Kto potrafi wyobrazić sobie pesto z bazylii bez dodatku pinii? Jak wyglądałby świat, gdyby nie można było jeść cudownego masła orzechowego? Tak, zdecydowanie życie bez orzechów byłoby ubogie. Liczne ich odmiany i rodzaje, o czasem skrajnie różnym smaku sprawiają, że jest to dodatek idealnie pasujący zarówno do ciast, jak i mięs, kasz, czy owoców i warzyw. Cudowne sałatki z selera i orzechów włoskich, przepyszne kremy orzechowe zdobiące piękne torty i cudownie chłodzące lody, to tylko nieliczne przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych owoców.

Orzechy należą do rodziny owoców. Codzienne ich jedzenie obniża ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca. Zawarta w nich witamina E wpływa zbawiennie na nasze włosy, skórę i paznokcie, zaś magnez ukoi zszargane nerwy. Pomimo ogólnej opinii, orzechy nie tuczą. W rzeczy samej, są kaloryczną przekąską, ale dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym nie odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Ich jedzenie przyspiesza wręcz przemianę materii. Dzięki wysokiej kaloryczności na długo pozwolą zapomnieć o głodzie.

Cudowna przekąska w postaci orzechów w karmelu lub zdrowe musli na początek dnia zauroczą każdego. Orzechowe nalewki, ciasteczka do kawy, sosy do mięs i wiele, wiele innych. Orzechy znajdą zastosowanie w każdej kuchni!   

Znaleźliśmy 127 przepisów w kategorii Orzechy

Ciasto Snickers

Ciasto Snickers

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik babie lato

Sernik babie lato

Kniejson Kniejson
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Orzechowy murzynek

Orzechowy murzynek

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: