Rodzinny obiad spożywany w gronie bliskich osób to ważna sprawa, zwłaszcza dla małych domowników. Wspólnie jedzone obiady uczą dzieci regularnego jedzenia i  odpowiednich nawyków żywieniowych. To właśnie my - dorośli powinniśmy pokazywać, jak mądrze się odżywiać. Obiad, to główny i najbardziej treściwy z posiłków, składa się przeważnie z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Obiad każdemu dziecku, powinien dostarczyć energii, a także wszystkich potrzebnych składników odżywczych.

Zupa to bardzo treściwe i sycące danie, które znakomicie rozgrzewa organizmy naszych maluchów w zimowe dni. Natomiast latem w postaci chłodników przynosi upragnione orzeźwienie. Odpowiednio ugotowana ma wiele witamin i minerałów m.in. potas, fosfor, wapń, żelazo. Uwielbiany przez dzieci rosół, zupa pomidorowa lub kalafiorowa sprawdzają się doskonale!  

Bardzo ważne w menu obiadowym najmłodszych jest też chude mięso bogate w białko, ryby zawierające zdrowe kwasy tłuszczowe, sezonowe owoce i warzywa bogate w witaminy. Starajmy się urozmaicać obiady i podawać dzieciom to co lubią. Jeśli maluch bardziej gustuje w słodkich posiłkach, na drugie danie obiadowe można zaserwować pierogi z jagodami lub truskawkami albo knedle czy kluski na parze z jogurtem.

Zapraszamy do zapoznania się przepisami na obiady dla niejadków!


Zdjęcie: Fotolia

Zupy dla dzieci

Zupy dla dzieci

Zupa jest posiłkiem, którego nie może zabraknąć przy obiedzie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dostarcza sporej dawki warzyw i świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. W sezonie letnim doskonałą odmianą są chłodniki, które oprócz warzyw, są źródłem pełnowartościowego białka. Sycącym daniem są zupy kremy, które wyśmienicie smakują z dodatkiem grzanek. Najczęściej są przyrządzane na bazie dyni bądź brokułów. Świetnie sprawdzają się również w żywieniu niemowląt. Każde dziecko ze smakiem zje tradycyjną zupę polską - pyszny rosół z makaronem czy pomidorową z ryżem.

Surówki dla dzieci

Surówki dla dzieci

Niezbędnym dodatkiem do obiadu są surówki będące znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych. Jedną z bardziej lubianych przez dzieci jest surówka z marchwi, selera i jabłka. Do potraw mięsnych i rybnych świetnie sprawdza się surówka z kapusty czerwonej lub pekińskiej.

Kluski dla dzieci

Kluski dla dzieci

Kluski z makiem czy leniwe z serem niejednemu przypomną smaki z okresu dzieciństwa. Potrawy obiadowe z kluskami są łatwe i szybkie w przygotowaniu – czas przyrządzania to około 60 minut, a otrzymujemy danie dla całej rodziny. Popularnym daniem znanym dzieciom i dorosłym są kluski z serem, które można polać pysznymi skwarkami. Kluski leniwe można przygotować zarówno na słono z ziemniakami, jak i na słodko z serem, natomiast kluski kładzione są wspaniałym uzupełnieniem gulaszu, bitek oraz mięsa smażonego.

Pierogi dla dzieci

Pierogi dla dzieci

Każde dziecko uwielbia produkty mączne, a na szczególną uwagę zasługują pierogi. Dobre ciasto na pierogi powinno cechować się miękkością i elastycznością. Aby je przygotować wystarczy mąka, olej, gorąca woda oraz sól. Najpopularniejsze wśród pierogów są pierogi ruskie, dla których farsz przyrządza się z ziemniaków, białego sera i cebuli. W sezonie letnim żadne dziecko nie oprze się pierogom z jagodami czy truskawkami, a te z kaszą na słodko przywołają w pamięci wspomnienia z obiadów u babci. Wykwintną i wytrawną postacią tej potrawy są pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym.

Kotlety dla dzieci

Kotlety dla dzieci

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego czy mielonego z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami. Tradycyjnego schabowego można wzbogacić o pieczarki lub przygotować w inny sposób – namaczając w mleku. Ulubioną wersją kotletów wśród większości dzieci są kotlety z piersi kurczaka, a chrupiąca panierka, lekkie i miękkie mięso w środku sprawią, że kotlet devolay z żółtym serem zasmakuje każdemu.

Makaron dla dzieci

Makaron dla dzieci

Kuchnia włoska, która obfituje w różnorodne dania makaronowe jest doceniana przez najmłodszych konsumentów na całym świecie. Szerokie zastosowanie ma makaron spaghetti, który wystarczy polać sosem, posypać żółtym serem i zyskuje się smaczny, sycący obiad. Zamiast tradycyjnego białego makaronu warto wprowadzić do diety malca makaron pełnoziarnisty, który odznacza się wyższą wartością odżywczą. Jeżeli chcemy uniknąć przygotowania sosu, znakomitym rozwiązaniem jest smaczny i dietetyczny makaron ze szpinakiem, serem feta i kurczakiem.

Kluseczki dla dzieci

Kluseczki dla dzieci

Różnego rodzaju kluski można podawać dzieciom już po 10. miesiącu życia. Pomysłów na kolację z udziałem kluseczków jest mnóstwo i można je wzbogacać o różnorodne dodatki. Ulubioną potrawą wielu maluchów są kluski z serem, a każdy mały amator potraw mlecznych chętnie zje kluski lane na mleku. Jeśli malec ma ochotę na nieco słodszą kolację, świetnym rozwiązaniem będą knedle ze śliwkami. Delikatnym i pysznym daniem są kluski francuskie, które można uzupełnić o sos pieczeniowy z kawałkami polędwiczki.

Placki warzywne

Placki warzywne

Sycącą potrawą na kolacje są rozmaite placki przygotowane na bazie warzyw. Można je uzupełnić o sos bezmięsny lub z dodatkiem piersi z kurczaka czy szynki. Dietetycznym posiłkiem często przyrządzanym w sezonie letnim są placki z cukinii i marchewki, do których wykonania potrzebujemy mąki, jajka, mleka i, oczywiście, startej cukinii i marchwi. Dziecku można zaserwować również zdrowe placki z kaszy manny ozdobione owocami.

Polecane przepisy do kategorii Obiad dla dzieci

Znaleźliśmy 1339 przepisów w kategorii Obiad dla dzieci

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi ze śliwką

Pierogi ze śliwką

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Racuszki z morelami

Racuszki z morelami

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Porzeczkowa zupa

Porzeczkowa zupa

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy z jagodami

Pyzy z jagodami

mysza75 mysza75
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: