Jak przygotować przyjęcie na szczególne okazje?

Okazje są idealne, by zorganizować przyjęcie. Można, na przykład, przygotować uroczysty obiad, kolację, domówkę bądź wielogodzinną biesiadę. Na stole nie powinno zabraknąć zimnych posiłków, dania głównego, deserów oraz napoi, w tym alkoholu. Przyjęcie na uroczyste okazje zazwyczaj przygotowuje się w domu, ogrodzie (na powietrzu, w altanie, w namiocie), wynajętej sali bankietowej albo w restauracji.

Najlepsze dania na wyjątkowe okazje

Na uroczystym przyjęciu należy podać przekąski i przystawki. Świetnie sprawdzą się wędliny, sery, sałatki, galarety, jaja faszerowane, ryby, kąski kurczaka usmażone w panierce, sosy, świeże warzywa, produkty marynowane lub pikle. Jako ciepłe danie główne warto zaserwować zupę, na przykład krem, żurek czy barszcz oraz pieczone mięso, rybę, tartę, kluski, bigos, zapiekankę albo makaron. Soki owocowe, woda, lemoniada i wino doskonale komponują się z posiłkiem. Po daniu głównym jest czas na podanie kawy, herbaty oraz deseru. Można przygotować elegancki tort, ciasto, ciastka, mus czekoladowy, owoce z bitą śmietaną i bakaliami, lody z polewą lub praliny.
Okoliczności

Okoliczności

Ślub, narodziny dziecka, chrzest, komunia, urodziny, imieniny, rocznica lub sukces bliskiej osoby zaliczają się do wyjątkowych okoliczności. Jeżeli świętowanie odbywa się przy stole, w gronie rodziny i przyjaciół, należy zadbać o smaczne potrawy. Na przyjęcie warto przygotować zimne przystawki, na przykład wędliny, sery, ryby i mięsa w galarecie, pieczenie, pasztety, jaja faszerowane, pikle, warzywa oraz pieczywo. Nie może również zabraknąć ciepłego dania. Dobrze sprawdzi się zupa (rosół, barszcz, krem) oraz posiłek główny (mięso albo ryba z dodatkami). Na stole warto również umieścić słodkie przekąski, na przykład ciasta, ciasteczka i cukierki. Opcjonalnie można podać alkohol.

Święta

Święta

Doskonałą przystawką na święta są gotowane jajka faszerowane oraz w szynce lub boczku, a także paszteciki, ruloniki z łososia i pikle. Na Boże Narodzenie i Wielkanoc warto przygotować sałatki na święta: tradycyjną jarzynową, z kurczakiem oraz z tuńczyka. Popularne potrawy świąteczne to śledzie i ryby w galarecie z octem. Wśród mięs na święta najczęściej spotykane są deski wędlin i mięsne rolady. Na obiad podaje się schabowe lub pierś z kurczaka z ziemniakami i surówką.

Polecane przepisy do kategorii Okazje

Znaleźliśmy 3215 przepisów w kategorii Okazje

Ciasto WZ

Ciasto WZ

Babcia Halinka Babcia Halinka
20

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec

Makowiec

Amberr8 Amberr8
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczony sandacz

Pieczony sandacz

anetka anetka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec

Makowiec

pusieczek2@wp.pl pusieczek2@wp.pl
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karpatka

Karpatka

Agusia74 Agusia74
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

lara1908 lara1908

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka na oleju

Babka na oleju

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wuzetka

Wuzetka

kiwi kiwi
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort piaskowy I

Tort piaskowy I

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa-makowa

Babka piaskowa-makowa

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec japoński

Makowiec japoński

kiwi kiwi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Miodownik

Miodownik

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: