Czym jest oregano

Oficjalna nazwa oregano to lebiodka pospolita, ale nazywa się je również dzikim majerankiem. Jest to gatunek wieloletniej rośliny zielonej, która rośnie na południu Europy, a także w Afryce i Azji. Oregano jest bardzo aromatyczne i ma lekko gorzkawy posmak, dzięki czemu świetnie nadaje się do przyprawiania potraw. Ususzone i rozdrobnione liście rośliny są jednym ze składników ziół prowansalskich oraz oliw smakowych. Lebiodka ma również szerokie zastosowanie w medycynie, na przykład przy wytwarzaniu olejków eterycznych i leczniczych nalewek. Oregano słynie z właściwości antyzapalnych, przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych, a także przeciwbólowych. Ponadto ziele zapobiega rozwojowi cukrzycy, ułatwia trawienie, łagodzi zmiany skórne, pomaga zwalczyć kaszel i uspokaja. Olejek lub nalewkę z oregano można przyjmować doustnie bądź zewnętrznie (poprzez okłady i nacieranie ciała).

Przyprawa oregano – idealna do wielu dań

Oregano to przyprawa, która dobrze komponuje się z różnego typu daniami. Można dodawać jej do sałatek, surówek, mięs, ryb, kanapek, produktów mącznych, sosów, wędlin, serów, zapiekanek, farszów, gulaszów, surowych i grillowanych warzyw oraz jaj. Jeśli szczyptę dzikiego majeranku wsypie się do przetworów, na przykład ogórków konserwowych lub marynowanych grzybów, będą one bardziej aromatyczne. W kuchni można również używać świeżych listków lebiodki. Idealnie komponują się z sałatką grecką bądź caprese. Listki stanowią również dobrą dekorację dań. Wystarczy rozłożyć je na talerzu, a na wierzchu poukładać wędliny, sery, pikle, warzywa, galarety, pieczenie lub pieczywo. Inne przyprawy, na przykład tymianek, pietruszka, czosnek i bazylia doskonale smakują w połączeniu z oregano.

Sposób na sos, kurczaka oraz pizzę z oregano

Oregano to nieodłączny składnik takich potraw, jak sos pomidorowy, kurczak w ziołach oraz pizza. To pierwsze danie przygotowuje się ze świeżych warzyw lub tych z puszki. Pomidory należy obrać, pokroić i dusić na patelni wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie całość należy przyprawić mielonym chilli, pieprzem ziołowym, solą himalajską oraz posiekanymi świeżymi listkami bazylii oraz oregano. Marynowany kurczak w ziołach doskonale sprawdzi się na obiad. Mięso należy oczyścić, pokroić w plastry, a następnie natrzeć solą, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pieprzem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, curry i czosnkiem granulowanym. Kurczaka pozostawia się w marynacie na kilka godzin, po czym piecze w piekarniku. Pizza z oregano jest wyjątkowo aromatyczna. Wystarczy do surowego ciasta dodać oregano i inne ulubione przyprawy. Całość piecze się z dodatkiem dowolnych składników.
Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską, to niskokaloryczny i pożywny dodatek do wielu potraw. Przed zjedzeniem należy je namoczyć, gdyż wówczas mają galaretowatą konsystencję. Nasiona chia same w sobie nie mają smaku, przyjmują go od płynu, w którym się je moczy. Można dodawać je do deserów, sałatek, dressingów oraz do marynaty mięsnej. Wysoką zawartość wartości odżywczych szałwii hiszpańskiej docenią amatorzy zdrowego odchudzania, wegetarianie i sportowcy.

Łopian

Łopian

Łopian, nazywany potocznie rzepem lub łopuchem, to roślina mająca duże sercowate liście w kształcie rozety. Jest popularna w Polsce. Ma słodkogorzkawy smak. Nadaje się zarówno do gotowania, smażenia, duszenia, jak i marynowania. Łopian jest świetnym dodatkiem do zup i zapiekanek. Roślina ma szerokie zastosowanie lecznicze – leczy łupież, świąd skórny, ma działanie antybakteryjne, moczopędne i grzybobójcze.

Liść laurowy

Liść laurowy

Liść laurowy pochodzący z rejonu śródziemnomorskiego jest jedną z najpopularniejszych przypraw w świecie kulinarnym. Posiada charakterystyczny gorzkawy smak i korzenny zapach. Liść laurowy jest aromatycznym ziołem wykorzystywanym do wzbogacenia smaku mięs, marynat oraz zup, m.in. ogórkowej, kapuśniaku, czerwonego barszczu. Przyprawia się nim bigosy oraz gulasze. Najczęściej suszone liście laurowe dodaje się do potraw w całości, choć zastosowanie ma również wyciąg z liści oraz liście mielone.

Lubczyk

Lubczyk

Lubczyk to przyprawa, którą aromatyzuje się mięsa, sałatki, ciasta, a nawet alkohole. Ma ostry, intensywny zapach przypominający mięsny ekstrakt drożdżowy, inaczej kostki Maggi. W smaku lubczyk jest lekko gorzki i korzenny. Ze względu na dużą aromatyczność używa się go oszczędnie. Lubczyk stosowany jest również leczniczo jako środek wykrztuśny, regulujący układ pokarmowy, poprawiający pracę nerek oraz działający moczopędnie.

Koper

Koper

Koper jest łatwą w uprawie, popularną w kuchniach całego świata przyprawą do sałatek i aromatyczną bazą zupy koperkowej z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Liście oraz pędy koperku z baldachimami dodaje się do faszerowanych jajek, twarogów, owoców morza, potraw rybnych, sosów do kasz, masła ziołowego. Koper jest niezbędny do robienia kiszonek – wkłada się go do słoików z ogórkami i papryką oraz posypuje nim kiszoną kapustę i surówki. W kuchni przydaje się zarówno koper suszony, jak i świeży.

Kolendra

Kolendra

Kolendra jest zieloną rośliną jednoroczną. Jej ususzone i sproszkowane liście są wykorzystywane do produkcji olejków eterycznych, a także jako herbata oraz przyprawa do dań. Ziele ma właściwości moczopędne, rozkurczowe oraz wspomagające trawienie. Ususzoną kolendrę można zalać wrzątkiem, zaparzyć i wypić lub dodać do mięs, sałatek, past, zapiekanek a nawet słodkich wypieków. Ziele doskonale komponuje się z wieprzowiną, wołowiną, drobiem, pomidorami, serami, ryżem i piernikiem. Przyprawa sprawdzi się w każdej kuchni.