Nie tolerujesz glutenu a masz ochotę na puszyste naleśniki? Sięgnij po przepisy na wersję bezglutenową! Proste, lekkie, idealne! Zasmakuj w pysznych naleśnikach z mąki kokosowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, gryczanej lub kaszy jaglanej. Podaj je z pysznymi słodkimi nadzieniami lub wytrawnymi farszami, np. pieczarkowym lub mięsnym. Wypróbuj sprawdzone przepisy na naleśniki bezglutenowe – te tradycyjne i amerykańskie!
Naleśniki z mąki gryczanej

Naleśniki z mąki gryczanej

Naleśniki na bazie mąki gryczanej to cięższa wersja tradycyjnych placków. Najlepiej smakują z wytrawnymi farszami. Wypróbuj naleśniki gryczane ze szpinakiem lub mięsem mielonym. Co więcej – takie placki można zrobić również w wersji bez jajek lub mleka. Wypróbuj przepisy na wyraziste naleśniki z mąki gryczanej i podaj je na słodko lub wytrawnie. Ten smak Cię zachwyci!
 

Naleśniki z mąki ryżowej

Naleśniki z mąki ryżowej

Naleśniki z mąki ryżowej to znakomity pomysł na dietetyczne danie. Mąka ryżowa jest niskokaloryczna i jednocześnie bezglutenowa. Przygotowane z niej naleśniki są bardzo delikatne w smaku z lekko wyczuwalną, ryżową nutą, elastyczne i doskonałe do zapiekania. Można podawać je zarówno ze słodkimi (np. dżemem, owocowym musem, bananami), jak i wytrawnymi dodatkami (np. łososiem, szpinakiem lub serkiem z ziołami). Naleśniki ryżowe w wersji wegańskiej są najsmaczniejsze z dodatkiem mleka kokosowego.

Naleśniki z mąki amarantusowej

Naleśniki z mąki amarantusowej

Naleśniki z różnymi słodkimi farszami to jedno z najczęściej przyrządzanych dań na podwieczorek dla dzieci. Część rodziców zastanawia się jak przyrządzać ten smakołyk, by był jak najbardziej wartościowy i zdrowy.
Naleśniki z mąki amarantusowej spełniają na pewno te wymagania, dodatkowo są bezglutenowe, więc osoby z nietolerancją tego związku mogą je spokojnie spożywać . Przyrządzamy je w ten sam sposób jak naleśniki przygotowywane z innych rodzajów mąki.  Dodajemy mleko, jajka oraz odrobinę soli, następnie smażymy na patelni. W ten sposób możemy zaserwować naszym pociechom naleśniki z bananami, dżemem, twarogiem, lub innym ulubionym nadzieniem. Mogą one być również bazą do przyrządzenia naleśników z farszem wytrawnym, takim jaki lubimy najbardziej.

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki meksykańskie przygotowuje się bardzo prosto. Kluczowy jest tutaj farsz zrobiony na bazie mięsa mielonego, czerwonej fasoli i przypraw. Wystarczy wszystkie składniki razem wymieszać, umieścić na placku i całość zawinąć. Takie naleśniki po meksykańsku można przygotować także z kurczakiem i pomidorami. W każdej wersji smakują one znakomicie, szczególnie kiedy dodamy do nich ostry sos na bazie papryki i pomidorów. W wersji łagodnej można sięgnąć po sos czosnkowy lub guacamole.

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki zazwyczaj jemy ze słodkim nadzieniem. Jednak nie jest to jedyna opcja. Naleśniki na słono podbijają serca coraz większej liczbie osób. Można je przygotować z farszem warzywnym, grzybowym lub mięsnym. Jedną z propozycji farszu do naleśników na słono jest podsmażone mięso mielone z pieczarkami lub warzywami. Takie danie warto podawać z jakimś sosem – najlepiej sprawdzi się pomidorowy, czosnkowy lub salsa. Całości dopełni starty ser, który podkreśli walory smakowe naleśników na ostro.

Naleśniki z Nutellą

Naleśniki z Nutellą

Naleśniki z Nutellą w środku to pyszny deser, drugie śniadanie lub obiad. Najlepsze w tym wydaniu będą puszyste naleśniki biszkoptowe, naleśniki czekoladowe lub pancakes. Naleśniki z Nutellą i bananami, Nutellą i mascarpone lub owocami można podać na dwa sposoby. Pierwszy polega na rozsmarowaniu cienkiej warstwy orzechowego kremu na usmażonym naleśniku i ułożenie pozostałych dodatków. Drugim sposobem jest potraktowanie Nutelli również jako gęstego sosu. Naleśniki z Nutellą najlepiej składać w trójkąt.

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami najczęściej podaje się w formie zapiekanej w piekarniku. Do środka można włożyć sezonowe lub mrożone warzywa. Najpopularniejsze są naleśniki z cebulą, marchewką, czosnkiem, papryką, cukinią i bakłażanem. Chociaż bardzo dobrze smakują w wersji wegetariańskiej, można je także przygotować z kurczakiem i pieczarkami. Przed pieczeniem naleśniki można ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem beszamelowym i posypać serem – parmezanem lub mozzarellą.

Naleśniki dietetyczne

Naleśniki dietetyczne

Naleśniki w wersji fit to te przygotowane z mąki z pełnego przemiału lub bezglutenowej. Do pierwszej grupy należy mąka żytnia, owsiana, razowa, orkiszowa i jęczmienna. Idealne do naleśników są także: kokosowa, migdałowa, kukurydziana, ryżowa, jaglana i sojowa. Dietetyczne naleśniki bez mąki to te, w których została ona zastąpiona siemieniem lnianym, płatkami ryżowymi lub jaglanymi. Naleśniki w wersji fit należy smażyć bez tłuszczu, na patelni z nieprzywierającą powłoką.

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem to wytrawne danie, które można modyfikować na różne sposoby. Smacznymi składnikami w takiej kompozycji są również: szpinak, serek mascarpone, suszone pomidory i feta. Przygotowując naleśniki, które będą nadziewane farszem na słono, można dodać do ciasta szczyptę ziół prowansalskich, suszony koperek lub czosnek granulowany. Roladki z naleśników z łososiem i kremowym serkiem to znakomity pomysł na przekąskę dla gości lub drugie śniadanie do pracy.

Naleśniki bez mleka i jajek

Naleśniki bez mleka i jajek

Czy można przygotować naleśniki bez mleka? Te same pytania nasuwają się o dodatku jajek.  Tak jest taka możliwość, zamiast mleka dodajemy wodę, z jajek po prostu rezygnujemy. Sposób przygotowania niczym się nie różni. Miksujemy składniki, a następnie smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Tak przygotowane naleśniki wychodzą bez problemu do tego są bardzo smaczne i delikatne.

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzanej są bezglutenowe i dietetyczne, pod warunkiem, że zostaną usmażone bez tłuszczu. Naleśniki w wersji fit można posłodzić ksylitolem, przełożyć malinową konfiturą z lub musem z mango. Wytrawna opcja kukurydzianych naleśników to ta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, tuńczykiem lub pieczonymi warzywami. Do ciasta naleśnikowego można dodać jajko i mleko, ale będą też pyszne w wersji wegańskiej. Naleśniki z mąki kukurydzianej mają piękny, żółty kolor.

Znaleźliśmy 46 przepisów w kategorii Naleśniki bezglutenowe