Jakie orzechy są jednym z głównych składników klasycznego, włoskiego pesto? Oczywiście orzeszki pinii. To właśnie dzięki nim sos ten ma wyjątkowy smak. Orzeszki pinii nadają się niemalże do każdego dania. Uwielbiają towarzystwo grillowanych warzyw, kochają mięsa, a przede wszystkim przepadają wręcz za czekoladą.

Koniecznie musicie wypróbować olej z orzeszków pinii. Jest bardzo zdrowy i zawiera cenne wartości odżywcze, takie jak białko, cynk i magnez. Orzech ten, właśnie dzięki zawartości cynku określany jest mianem afrodyzjaku. Do kolejnych priorytetowych dań należy roszponka z orzeszkami pinii. Wystarczy raz jej spróbować, żeby zakochać się w tym smaku.

Orzeszki pinii to jedne z najdroższych orzechów. Występują głównie na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego. Orzeszki pinii to w rzeczywistości wnętrze szyszek sosny. Aby się do nich dostać, trzeba podgrzać szyszkę, wyjąć nasiona i obrać je ze sztywnej skorupki. W ten sposób uzyskuje się orzeszki pinii. Można je jeść w wielu formach. Jako naturalne idealnie nadadzą się do niejednego dania. Prażone lub solone staną się idealną przekąską na wieczór.

A Wy? W jaki sposób wykorzystaliście ostatnio orzeszki pinii? Koniecznie podzielcie się z nami Waszymi dokonaniami.