Omlet jest pożywnym posiłkiem na słodko lub słono, który przyrządza się z dwóch produktów: jajek i mąki. W niektórych przepisach kolejnym składnikiem jest mleko lub woda. Lekkim, wiosennym śniadaniem będzie kolorowy omlet z warzywami, który wspaniale smakuje z papryką, pomidorami, szczypiorkiem i pokruszonymi listkami bazylii. Do omleta na słodko warto dodać cukier wanilinowy lub cukier puder. Doskonałym dodatkiem do słodkich omletów jest bita śmietana, świeże owoce (jagody, truskawki), prażone jabłka, a także dżemy.
Warzywa dla dzieci

Warzywa dla dzieci

Wielu rodziców zmaga się z problemem niechęci do jedzenia warzyw przez dzieci. Aby zachęcić dziecko do spróbowania warzyw, można przygotować smaczne i zdrowe frytki warzywne uzupełnione o jogurtowy dip. Wspaniałym dodatkiem do obiadu są różnobarwne surówki oraz warzywa gotowane, na przykład kalafior czy marchewka. Dla niemowlaka najzdrowszymi warzywami i owocami są szpinak, brokuły, jabłka oraz banany.

Sałatki dla dzieci

Sałatki dla dzieci

Warzywa i owoce powinny znaleźć się w codziennej diecie dziecka, gdyż dostarczają cennych witamin i minerałów. Sałatki owocowe i warzywne są przystawką szybką, prostą i zdrową. Dobór różnych warzyw lub owoców sprawi, iż przekąska będzie wielobarwna i kusząca dla niejednego malucha. Do wykonania sałatki owocowej wystarczą sezonowe owoce, które można wzbogacić o orzechy, suszoną żurawinę bądź lekko dosłodzić miodem. Wiosenne sałatki warzywne lub sałatki makaronowe z kurczakiem są potrawą łatwą w przygotowaniu i bardzo sycącą.

Bułeczki dla dzieci

Bułeczki dla dzieci

Pełnym energii śniadaniem są bułeczki domowej roboty. Przygotowanie tego smakołyku wymaga więcej czasu – najczęściej ponad 60 minut – ale zadowolenie rodziny gwarantowane. Domowe bułki hamburgerowe są znacznie zdrowszym fast foodem, niż ten dostępny w restauracjach szybkiej obsługi. Słodkim śniadaniowym rozwiązaniem będą puszyste bułeczki maślane z jagodami, które zapewnią dziecku wspaniały początek dnia. Do przygotowania ciasta na zdrowe bułki graham, które stanowią świetną bazę pod pełnowartościowe kanapki, wystarczy mąka graham, mąka pszenna, woda, cukier, sól i drożdże.

Kanapki dla dzieci

Kanapki dla dzieci

Sycącą i prostą w wykonaniu przekąską są pyszne, kolorowe kanapki. Warto by rodzicie zachęcili do pomocy przy robieniu kanapek swoje pociechy, które z pewnością poradzą sobie ze smarowaniem pieczywa masłem czy układaniem na nim dodatków. W celu zwiększenia wartości odżywczej należy użyć pieczywa graham lub żytniego. Z podstawowych produktów, jak ser żółty, twaróg, wędlina, jaja i warzywa, można stworzyć barwne i ciekawe kanapki dla dzieci. Idealnym uzupełnieniem pieczywa są pasty na kanapki, jak chociażby pasta jajeczna.

Amerykańskie naleśniki dla dzieci

Amerykańskie naleśniki dla dzieci

Sycącym i energetycznym śniadaniem są amerykańskie naleśniki, czyli pancakes. Można je podawać w połączeniu z różnymi owocami, musami czy bitą śmietaną. Ich nieodłącznym dopełnieniem jest syrop klonowy lub konfitury. Zdrową, ale wciąż słodką odmianą pancakes są te z maślanką. Do ich przyrządzenia potrzebne są same wartościowe składniki: maślanka, mąka żytnia, migdały, jajko, olej. Maślane pancakes świetnie komponują się z morelami i jogurtem naturalnym.

Pasta do chleba dla dzieci

Pasta do chleba dla dzieci

Doskonałym dodatkiem do pieczywa są pasty kanapkowe. Każde dziecko z pewnością zna smak pasty z jajek, którą można uzupełnić o drobno posiekany szczypiorek, rzodkiewkę czy kawałeczki szynki. Aby przyrządzić pastę jajeczną bez dodatku kalorycznego majonezu, można wykorzystać jogurt naturalny. Coraz bardziej popularnym owocem staje się awokado, które ma zastosowanie przy produkcji past do chleba. W swoim składzie zawiera zdrowe tłuszcze oraz szereg witamin o działaniu przeciwutleniającym.

Polecane przepisy do kategorii Omlet dla dzieci

Znaleźliśmy 2 przepisów w kategorii Omlet dla dzieci