Omlet na słono to dobry pomysł na szybkie i smaczne danie. Do jego przygotowania potrzebujemy jajek, mąki, przypraw i ulubionych dodatków. Otrzymamy z nich pyszny i puszysty omlet, który możemy  podać na lekki obiad lub ciepłe śniadanie lub kolację. Możemy przygotować go z różnymi składnikami, wspaniale będzie smakował omlet z kiełbasa, warzywami, pieczarkami, czy z serem.
 
Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorami to pyszne, lekkie, dietetyczne danie. Smakuje wybornie z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i bagietką. Możemy go przygotować jako potrawę wegetariańską lub wzbogacić dodatkiem mięsa. Świetnie będzie smakował omlet z pomidorami i szynką, czy boczkiem lub z dodatkiem cukinii, czy bakłażana.

Omlet francuski

Omlet francuski

Omlet francuski to wyjątkowo proste danie wywodzące się właśnie z tego kraju. Do jego przygotowania potrzebujemy niewielu składników, wystarczy kilka jajek, masło, sól i pieprz. Będzie on dobrym pomysłem na szybkie śniadanie lub kolacje. Omlet francuski możemy przygotować na słodko dodając do niego cukru, miodu lub dżemu.

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem to pyszne, wiosenne danie, które zapewni nam dużą dawkę witamin, mikroelementów, a dzięki temu pozytywnej energii. Możemy to danie przygotować z różnymi dodatkami i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem za każdym razem zaskakując inną wersją domowników. Smaczny będzie omlet ze szpinakiem i pomidorami, pieczarkami, serem żółtym, fetą, czy z kurczakiem.

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska, zwana też tortilla de patatas lub tortilla española, jest odmianą omletu, który prócz jajek zawiera ziemniaki. Może być też urozmaicony papryką, szparagami, bobem czy cukinią, które wpływają nie tylko na smak tortilli hiszpańskiej, ale również na jej wygląd. Dzięki tym dodatkom staje się kolorowa i wygląda bardzo apetycznie. W Hiszpanii jest jedną z najpopularniejszych przystawek (tapas), która bardzo dobrze komponuje się z mięsami na zimno i sosami.

Omlet bez mąki

Omlet bez mąki

Omlet bez mąki to świetna propozycja na lekkie śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Potrawa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Omlet przygotowuje się z roztrzepanych jaj (można użyć samych białek), ziół, przypraw, warzyw, owoców, mięsa, wędliny oraz serów. Wszystkie składniki należy wymieszać i umieścić na rozgrzanej patelni. Omlet smaży się do momentu, aż jajka się zetną. Danie warto podawać z pieczywem, świeżymi warzywami lub sosami. Omlet bez mąki wyjątkowo dobrze komponuje się z pieczarkami, serem żółtym, kiełbasą albo szynką, pieprzem, solą, bazylią i posiekanym szczypiorkiem.

Omlet bezglutenowy

Omlet bezglutenowy

Omlet bezglutenowy to świetna propozycja dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, cierpią na celiakię (nietolerancję glutenu) lub nie jedzą pszenicy, żyta i jęczmienia. Danie przygotowuje się z jajek, przypraw, ziół i dowolnych dodatków, na przykład mięsa, warzyw bądź owoców. Opcjonalnie można dodać również mąkę ryżową, kukurydzianą, kokosową lub inną bezglutenową. Jajka należy wbić do miseczki, wymieszać, doprawić i dodać ulubione składniki. Następnie całość smaży się na patelni. Omlet bezglutenowy warto przyrządzić na słodko, na przykład z miodem, czekoladą, bakaliami, truskawkami, jagodami, bananami, malinami albo borówkami.

Omlet z szynką

Omlet z szynką

Omlet z szynką to szybkie danie, które przyrządzi nawet osoba nie mająca wybitnych zdolności kulinarnych. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie jajek, odrobiny mąki, wędliny i przypraw. Oczywiście możemy to danie wzbogacić innymi składnikami. Wspaniale będzie smakował omlet z szynką i serem, pomidorami lub innymi warzywami.  

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami to smaczna przekąska, którą przygotujemy w parę chwil. Potrzebujemy tylko paru składników, z których najważniejsze to jajka oraz warzywa. Omlet smakuje wspaniale z dodatkiem papryki, rukoli, groszku oraz wytrawnych dodatków – sera i szynki, które urozmaicą nasze danie. Kolorowy omlet z jajek i warzyw to zawsze sprawdzony pomysł na śniadanie lub kolację.

Frittata

Frittata

Frittata to tradycyjne danie z terenów Włoch i Hiszpanii. Przygotowuje się ją z masy jajecznej zapiekanej z warzywami, szynką, czy serem. Możemy przygotować ja z różnorodnymi dodatkami w zależności od zawartości lodówki lub upodobań kulinarnych. Pyszna będzie frittata ze szpinakiem, ziemniakami, cukinią, pomidorami, czy z groszkiem.

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska to potrawa pochodząca właśnie z tego państwa. Przygotowuje się ją z jajek, ziemniaków, cebuli oraz przypraw. Czasami dodaje się do niej mięso, inne warzywa, czy rybę. Ten omlet hiszpański to pyszne, proste w wykonaniu i sycące danie, które świetnie pasuje na rodzinny obiad.

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami to danie odpowiednie na szybki obiad, a także lekką kolację. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Będzie dobrym pomysłem dla osób pozostających na diecie wegetariańskiej. Oczywiście możemy też dodać do niego innych składników także mięsnych. Świetnie smakuje omlet z pieczarkami i serem, szynką, pomidorami, papryką, czy kurczakiem.

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

Jajka, odrobina mąki przyprawy i ulubione dodatki-tyle trzeba do przygotowania omletu z warzywami. Smażymy go na patelni o nieprzywieralnej powłoce i podajemy od razu na śniadanie, obiad, czy jako przekąskę. Omlet warzywny możemy przyrządzić z papryką, groszkiem, czasem z dodatkiem sera, wtedy będzie on mniej dietetyczny. Smakuje on wybornie z dodatkiem świeżej sałaty.

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem przygotujemy z zaledwie kilku składników i w dodatku w bardzo krótkim czasie. Jest to pyszne danie, które świetnie pasuje na pożywne śniadanie. Możemy przygotować  go z różnego rodzajami serów, za każdym razem będzie smakował inaczej. Omlet z serem żółtym, fetą, mozzarellą, czy camembertem uprzyjemnią nasz posiłek.

Polecane przepisy do kategorii Omlet na słono

Znaleźliśmy 129 przepisów w kategorii Omlet na słono