Jakie orzechy są jednym z głównych składników klasycznego, włoskiego pesto? Oczywiście orzeszki pinii. To właśnie dzięki nim sos ten ma wyjątkowy smak. Orzeszki pinii nadają się niemalże do każdego dania. Uwielbiają towarzystwo grillowanych warzyw, kochają mięsa, a przede wszystkim przepadają wręcz za czekoladą. Koniecznie musicie wypróbować olej z orzeszków pinii. Jest bardzo zdrowy i zawiera cenne wartości odżywcze, takie jak białko, cynk i magnez. Orzech ten, właśnie dzięki zawartości cynku określany jest mianem afrodyzjaku. Do kolejnych priorytetowych dań należy roszponka z orzeszkami pinii. Wystarczy raz jej spróbować, żeby zakochać się w tym smaku.

Czym są orzeszki piniowe

Orzeszki piniowe, zwane także pini albo piniolami, są jadalnymi nasionami niektórych gatunków sosny (głównie sosny koreańskiej i pini). Drzewa są uprawiane w Rosji, Azjii oraz na wybrzeżach Morza Śródziemnego oraz Czarnego, na przykład w Portugalii, Włoszech, Hiszpanii, Grecji i Turcji. Orzeszki piniowe są bogate w witaminę K, niacynę, błonnik, białko, cynk oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Jedzenie nasion sosny zapobiega chorobom serca, chroni przed nowotworami i przyśpiesza przemianę materii. Piniole mają jasnokremowy kolor, sosnowy posmak, a ponadto są tłuste, miękkie i wyjątkowo aromatyczne. Orzeszki należą do najdroższych na świecie, gdyż ich kilogram kosztuje ponad 200 złotych. Nasion sosny używa się do produkcji pesto, olejów, miodów i alkoholi.

Do czego pasują orzeszki piniowe

Orzeszki piniowe doskonale smakują same. Można je również obtoczyć w soli i przyprawach lub oblać czekoladą, miodem, karmelem bądź lukrem. Uprażone nasiona warto dodać do sałatek, zup, pieczywa, wypieków, deserów, wędlin, serów, sosów i mięs. Piniole świetnie sprawdzą się także w postaci pasty, masła albo farszu. Orzechy wystarczy podpiec w piekarniku i zblendować. Powstałą masę doprawia się na ostro: solą, pieprzem i ziołami albo na słodko – miodem, cynamonem i mlekiem. Orzechowego farszu warto użyć do ciasteczek i ciast.

Domowe pesto z orzeszków piniowych

Pesto to tradycyjny włoski sos. Jednym z jego głównych składników są orzeszki piniowe. Dressing przygotowuje się ze świeżych liści bazylii, czosnku, oliwy z oliwek, startego parmezanu, mielonych migdałów, posiekanych nasion sosny, soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Opcjonalnie można dodać kilka pomidorów suszonych, wówczas pesto będzie miało czerwony kolor i gęstszą konsystencję. Wszystkie składniki blenduje się na gładką masę, przekłada do wyparzonego naczynia, a wierzch zalewa oliwą (w ten sposób sos nie spleśnieje). Pesto można dodawać do makaronów, kanapek, pieczywa, serów pleśniowych, sałatek, pizzy, drobiu, wędlin, risotto, zapiekanek oraz grillowanych warzyw. Potrawę warto udekorować orzeszkami piniowymi. Sosu nie należy jednak podgrzewać, gdyż stanie się gorzki. Dressing przechowuje się w lodówce przez tydzień, ale można go również zamrozić.