Orzech laskowy można dodawać niemalże do wszystkiego. Często wykorzystywany jest w kuchni tajskiej, jako ostateczne dopełnienie dania. Obok wiórek kokosowych i czekoladowych, stanowią jedną z najchętniej stosowanych posypek. Wspaniale komponują się z lodami, jednak równie dobrze sprawdzą się jako nadzienie do kurczaka. Rozpływające się w ustach roladki indycze z orzechami, zachwycające torty oraz niezliczone ciasta i ciasteczka. Ten uniwersalny składnik znajdzie zastosowanie w każdej kuchni i urozmaici niejedno danie.

Oprócz walorów smakowych, orzech laskowy bogaty jest w witaminę E, szczególnie polecaną mężczyzną. Dobroczynnie wpływa na potencję i pomaga w zachowaniu prawidłowego działania narządów rozrodczych. Przepyszne ciasteczka z orzechami lub poranne musli z ich dodatkiem, nie tylko dostarczy energii na początku dnia, ale też wspomoże organizm. 

Na zszargane nerwy pomogą nam na pewno czekoladowe trufle lub ciasto z orzechami laskowymi. Zawarta w nich witamina B i magnez poprawią pamięć oraz wpłyną na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego.

Orzech laskowy możemy też spotkać pod nazwą "leszczyna pospolita". Rośnie głównie w krajach śródziemnomorskich, skąd są przywożone do Naszych sklepów. To z nich wykonuje się cudowne orzechowce.

Znaleźliśmy 8 przepisów w kategorii Orzechy laskowe