Nie tylko doskonale smakują, ale również stanowią piękną ozdobę stołu. Muffiny to proste babeczki wypiekane w tzw. papilotkach lub specjalnych formach. Dają nieskończenie wiele możliwości kulinarnych - mogą być podawane na słodko lub w wersji wytrawnej.

Szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, choć polskie łasuchy wcale nie ustępują tym zza granicy! Przepisów na tę formę deseru jest wiele - począwszy od najprostszych babeczek z aromatem, aż do mini dzieł sztuki, czyli babeczek zwieńczonych figurkami, postaciami lub dekoracjami wykonanymi z masy cukrowej.

Dużą popularnością cieszą się proste w przygotowaniu muffiny z dodatkiem czekolady - pokruszoną wystarczy wsypać do ciasta, a wpływ temperatury sprawi, że babeczki będą rozpływać się w ustach.

Równie popularne są babeczki z owocami - soczyste, naturalnie słodkie sprawdzą się na każdej imprezie jako słodka przekąska. To również idealny pomysł na poczęstunek urodzinowy dla dzieci (zamiast zwykłych ciastek).

Muffiny - choć są niewielkich rozmiarów - można dekorować na wiele sposobów - kremami, wspomnianymi wcześniej masami cukrowymi, kolorowymi cukiereczkami o różnych kształtach, bakaliami czy barwnikami spożywczymi.

Rozpocznijcie swoją przygodę z tymi słodkimi babeczkami od przejrzenia naszych propozycji! Wśród licznych przepisów z pewnością znajdziecie takie, którym nie będziecie w stanie się oprzeć. Do dzieła!
Muffiny bez jajek

Muffiny bez jajek

Amerykańskie muffiny to przepis na szybki i prosty deser, który można przygotować bez dodatku jaj. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, tak aby w masie widać było grudki i przełożyć ciasto do zalotek. Grudki w cieście sprawiają, że babeczki są bardziej kruche i puszyste. Małe babeczki wybornie smakują z kremem, z jogurtem i z wiśniami. Czekoladowe muffinki warto też wzbogacić kawałkami banana lub nadzieniem budyniowym.

Muffinki keksowe

Muffinki keksowe

Marzą ci się puszyste muffinki z rodzynkami? Jeżeli chcesz zabrać keks do pracy lub podać go w przystępnej formie, idealnym rozwiązaniem są keksowe muffinki. W tej roli idealnie sprawdzają się babeczki z dyni lub marchewki. W środek możesz włożyć kawałek czekolady, który w czasie pieczenia cudownie się rozpuści. Małe ciasteczka z bakaliami w porcji na „jeden gryz” zadowolą każdego.

Muffinki bezglutenowe

Muffinki bezglutenowe

Bezglutenowe muffiny warto przygotować z marchewki, mąki orzechowej, rodzynek, mleka kokosowego i czekolady. Doskonale sprawdzi się tutaj również mąka ryżowa lub zblendowany na gładka masę ugotowany ryż.

Muffinki warzywne

Muffinki warzywne

Muffinki warzywne to dobry pomysł na przemycenie tych zdrowych składników do diety najmłodszych. Możemy przygotować je na słodko, na przykład muffinki marchewkowe, czy dyniowe lub na wytrawnie, ziemniaczane, czy ze szpinakiem. Będą one ciekawą odmianą, która przypadnie do gustu nie tylko dzieciom.

Muffinki na słono

Muffinki na słono

Muffinki na słono to dobry pomysł na ciekawą, zaskakującą przekąskę, Świetnie sprawdzą się na rodzinnej imprezie, czy jako drugie śniadanie lub kolacja. Możemy przygotowywać je na różne sposoby i różnorodnymi składnikami. Pyszne będą muffinki pizzowe, serowe, czy jajeczne. Te wytrawne wypieki przygotowuje się szybko i prosto.

Muffinki z budyniem

Muffinki z budyniem

Muffinki z budyniem to smaczny, szybki i prosty wypiek, który smakuje obłędnie. Przygotuje je nawet osoba, która nie zajmuje się pieczeniem na co dzień. Możemy przygotować muffinki z budyniem śmietankowym, czekoladowym, waniliowym, truskawkowym, czy malinowym. Za każdym razem będą znikały ze stołu w ekspresowym tempie.

Muffinki z owocami

Muffinki z owocami

Muffinki z owocami to dobry pomysł na przemycenie tych zdrowych składników do diety najmłodszych. Możemy dodawać świeże lub suszone owoce, każde będą pasować znakomicie. Muffinki cytrynowe, bananowe, kokosowe, z jagodami, truskawkami, malinami, czy jabłkami, każde z nich będą smakować wyśmienicie. Będą one dobrym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Muffinki jogurtowe

Muffinki jogurtowe

Muffinki jogurtowe przygotowujemy z mąki, cukru, proszku do pieczenia, jajka, oleju i oczywiście jogurtu naturalnego. Jego dodatek zapewnia wyjątkową lekkość i puszystość naszego wypieku. Możemy do podstawowych składników tego dania dodawać wiele ciekawych składników. Wspaniale smakują muffinki jogurtowe z czekoladą, owocami, czy bakaliami.

Polecane przepisy do kategorii Muffinki

Znaleźliśmy 2419 przepisów w kategorii Muffinki

Muffinki kakaowe

Muffinki kakaowe

alien1985 alien1985

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: