Przepisy na leczo

  • 6

Nie wiesz co przyrządzić na jutrzejszy obiad? Spróbuj dania pełnego kolorowych i aromatycznych warzyw. Zapraszamy do zapoznania się naszymi przepisami!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Przepisy na leczo

Leczo jest bardzo lubianym daniem i coraz częściej pojawia się na naszych stołach podczas sezonu letniego. Nie dziwi nas, że potrawa ta jest tak ceniona - sycąca, zdrowa, prosta w przygotowaniu i do tego bardzo kolorowa!

Leczo występuje w wielu odsłonach, ale to klasyczne - węgierskie - składa się z podobnych proporcji papryki, pomidorów i cebuli, a także mięsa, boczku czy kiełbasy. W Polsce to pyszne danie jednogarnkowe urozmaicamy również o cukinię, bakłażana, pieczarki czy marchewkę.

Tak przyrządzone leczo podawać można jako samodzielne danie lub dodatek do mięsnych potraw, ryżu, ziemniaków, makaronu czy pieczywa! Zapoznajcie się z przepisami i sprawdźcie, która z propozycji najlepiej wpisuje się w Wasz kulinarny gust!

Wyraziste smaki

Leczo to doskonały sposób by rozpocząć kuchenne eksperymenty! Idealnym do tego przepisem będzie leczo z kiełbaską i warzywami według Ostra na Słodko! Dodane do potrawy papryka słodka, chili i estragon podkreślą jej wyjątkowy smak!

Doskonały pomysł na oryginalny obiad ma dla nas Cukiereczek 13, która podała przepis na leczo z fasolki szparagowej. Według niej potrawa ta jest bardzo sycąca, mocno pomidorowa, najlepiej smakuje następnego dnia. Zgodzicie się z nami, ze tak innowacyjne danie warte jest spróbowania?

Leczo, czyli rozgrzewająca zupa z cukinii  Tarte leczo z cukinii

Godnymi skosztowania i polecenia są również receptury dodane przez jaga85! Tarte leczo z cukinii, a także - leczo, czyli rozgrzewająca zupa z cukinii to wyśmienite przysmaki zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje bądź wizytę niespodziewanych gości. Właścicielka zachęca do ich przygotowania stwierdzeniem, że „efekt wychodzi pyszny!”.

Dla wielbicieli wyrazistych smaków mamy pikantne leczo udostępnione przez zbysiowa! Dodane do dania składniki doskonale uzupełniają się tworząc wspaniałą całość, którą śmiało możecie podać do ryżu czy makaronu.

Ostatnią propozycją w tym artykule jest jesienne leczo z kiełbasą, wykonane przez Gatita, która zadbała by podawany przez nią smakołyk był nie tylko sycący i smaczny, ale również by wyglądał bardzo estetycznie (i apetycznie!).

Pikantne leczo  Leczo z kiełbaską i warzywami

Co sądzicie o naszych pomysłach na znane wszystkim leczo? A może macie własne patenty na przygotowanie tego jednogarnkowego dania? Zapraszamy do umieszczania przepisów na Gotujmy.pl!

Poznajcie przepis na leczo wg Roberta Makłowicza >>>