Orzechy nerkowca należą do grona najczęściej jedzonych produktów przez sportowców. Zawdzięczają to dużej ilości miedzi i magnezu. Najlepiej jeść orzechy w postaci nie przetworzonej. Dlatego często stosowane są jako dodatek do owsianek, musli, kaszy jaglanej, czy sałatek. Dla tych lubiących słodycze polecamy przepyszne bloki czekoladowe z orzechami nerkowca, ciasteczka, czy mini Biscotti. Orzechy te dodaje się również do baklavy. Zmielone orzechy nerkowca idealnie nadadzą się na pancakes, zarówno do ciasta jak i na posypkę. Warto dodać je również do lodów.

Orzechy nerkowca są bardzo popularne w kuchni chińskiej. Makarony ryżowe z dodatkiem kurczaka, warzyw i orzechów, to istna rozkosz dla podniebienia. Również w zupach kuchni azjatyckiej znajdziemy rozdrobnione orzechy nerkowca. Ciekawą kompozycją jest dodanie tych orzechów do sałatek. Idealnie skomponują się z wyrazistymi serami, jak i z owocami.

Potencjał zdrowotny orzechów jest niezaprzeczalny. Warto więc dodawać je do jak największej ilości dań. Lekarze zachęcają do jedzenia orzechów przynajmniej cztery razy dziennie. Jeśli nie macie pomysłu na stworzeni idealnego dania wykorzystując orzechy nerkowca, rozejrzyjcie się po naszej stronie. Na pewno znajdziecie coś odpowiedniego.