczniejszy, im dłużej leżakuje. Zazwyczaj proces ten trwa około 10 lat. Dwójniaki sprawdzą się na eleganckich przyjęciach i biesiadach w staropolskim stylu.

Czwórniak

Czwórniak

Miody pitne dzielimy w zależności od stopnia ich rozcieńczenia na półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Tradycyjny napój alkoholowy, czwórniak, jest najbardziej rozcieńczony. Powstaje w wyniku fermentacji brzeczki, która składa się z jednej jednostki objętości miodu pszczelego (np. 1 l) i trzech jednostek objętości wody (odpowiednio 3 l). Najszybciej dojrzewa – może być spożywany już po 6-8 miesiącach leżakowania. Jest również najbardziej wytrawny i podawany po posiłku tak jak wino.

Polecane przepisy do kategorii Miody

Znaleźliśmy 23 przepisów w kategorii Miody

Kawa z miodem pitnym

Kawa z miodem pitnym

BSz BSz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: