Naleśniki to mało wymagające, szybkie a przy tym bardzo smaczne danie. Doskonałe na każdą porę dnia. Naleśniki na słodko, naleśniki na słono, naleśniki z nutką ostrości, dzięki tej różnorodności idealnie dostosowują się do każdej okazji. Można je podać zarówno na śniadanie, jak również na obiad, podwieczorek i kolację.

O charakterze tych pysznych placków w dużej mierze decyduje ciasto naleśnikowe, które w zależności od potrzeby może być cienkie, grubsze lub puszyste. Jednak główną i kluczową rolę w przypadku naleśników odgrywa farsz.

Za najpopularniejsze nadzienie do naleśników uchodzą dżemy i konfitury. Równie często na naszych stołach pojawiają się naleśniki z białym serem. W wersji deserowej coraz częściej można spotkać naleśniki z sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy jagody. Za prawdziwy smakołyk, któremu trudno się oprzeć, uważane są naleśniki z nutellą i bananami.

Gdy już znudzą nam się naleśniki na słodko, warto odkryć ich wytrawne oblicze! Jako doskonały farsz do takich naleśników służą warzywa. Naleśniki ze szpinakiem, naleśniki z pieczarkami czy też naleśniki ze szparagami to tylko niektóre możliwości. Ciasto naleśnikowe doskonale komponuje się także z kurczakiem i z mięsem mielonym.

Inspiracji do przygotowania oryginalnych naleśników zawsze można szukać w kuchniach świata, w których to znajdziemy m.in. przepisy na amerykańskie pancakes czy meksykańskie tortillas.
Naleśniki bez mleka i jajek

Naleśniki bez mleka i jajek

Przygotowane bez dodatku jajek naleśniki są smaczne i delikatne. Do wykonania elastycznych i miękkich naleśników można wykorzystać płatki owsiane lub płatki ryżowe. Wystarczy zmielić je w młynku i dodać do pozostałych składników. Odrobina wody gazowanej dodana do ciasta, sprawi, że naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste. Jeżeli ciasto naleśnikowe będzie zbyt rzadkie, wystarczy odczekać 10 minut. W tym czasie płatki owsiane namiękną i zagęszczą konsystencję masy. Posmarowane konfiturą lub twarożkiem naleśniki bez jaj to doskonała propozycja dla wegetarian i alergików.

Naleśniki z ricottą

Naleśniki z ricottą

Ricotta jako dodatek do naleśników może funkcjonować w formie nadzienia, składnika ciasta oraz pysznego, kremowego sosu. Wsypując ser do naleśnikowego ciasta, należy bardzo dokładnie rozetrzeć wszystkie grudki. Przygotowując nadzienie z ricottą, warto wymieszać ją ze świeżymi owocami lub dżemem.

Naleśniki na słono

Naleśniki na słono

Naleśniki na słono świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, przekąska lub kolacja.  Do przygotowania ciasta używamy mąki, może być pełnoziarnista, jajek, wody, także gazowanej oraz przypraw. Często smażymy je specjalnie z myślą o przygotowaniu krokietów. Pasować będą do nich także inne różnorodne farsze, możemy przygotować naleśniki z warzywami, pieczarkami, łososiem czy parówkami. Możemy podawać je na ostro lub z łagodnym nadzieniem,  tak jak lubimy najbardziej. 

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko to przepyszne śniadanie, sycący podwieczorek lub ulubiony deser. Przepisów na nie jest bez liku, każdy ma swój ulubiony.  Różnorodne nadzienia zapewniają nam wiele możliwości i za każdym razem inny smak.  Z dżemem,  budyniem, twarogiem czy naleśniki czekoladowe zawsze są mile widziane na talerzu.  Także do samego ciasta możemy dodać składniki, które wzbogacą  ich smak. Wsypując kakao, cynamon, cappuccino, czy kawę rozpuszczalną, otrzymamy zupełnie nowe słodkie naleśniki.

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem kojarzone są przede wszystkim, ze słodkim twarogiem, wypełniającym wnętrze tych płaskich placuszków. Niektórzy dodają do nich jogurt inni żółtka, po to by masa była bardziej puszysta, czasem podaje się je z sezonowymi owocami.  Do farszu możemy wykorzystać również  inne rodzaje sera. Naleśniki z serem mascarpone, ricottą,  czy nawet żółtym podbiją nasze serca i ucieszą podniebienia. 

Naleśniki z owocami

Naleśniki z owocami

Owoce są świetnym dodatkiem do wielu pysznych potraw. Naleśniki z jabłkami, bananami , truskawkami czy brzoskwiniami oczarują najbardziej wybrednych smakoszy. Jeśli podczas przygotowywania  ciasta dodamy trochę wody gazowanej,  będą one bardziej puszyste. Polejmy przed podaniem  naleśniki z owocami  czekoladą lub posypmy  pokruszonymi orzechami, nabiorą wówczas eleganckiego wyglądu i niepowtarzalnego smaku. Tak przygotowany deser można podać na wyjątkowym  przyjęciu lub po prostu do poobiedniej kawy. 

Naleśniki bez mleka i jajek

Naleśniki bez mleka i jajek

Czy można przygotować naleśniki bez mleka? Te same pytania nasuwają się o dodatku jajek.  Tak jest taka możliwość, zamiast mleka dodajemy wodę, z jajek po prostu rezygnujemy. Sposób przygotowania niczym się nie różni. Miksujemy składniki, a następnie smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Tak przygotowane naleśniki wychodzą bez problemu do tego są bardzo smaczne i delikatne.

Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie nazywane pancakes są odpowiednikiem naszych krajowych. Sposób ich przygotowania różni się dodaniem do składników proszku do pieczenia.  Dzięki niemu są one dużo grubsze i bardzo puszyste. Najczęściej podaje się je z dodatkiem syropu klonowego, masła lub po prostu cukru. Zamiast proszku możemy użyć sody oczyszczonej i maślanki zamiast mleka, naleśniki równie pięknie wyrosną i będą bardzo smaczne.

Znaleźliśmy 1871 przepisów w kategorii Naleśniki