Omlet owsiany

Omlet owsiany

Omlet owsiany jest sycący i niskokaloryczny. Doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami, na przykład owocami, miodem, dżemem, czekoladą, bakaliami, musami i sosami. Jajka należy połączyć z namoczonymi płatkami owsianymi, cukrem, szczyptą soli, cynamonem oraz odrobiną oliwy. Całość miksuje się na gładką masę, a następnie smaży na patelni, aż ciasto będzie rumiane. Omlet owsiany na słodko warto udekorować cukrem pudrem, kakao, lukrem, bitą śmietaną, jogurtem albo polewą czekoladową. Danie najlepiej jest podawać ze świeżymi owocami. Omlet owsiany z bananem ma zwartą konsystencję, natomiast ten z truskawkami doskonale orzeźwia.

Omlet bez mąki

Omlet bez mąki

Omlet bez mąki to świetna propozycja na lekkie śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Potrawa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Omlet przygotowuje się z roztrzepanych jaj (można użyć samych białek), ziół, przypraw, warzyw, owoców, mięsa, wędliny oraz serów. Wszystkie składniki należy wymieszać i umieścić na rozgrzanej patelni. Omlet smaży się do momentu, aż jajka się zetną. Danie warto podawać z pieczywem, świeżymi warzywami lub sosami. Omlet bez mąki wyjątkowo dobrze komponuje się z pieczarkami, serem żółtym, kiełbasą albo szynką, pieprzem, solą, bazylią i posiekanym szczypiorkiem.

Omlet bezglutenowy

Omlet bezglutenowy

Omlet bezglutenowy to świetna propozycja dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, cierpią na celiakię (nietolerancję glutenu) lub nie jedzą pszenicy, żyta i jęczmienia. Danie przygotowuje się z jajek, przypraw, ziół i dowolnych dodatków, na przykład mięsa, warzyw bądź owoców. Opcjonalnie można dodać również mąkę ryżową, kukurydzianą, kokosową lub inną bezglutenową. Jajka należy wbić do miseczki, wymieszać, doprawić i dodać ulubione składniki. Następnie całość smaży się na patelni. Omlet bezglutenowy warto przyrządzić na słodko, na przykład z miodem, czekoladą, bakaliami, truskawkami, jagodami, bananami, malinami albo borówkami.

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami to smaczna przekąska, którą przygotujemy w parę chwil. Potrzebujemy tylko paru składników, z których najważniejsze to jajka oraz warzywa. Omlet smakuje wspaniale z dodatkiem papryki, rukoli, groszku oraz wytrawnych dodatków – sera i szynki, które urozmaicą nasze danie. Kolorowy omlet z jajek i warzyw to zawsze sprawdzony pomysł na śniadanie lub kolację.

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami to danie odpowiednie na szybki obiad, a także lekką kolację. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Będzie dobrym pomysłem dla osób pozostających na diecie wegetariańskiej. Oczywiście możemy też dodać do niego innych składników także mięsnych. Świetnie smakuje omlet z pieczarkami i serem, szynką, pomidorami, papryką, czy kurczakiem.

Omlet z owocami

Omlet z owocami

Omlet z owocami jest słodki, sycący i delikatny w smaku. Można przygotować go na śniadanie, kolację, deser bądź przekąskę do szkoły czy pracy. Jajka należy rozbić do naczynia, wymieszać, posłodzić, doprawić cynamonem oraz dolać odrobinę mleka. Następnie całość smaży się na maśle roztopionym na patelni. Gotowy omlet można udekorować świeżymi truskawkami, bananami, kiwi, jagodami, malinami, borówkami albo brzoskwiniami. Danie warto posypać orzechami, wiórkami kokosowymi, rodzynkami, cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą. Omlet świetnie smakuje również z dżemem, musem owocowym, słodkim twarogiem i miodem.

Omlet z białek

Omlet z białek

Omlet z białek jest lekki, pożywny, smaczny i niskokaloryczny. Można podawać go w wersji słodkiej, z czekoladą, dżemami, sosami, musami, jogurtami, bakaliami, twarogiem i owocami. Danie doskonale smakuje również na słono, na przykład z rybą, wędliną, warzywami, grzybami oraz serami. Białka jaj należy oddzielić od żółtek i ubić. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Następnie do piany dodaje się namoczone płatki owsiane, sól, pieprz, masło oraz inne dowolne składniki. Całość smaży się na patelni. Omlet z białek z warzywami, ziołami, przyprawami i mięsem to doskonała propozycja szybki na obiad.