Zupy mleczne

Przepyszna zupa dyniowa podana z ryżem ugotowanym na sypko.

Wspaniałe zupy mleczne!

Zupa mleczna to wspomnienie dziecięcych czasów. Podawano ją na śniadanie, deser, w stołówkach szkolnych i w popularnych barach mlecznych. Głównym składnikiem tego smakołyku jest oczywiście mleko. Jest ono podstawą żywienia, zawiera niezbędne dla organizmu białko, wapń, witaminy A, B12, C, D, E, K, PP.  Potrawę tę można serwować zarówno na słono jaki i na słodko.

Aby przekonać najmłodszych domowników do zup mlecznych, warto dodawać do nich świeże lub suszone owoce: jabłka, banany, morele czy winogrona.  Zupa mleczna z płatkami owsianymi i owocami to śniadanie idealne również dla dorosłych i oczywiście wszystkich dbających o linie. Na naszych stołach nie może zabraknąć również gotowanych niegdyś przez babcie kluseczek lanych na mleku. Na uwagę zasługuje również mleczna zupa migdałowa, jest niezwykle delikatna i smaczna. Doskonałym odpowiednikiem zup mlecznych są również chłodniki przyrządzane na zsiadłym mleku lub maślance.


Zdrowe, sycące i pyszne zupy mleczne -  korzystajcie z naszych przepisów lub pokażcie Waszą ulubioną wersje mlecznego przysmaku. Zapraszamy!

Zdjęcie: jaNina
 

Przepisy (155): kategoria: Mleczne    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu
1 2 3 4 5 6 7 8

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane