Morele to kuzynki brzoskwiń, śliwek i nektarynek. Ich smakiem cieszyć się możemy od czerwca do połowy sierpnia.
Świeże, dojrzałe i suszone morele zawierają sporą ilość witaminy A, są źródłem likopenu, potasu oraz błonnika i pektyn, dzięki temu mają dobroczynny wpływ na nasz wzrok i skórę.

Suszone morele są dość kaloryczne, to doskonałe przekąski dla dorastających dzieci, sportowców i osób pracujących fizycznie. Morele są owocami niezwykle słodkimi. Idealnie przełamują smaki mięs: pieczonej wieprzowiny, polędwiczek czy kotletów schabowych.

Przyrządzić z nich można także tunezyjski, tradycyjny przysmak- tadżin. Te słodkie owoce wykorzystywane są również do puszystych ciast, deserów i sałatek owocowych. Ciasto biszkoptowe z morelami, muffinki z morelami czy niebiańsko pyszna tarta morelowa to przysmaki godne naszej uwagi!

Abyśmy mogli cieszyć się słodkim smakiem moreli również w zimie wystarczy przygotować z nich dżemy i konfitury i inne przetwory.

Odkryj fantastyczne połączenia smakowe z udziałem wspaniałych moreli!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 123 przepisów w kategorii Morele

Sałatka z morelami

Sałatka z morelami

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z morelami

Pierogi z morelami

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Racuszki z morelami

Racuszki z morelami

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ucierane z morelami

Ucierane z morelami

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto morelowe

Ciasto morelowe

BĄBELEK85 BĄBELEK85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mleczne lody morelowe

Mleczne lody morelowe

jolao jolao

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe lody morelowe

Domowe lody morelowe

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Morele w syropie

Morele w syropie

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: