Pączki z serka homogenizowanego są szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Nie nasiąkają tłuszczem i świetnie smakują w posypce cynamonowej. Przygotowuje się je, oprócz serka homogenizowanego, z jajek, mąki pszennej, proszku do pieczenia, soli oraz oleju (do smażenia). Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie powstałe z nich ciasto nabierać łyżką i smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar oleju należy odsączyć na papierowych ręcznikach. Pączki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.
Tłusty czwartek

Tłusty czwartek

Najpopularniejsze słodkości, jakie przygotowuje się na tłusty czwartek, to faworki, inaczej chrusty, oraz pączki z nadzieniem lub dziurą w środku, czyli tak zwane oponki. Domowe pączki robi się z ciasta drożdżowego i smaży w głębokim tłuszczu. Deser można nadziewać różaną konfiturą, czekoladą, budyniem, serem lub dżemem owocowym. Po ostygnięciu pączki oblewa się białym lukrem lub posypuje cukrem pudrem. Faworki drożdżowe to delikatne i kruche ciasto z dodatkiem śmietany. Doskonale smakują do kawy lub herbaty.

Polecane przepisy do kategorii Pączki z serka homogenizowanego

Znaleźliśmy 19 przepisów w kategorii Pączki z serka homogenizowanego