Omletu z jajek nie miesza się na patelni, tak jak jajecznicy. Nadzienie przygotowuje się oddzielnie i nakłada na omlet z szynką, papryką lub groszkiem tuż przed złożeniem go na pół. Do zrobienia dietetycznego omletu z warzywami wystarczy jedno jajko na osobę i jedynie odrobina masła. Można przygotować również omlet z rukolą albo liśćmi szpinaku, doprawionymi cebulą, czosnkiem i świeżymi ziołami.
Omlet owsiany

Omlet owsiany

Omlet owsiany jest sycący i niskokaloryczny. Doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami, na przykład owocami, miodem, dżemem, czekoladą, bakaliami, musami i sosami. Jajka należy połączyć z namoczonymi płatkami owsianymi, cukrem, szczyptą soli, cynamonem oraz odrobiną oliwy. Całość miksuje się na gładką masę, a następnie smaży na patelni, aż ciasto będzie rumiane. Omlet owsiany na słodko warto udekorować cukrem pudrem, kakao, lukrem, bitą śmietaną, jogurtem albo polewą czekoladową. Danie najlepiej jest podawać ze świeżymi owocami. Omlet owsiany z bananem ma zwartą konsystencję, natomiast ten z truskawkami doskonale orzeźwia.

Omlet dla dzieci

Omlet dla dzieci

Omlet jest pożywnym posiłkiem na słodko lub słono, który przyrządza się z dwóch produktów: jajek i mąki. W niektórych przepisach kolejnym składnikiem jest mleko lub woda. Lekkim, wiosennym śniadaniem będzie kolorowy omlet z warzywami, który wspaniale smakuje z papryką, pomidorami, szczypiorkiem i pokruszonymi listkami bazylii. Do omleta na słodko warto dodać cukier wanilinowy lub cukier puder. Doskonałym dodatkiem do słodkich omletów jest bita śmietana, świeże owoce (jagody, truskawki), prażone jabłka, a także dżemy.

Omlet francuski

Omlet francuski

Omlet francuski to wyjątkowo proste danie wywodzące się właśnie z tego kraju. Do jego przygotowania potrzebujemy niewielu składników, wystarczy kilka jajek, masło, sól i pieprz. Będzie on dobrym pomysłem na szybkie śniadanie lub kolacje. Omlet francuski możemy przygotować na słodko dodając do niego cukru, miodu lub dżemu.

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska, zwana też tortilla de patatas lub tortilla española, jest odmianą omletu, który prócz jajek zawiera ziemniaki. Może być też urozmaicony papryką, szparagami, bobem czy cukinią, które wpływają nie tylko na smak tortilli hiszpańskiej, ale również na jej wygląd. Dzięki tym dodatkom staje się kolorowa i wygląda bardzo apetycznie. W Hiszpanii jest jedną z najpopularniejszych przystawek (tapas), która bardzo dobrze komponuje się z mięsami na zimno i sosami.

Omlet bez mąki

Omlet bez mąki

Omlet bez mąki to świetna propozycja na lekkie śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Potrawa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Omlet przygotowuje się z roztrzepanych jaj (można użyć samych białek), ziół, przypraw, warzyw, owoców, mięsa, wędliny oraz serów. Wszystkie składniki należy wymieszać i umieścić na rozgrzanej patelni. Omlet smaży się do momentu, aż jajka się zetną. Danie warto podawać z pieczywem, świeżymi warzywami lub sosami. Omlet bez mąki wyjątkowo dobrze komponuje się z pieczarkami, serem żółtym, kiełbasą albo szynką, pieprzem, solą, bazylią i posiekanym szczypiorkiem.

Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorami to pyszne, lekkie, dietetyczne danie. Smakuje wybornie z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw i bagietką. Możemy go przygotować jako potrawę wegetariańską lub wzbogacić dodatkiem mięsa. Świetnie będzie smakował omlet z pomidorami i szynką, czy boczkiem lub z dodatkiem cukinii, czy bakłażana.

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem to pyszne, wiosenne danie, które zapewni nam dużą dawkę witamin, mikroelementów, a dzięki temu pozytywnej energii. Możemy to danie przygotować z różnymi dodatkami i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem za każdym razem zaskakując inną wersją domowników. Smaczny będzie omlet ze szpinakiem i pomidorami, pieczarkami, serem żółtym, fetą, czy z kurczakiem.

Frittata

Frittata

Frittata to tradycyjne danie z terenów Włoch i Hiszpanii. Przygotowuje się ją z masy jajecznej zapiekanej z warzywami, szynką, czy serem. Możemy przygotować ja z różnorodnymi dodatkami w zależności od zawartości lodówki lub upodobań kulinarnych. Pyszna będzie frittata ze szpinakiem, ziemniakami, cukinią, pomidorami, czy z groszkiem.

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami to danie odpowiednie na szybki obiad, a także lekką kolację. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Będzie dobrym pomysłem dla osób pozostających na diecie wegetariańskiej. Oczywiście możemy też dodać do niego innych składników także mięsnych. Świetnie smakuje omlet z pieczarkami i serem, szynką, pomidorami, papryką, czy kurczakiem.

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem przygotujemy z zaledwie kilku składników i w dodatku w bardzo krótkim czasie. Jest to pyszne danie, które świetnie pasuje na pożywne śniadanie. Możemy przygotować  go z różnego rodzajami serów, za każdym razem będzie smakował inaczej. Omlet z serem żółtym, fetą, mozzarellą, czy camembertem uprzyjemnią nasz posiłek.

Znaleźliśmy 37 przepisów w kategorii Omlet z warzywami

Omlet z pomidorem

Omlet z pomidorem

msewka msewka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: