Morszczuk to ryba morska, występująca głównie we wschodniej części Ocean Atlantyckiego, Morzu Śródziemnym oraz wzdłuż wybrzeży Morza Czarnego. W sklepach można nabyć morszczuka w postaci mrożonych tusz, filetów ze skórą lub bez skóry. Mięso tej ryby jest białe i chude. Poza łatwo przyswajalnym białkiem i kwasami omega- 3, zawiera duże ilości selenu, który ma właściwości oksydacyjne i wzmacnia odporność człowieka.

Morszczuk jest rybą, którą można przyrządzać na parze, w galarecie lub wędzić go. Smak morszczuka na parze podkreśli sok z cytryny, ostra papryczka chilli, świeży koperek oraz czosnek. Morszczuka mrożonego, w filetach bądź kostkach, rozmraża się przed kilka godzin w lodówce w lodówce, a następnie przygotowuje. Ryba dobrze też smakuje zapiekana

Postnym, oryginalnym daniem jest gulasz z morszczuka podany z ziemniakami i świeżą surówką, nasyci wszystkich głodnych domowników! Morszczuk z grilla to świetna alternatywa dla kiełbas ociekających tłuszczem.

Morszczuk Kategorie

Znaleźliśmy 136 przepisów w kategorii Morszczuk

Kotleciki rybne

Kotleciki rybne

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Morszczuk zapiekany

Morszczuk zapiekany

luna76 luna76

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: