W naszej kulturze serwowanie ryby na obiad kojarzy się z czymś odświętnym i postnym. Musimy jednak pamiętać, że ryby to ważne składniki naszej diety i powinny częściej pojawiać się na naszych stołach.

Okoń morski to ryba o mięsie białym, średnio chudym, i delikatnym. Idealnie nadaję się do pieczenia, smażenia o nawet grillowania i wędzenia. Po przyrządzeniu ma lekko słodkawy smak i z pewnością zasmakuje nawet osobą stroniącym od ryb.

Okoń ma mięso z natury smaczne i niepotrzebujące dodatkowych przypraw.  Jeśli jednak mamy ochotę na nowe doznania smakowe, wystarczy rybę uprzednio zamarynować w soku z pomarańczy lub wytrawnym winie.

Okoń pieczony w towarzystwie makaronu lub ryżu dobrze sprawdzi się, jako drugie danie obiadowe. Na przyjęciu warto podać bardziej wykwintną wersję tej ryby: okoń nadziany warzywami- będzie smakołykiem długo zapamiętanym przez naszych gości. Portugalską wariacją na temat tej pysznej ryby jest okoń morski z salsą.

Interesuje Cię przepis na okonia? Pod spodem znajdziesz przepisy i porady na tę pyszną rybę!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 41 przepisów w kategorii Okoń morski

 Gotowane okonie

Gotowane okonie

LuKaSz4761 LuKaSz4761

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: