Okoń to jedna z najczęściej łowionych ryb słodkowodnych w Polsce. Mięso jest delikatne i można je przyrządzać na różne sposoby: zapiekać, smażyć, dusić na parze lub grillować. Smażony okoń z dodatkiem młodych ziemniaków i surówki to pomysł na obiad dla całej rodziny. Smak ryby podkreśli czosnek, który można dodać do oleju na patelni w czasie smażenia. Wersja bardziej dietetyczna to okoń pieczony w piekarniku. Rybę wkłada się w rękaw do pieczenia i dodaje ulubione warzywa. Podczas letnich spotkań, można zaserwować gościom okonia z grilla. Rybę kładzie się bezpośrednio na tacce grillowej lub owija folią aluminiową, a do środka wkłada dodatki, np. cebulę, czosnek i paprykę. Zupę z okonia podaje się z makaronem, ryżem lub grzankami czosnkowymi. Do wywaru można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Smak zupy rybnej z okonia podkreśli ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz ziołowy lub cytrynowy. Z okonia można zrobić przekąskę na zimno. Rybę obiera się z łusek, usuwa ości, naciera solą i pieprzem. Po usmażeniu mięso kroi się na mniejsze kawałki i wkłada do słoików. Okonia w zalewie octowej można wykorzystać jako przystawkę na przyjęcie.

Znaleźliśmy 67 przepisów w kategorii Okoń