Jakie orzechy są jednym z głównych składników klasycznego, włoskiego pesto? Oczywiście orzeszki pinii. To właśnie dzięki nim sos ten ma wyjątkowy smak. Orzeszki pinii nadają się niemalże do każdego dania. Uwielbiają towarzystwo grillowanych warzyw, kochają mięsa, a przede wszystkim przepadają wręcz za czekoladą. Koniecznie musicie wypróbować olej z orzeszków pinii. Jest bardzo zdrowy i zawiera cenne wartości odżywcze, takie jak białko, cynk i magnez. Orzech ten, właśnie dzięki zawartości cynku określany jest mianem afrodyzjaku. Do kolejnych priorytetowych dań należy roszponka z orzeszkami pinii. Wystarczy raz jej spróbować, żeby zakochać się w tym smaku.

Czym są orzeszki piniowe

Orzeszki piniowe, zwane także pini albo piniolami, są jadalnymi nasionami niektórych gatunków sosny (głównie sosny koreańskiej i pini). Drzewa są uprawiane w Rosji, Azjii oraz na wybrzeżach Morza Śródziemnego oraz Czarnego, na przykład w Portugalii, Włoszech, Hiszpanii, Grecji i Turcji. Orzeszki piniowe są bogate w witaminę K, niacynę, błonnik, białko, cynk oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Jedzenie nasion sosny zapobiega chorobom serca, chroni przed nowotworami i przyśpiesza przemianę materii. Piniole mają jasnokremowy kolor, sosnowy posmak, a ponadto są tłuste, miękkie i wyjątkowo aromatyczne. Orzeszki należą do najdroższych na świecie, gdyż ich kilogram kosztuje ponad 200 złotych. Nasion sosny używa się do produkcji pesto, olejów, miodów i alkoholi.

Do czego pasują orzeszki piniowe

Orzeszki piniowe doskonale smakują same. Można je również obtoczyć w soli i przyprawach lub oblać czekoladą, miodem, karmelem bądź lukrem. Uprażone nasiona warto dodać do sałatek, zup, pieczywa, wypieków, deserów, wędlin, serów, sosów i mięs. Piniole świetnie sprawdzą się także w postaci pasty, masła albo farszu. Orzechy wystarczy podpiec w piekarniku i zblendować. Powstałą masę doprawia się na ostro: solą, pieprzem i ziołami albo na słodko – miodem, cynamonem i mlekiem. Orzechowego farszu warto użyć do ciasteczek i ciast.

Domowe pesto z orzeszków piniowych

Pesto to tradycyjny włoski sos. Jednym z jego głównych składników są orzeszki piniowe. Dressing przygotowuje się ze świeżych liści bazylii, czosnku, oliwy z oliwek, startego parmezanu, mielonych migdałów, posiekanych nasion sosny, soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Opcjonalnie można dodać kilka pomidorów suszonych, wówczas pesto będzie miało czerwony kolor i gęstszą konsystencję. Wszystkie składniki blenduje się na gładką masę, przekłada do wyparzonego naczynia, a wierzch zalewa oliwą (w ten sposób sos nie spleśnieje). Pesto można dodawać do makaronów, kanapek, pieczywa, serów pleśniowych, sałatek, pizzy, drobiu, wędlin, risotto, zapiekanek oraz grillowanych warzyw. Potrawę warto udekorować orzeszkami piniowymi. Sosu nie należy jednak podgrzewać, gdyż stanie się gorzki. Dressing przechowuje się w lodówce przez tydzień, ale można go również zamrozić.

Kurczak z orzechami

Kurczak z orzechami

Kurczaka z orzechami zaserwujemy na wyjątkową okazję. To nietypowe połączenie smaków jest zaskakujące, a jednocześnie bardzo pyszne. Możemy do jego przygotowania wykorzystać różne składniki. Świetnie będzie smakował kurczak z orzechami nerkowca, laskowymi, czy włoskimi, dobrym pomysłem również będzie dodanie do potrawy masła orzechowego.

Placek z orzechami

Placek z orzechami

Drożdżowe, kruche, na cieście francuskim – placki orzechowe bywają różne, a łączy je jedno: moc bakalii w cieście i nadzieniu. Dzięki temu placki są dobre praktycznie na każdą okazję. Idealnie pasują na spotkania z przyjaciółmi, jak i na kameralne jedzenie ciasta w gronie najbliższych. Można je robić z dodatkiem jabłek, gruszek czy dyni, dzięki czemu stają się dobrym sposobem na osłodzenie długich jesiennych wieczorów.

Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

Pod względem doznań smakowych miód i orzechy tworzą znakomity duet, którego zwieńczeniem jest przepis na miodownik orzechowy. Ciasto może być przygotowane na kilka sposobów. Najczęściej przypomina klasyczny miodownik z kasza manną, na powierzchni którego wyłożona jest warstwa prażonych w cukrze orzechów. Ciasto może też być przełożone masą budyniową połączoną ze posiekanymi na drobno orzechami włoskimi, ziemnymi, arachidowymi lub nerkowca. Krem do orzechowca przygotowywany jest też ze słodkiego mleka skondensowanego lub dostępnej w sklepach gotowej masy o smaku karmelowym lub czekoladowym.

Ciasto z orzechami laskowymi

Ciasto z orzechami laskowymi

Orzechy laskowe to cenne źródło witaminy E oraz witamin z grupy B. Dlatego warto je dodawać do rozmaitych wypieków, aby podnieść ich wartość odżywczą. Ciasto z orzechami laskowymi najlepiej smakuje z dodatkiem kremu na bazie śmietany, masy krówkowej lub budyniowej. W takim wypadku orzechy można dodać zarówno do bazy (ciasta biszkoptowego lub ucieranego), bezpośrednio do kremu lub wykorzystać jako dekorację.

Rolada orzechowa

Rolada orzechowa

Ciasto orzechowe z kremem z mielonych orzechów to uczta dla podniebienia. Do przygotowania orzechowca na biszkopcie wyśmienite są orzechy laskowe i włoskie. Fistaszkowe szaleństwo i roladę o smaku lekko wytrawnym łatwo uzyskać przekładając placek masłem orzechowym. Z kolei nutella będzie wyśmienitym towarzyszem bitej śmietany i masy kawowej w orzechowej strucli.

Krem orzechowy

Krem orzechowy

Jedną z najsmaczniejszych mas do tortów, ciast i muffinek jest krem orzechowy. Krem ma aksamitną konsystencję i jest delikatnie słodki w smaku. Orzechowy placek przełożony kremem kawowym można przygotować bez użycia mąki i proszku do pieczenia. Bazą do wykonania biszkoptu są mielone orzechy włoskie. W produkcji babeczek zastosowanie ma krem z nutelli, który jest doceniany przez licznych miłośników czekoladowo-orzechowego smaku.

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy

Czy istnieje coś lepszego od połączenia orzechów i czekolady? Trudno to sobie wyobrazić, szczególnie w przypadku deserów. Nic dziwnego zatem, że tort orzechowo-czekoladowy cieszy się takim uznaniem. Szczególnie, że przygotowanie masy do niego nie jest trudne. Krem czekoladowo-orzechowy do torty można zrobić na bazie mascarpone, kakao i zmielonych orzechów (włoskich, ziemnych, laskowych czy nawet kokosa). Dzięki temu można uzyskać wiele różnych wariantów tortu czekoladowego z orzechami. Warto, aby bakalie wykorzystać również do dekoracji, tworząc nie tylko pyszny, lecz równie i śliczny wypiek!