Morszczuk to ryba morska, występująca głównie we wschodniej części Ocean Atlantyckiego, Morzu Śródziemnym oraz wzdłuż wybrzeży Morza Czarnego.
W sklepach można nabyć morszczuka w postaci mrożonych tusz, filetów ze skórą lub bez skóry. Mięso tej ryby jest białe i chude. Poza łatwo przyswajalnym białkiem i kwasami omega- 3, zawiera duże ilości selenu, który ma właściwości oksydacyjne i wzmacnia odporność człowieka.

Morszczuk to ryba bardzo często goszcząca na naszych stołach. Można ją serwować gotowaną na parze, zapiekaną lub smażoną. Przed obróbką warto zalać ją mocno słoną wodą- to świetny sposób na pozbycie się charakterystycznego zapachu ryb, które zamieszkują dna zbiorników wodnych.

Morszczuk w sosie cytrynowym na ryżu to doskonałe, aromatycznie danie obiadowe. Postnym, oryginalnym daniem jest gulasz z morszczuka podany z ziemniakami i świeżą surówką, nasyci wszystkich głodnych domowników! Morszczuk z grilla to świetna alternatywa dla kiełbas ociekających tłuszczem.


Zapoznajcie się z paletą świetnych przepisów na najlepszego morszczuka!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 133 przepisów w kategorii Morszczuk

Kotleciki rybne

Kotleciki rybne

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Morszczuk zapiekany

Morszczuk zapiekany

luna76 luna76

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Panierowany morszczuk

Panierowany morszczuk

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: