Owoce to skarbnica wartościowych substancji, są beztłuszczowe, małokaloryczne i zawierają drogocenne witaminy: C, E z grupy B oraz Beta- karoten. Są idealne dla dzieci i dorosłych, a przede wszystkim dla wszystkich prowadzących zdrowy tryb życia. Świat kulinariów nie byłby taki sam, gdyby nie cudowne owoce! Wykorzystujemy je do pysznych zup owocowych, pieczeni i sałatek. Liczba jadalnych owoców jest ogromna, tak samo jak ilość witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, które zawierają. Owoce mogą być słodkie, słone, gorzkie, kwaśne. Są poddawane procesom obierania, szypułkowania oraz drylowania. Owoce uprawia się w sadach, ogrodach i na plantacjach. Mogą być zbierane również w lesie lub na łące. W Polsce owoce najlepiej jeść latem, kiedy są świeże i słodkie.

Jadalne owoce

Do jadalnych owoców zalicza się: drzewa owocowe pochodzące ze strefy umiarkowanej (m.in. brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, śliwy, leszczyny) oraz zwrotnikowej i podzwrotnikowej (cytryny, mango, kiwi, palmy kokosowe), krzewy owocowe (agrest, maliny, borówki, żurawinę), byliny (poziomki, truskawki, arbuzy, banany zwyczajne).


Desery owocowe

Owoce są ważnym składnikiem diety. Można je jeść na surowo lub odpowiednio przygotowywać mieszając smaki. Ilość przepisów na dania, które można przyrządzić z owocami nie ma końca. Wciąż powstają przepisy, które na nowo odkrywają bogactwo smaków. Najlepiej smakują różne konfitury i dżemy przyrządzane jesienią. W czasie letnich upałów idealnie sprawdzają się sałatki owocowe, lody, pyszne koktajle, kompotymusy, owocowe musy, ciasta (ze śliwkami, szarlotka z jabłkami i cynamonem), naleśniki na słodko z truskawkami i bitą śmietaną lub z wiśniami, placuszki z czereśniami. Łączymy z wędlinami, serami, a nawet rybami. Soczyste owoce to idealne dodatki do deserów na zimno, pysznie smakują w połączeniu z puszystym lub kruchym ciastem, zanurzone w delikatnym kremie czy zalane galaretką.

Potrawy mięsne z owocami

Owoce są również serwowane jako dodatek do dania głównego. Rybę kropi się cytryną, kaczkę podaje się z jabłkiem, a schab ze śliwką. Można przyrządzić sos z żurawiny, który idealnie pasuje do wołowiny, wieprzowiny, drobiu oraz dziczyzny lub salsę z mango i kiwi. Owoce to również idealny farsz do pierogów, pączków, pampuchów.

Alkohol z owocami

Alkohol również łączy się z owocami. Czysta wódka najlepiej smakuje z cytryną, tequilla z pomarańczą i cukrem albo cytryną i solą, a piwo grzane z pomarańczą. Można zrobić również nalewkę wiśniową, śliwkową. Owocowe syropy dodaje się do drinków albo piwa.

Maliny

Maliny

Maliny są soczystymi, orzeźwiającymi, miękkimi i słodkimi owocami. Doskonale smakują same oraz jako dodatek do wypieków i deserów. Z malin można przygotować przetwory: dżem, marmoladę, konfiturę, sok, kompot i syrop. Owoce nadają się również do mrożenia. Całe maliny dodaje się do surowego ciasta drożdżowego, francuskiego albo biszkoptowego i piecze. Owoce warto również zblendować z dodatkiem śmietany, cukru i jogurtu naturalnego. Taką masę można zamrozić, by powstały lody albo posmarować nią kruche ciasto.

Jagody acai

Jagody acai

Jagody acai to ze względu na swoje właściwości tzw. superfood. W Polsce są najczęściej dostępne w formie proszku. Można go wykorzystać do koktajli owocowych, zwanych inaczej smoothie np. z jagodami lub bananami. Sproszkowane jagody acai doskonale smakują z zielonymi koktajlami z pietruszki i szpinaku. Sprawdzą się również w owsiance lub w placuszkach z serem.

Borówka

Borówka

Borówka ma kilka odmian. Najpopularniejsze z nich to: borówka amerykańska (wysoka), jagoda leśna oraz borówka brusznica, czyli czerwona. W kuchni najczęściej wykorzystuje się je do robienia różnych przetworów, np.: konfitur, dżemów i frużelin (owoców w żelu). Ciasto z borówką amerykańską lub jagodą leśną to najpopularniejsze wykorzystanie tych owoców. Uznaniem cieszą się też pierogi z jagodami oraz koktajle, kremy, tarty i placki z borówkami. Borówki można wykorzystać do dekoracji deserów.

Pomarańcza

Pomarańcza

Pomarańcza jest jednym z najchętniej wybieranych cytrusów na rynku, ponieważ zawiera dużo witaminy C, B, a także błonnika pokarmowego. Sok pomarańczowy z lodem to najpopularniejszy napój. Pomarańcze można jeść na surowo lub łączyć z różnymi składnikami, w tym innymi owocami, przygotowując sałatki owocowe. Cytrusy można podać jako dodatek do mięs (kaczki, kurczaka) lub owoców morza. Z pomarańczy robi się również pyszne smoothie, lody oraz ciasta.

Ananas

Ananas

Ananas to egzotyczny owoc bardzo popularny również w Polsce. Jest świetnym uzupełnieniem słodkich deserów, ciast i tortów. Najlepiej komponuje się z bitą śmietaną i kolorową galaretką. Można z niego przyrządzić także zdrowy sok ananasowy. Świeże ananasy i ananasy w puszce dodaje się do potraw kuchni azjatyckiej, np. orientalnych sosów, zup i jako dodatek do mięs.

Limonka

Limonka

Limonka, nazywana również limą lub limetą kwaśną, to owoc przypominający cytrynę o kolorze jasnozielonkawym. Bogaty jest w witaminę C, wapń, potas i fosfor. Limonkę wykorzystuje się do przygotowywania soków i napojów orzeźwiających. Jest również popularnym składnikiem drinków alkoholowych. Limę dodaje się też do ciast, deserów, dań rybnych, zup, mięs czy koktajli. Nadaje potrawom lekko słodki, kwaskowaty smak.

Porzeczki

Porzeczki

Porzeczki to popularne krzewy agrestowe, które są uprawiane w ogródkach. W Polsce występuje porzeczka zwyczajna (czerwona), czarna oraz biała, które można jeść prosto z krzaka. Poza najbardziej znanymi sokiem porzeczkowym czy nalewką z czarnych porzeczek, owoców można dodać do różnych deserów (sernika, eklerków, muffinek, tarty), koktajli i smoothie. Z kolei do mięs (wołowiny, kurczaka) pasuje konfitura porzeczkowa z pomarańczą, czosnkiem i cytryną.

Papaja

Papaja

Papaja jest bardzo słodka i zdrowa. Może być zarówno owocem, jak i warzywem (zielony, niedojrzały owoc), a wszystkie części papai są jadalne. Zawiera wiele odżywczych składników, które są wykorzystywane w leczeniu raka oraz wspomagają proces trawienia. Papaję można jeść na surowo lub dodać do różnych potraw mięsnych (z kurczakiem curry, z wieprzowiną z woka i kolendrą). W letnie upały idealnie smakują koktajle z papają i mango, semmifredo truskawkowe z papają oraz lody marchewkowe z papają.

Nektarynka

Nektarynka

Nektarynka to owoc, będący odmianą brzoskwini zwyczajnej i pozbawiony charakterystycznej dla niej meszku na skórce. Sezon na nektarynki przypada w miesiącach letnich. Owoc ten najlepiej sprawdzi się jako dodatek do deserów: sorbetów, puddingów, lodów i galaretek. Można także z niego przygotować aromatyczne dżemy, powidła, konfitury i marmolady. Ze względu na to, że nektarynki są bogatym źródłem wartości odżywczych polecane są dla sportowców oraz osób przebywających na diecie.

Daktyle

Daktyle

Daktyle to owoce daktylowca palmowego. W Polsce najczęściej spotykane są w formie suszonej. Dostarczają energii, są źródłem witaminy A, C i witamin z grupy B. Mogą zastępować słodycze i być podawane jako przekąska. Często stanowią dodatek do owsianki, muesli czy jogurtów i twarogu na śniadanie. Pasują do słodkości (ciastek, naleśników, sałatek owocowych, budyniu), ale też do curry, orientalnych sałatek czy farszów do mięs. Z niektórych odmian wykonuje się mąkę lub słodki syrop, którego można użyć do słodzenia.

Jagody goji

Jagody goji

Jagody goji to tzw. superfood dostępny najczęściej w formie suszonych owoców. Można go też kupić w postaci soku. Jagody dodaje się do sałatek, jogurtu, muesli, a także zup. Często są one kupowane przez osoby, które się odchudzają. W kuchni chińskiej są gotowane przed dodaniem ich do potraw. Z jagód goji można przyrządzić domowej roboty wino lub nalewkę. Dodaje się je także do herbat i deserów.

Polecane przepisy do kategorii Owoce

Znaleźliśmy 10985 przepisów w kategorii Owoce