Pączki robi się z ciasta drożdżowego, które składa się z mąki, jajek, mleka i masła. Można je przygotować na parze, przez co wypieki nabiorą delikatności i lekkości. Najbardziej popularnym, choć wysoce kalorycznym, sposobem jest jednak smażenie ich na głębokim tłuszczu. Dobrym pomysłem są też pączki serowe z dodatkiem twarogu, który nadaje im wilgotności. Wypieki najlepiej smakują z dodatkiem marmolady wiśniowej lub powideł śliwkowych. Można je oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.  

Choć najwięcej pączków kupujemy i zjadamy w Tłusty czwartek, to i tak coraz częściej smażymy lub pieczemy pączki na niedzielne popołudnie.
Kupując ten wyśmienity przysmak, nie zapominajmy o równie słynnych pączkach wiedeńskich, hiszpańskich, amerykańskich oraz angielskich. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na Tłusty czwartek, gdzie znajdziecie receptury na tradycyjne i nowoczesne słodkości.

Świetnym zamiennikiem tradycyjnych pączków są te z dyni, klarowanym maśle, z mięsem czy serowe.

Wielkimi miłośnikami słodkich ciastek drożdżowych są dzieci. Specjalnie dla nich możemy przygotować lub kupić mini pączki. Pamiętajmy jednak, że co za dużo to niezdrowo.

W tej kategorii znajdziecie sprawdzone i wyjątkowo smaczne przepisy na domowe pączki, oponki, nadzienie do pączków oraz szybkie w wykonaniu ciastka. Serdecznie zapraszamy!

zdjęcie: Fotolia
Pączki na parze

Pączki na parze

Gotowanie na parze staje się coraz popularniejsze, w ten sposób możemy nawet przygotować pączki. Ciasto przygotowujemy z tych samych składników, czyli mąki, jajek, drożdży, mleka i masła. Nadziewamy je ulubioną marmoladą i gotujemy w specjalnym garnku do gotowania na parze. Tak przygotowane dietetyczne pączki możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany, lub polać roztopionym masłem.

Pączki domowe

Pączki domowe

Pączki domowe kojarzą się na pewno z tłustym czwartkiem, w tym dniu są przygotowywane najczęściej. Smażymy je na głębokim oleju i  uzupełniamy ulubionym nadzieniem. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem,  polewamy lukrem lub czekoladą według uznania. Najchętniej przygotowywane w domu są pączki z marmoladą, jednak możemy je nadziać również budyniem lub kremem toffi.

Faworki

Faworki

Faworki to chrupiące słodkie ciastka o specyficznym kształcie podobnym do kokardki.  Nazywane także chruścikami, uwielbiane są przez dzieci i nie tylko. Do ich wykonania potrzebujemy mąki, żółtek, gęstej śmietany, spirytusu i szczypty soli. Ciasto zagniatamy, formujemy i smażymy na głębokim oleju. Na koniec wystarczy posypać cukrem pudrem i zajadać ze smakiem.  Alternatywą dla osób dbających o linie będą faworki z piekarnika.

Pączki serowe

Pączki serowe

Przygotowuje się je jak naturalne pączki, ale dodatkowo dodaje się twaróg. Ciasto jest miękkie, sprężyste i wilgotne od sera. Przepis jest banalnie prosty, a całe przygotowanie trwa około pół godziny. Potrzebne składniki to: twaróg, śmietana, jajka, mąka i soda. Zmieszane składniki należy ulepić w kulki i smażyć na rozgrzanym oleju. Zaletą jest to, że następnego dnia smakują tak samo jak po upieczeniu. Dobrym pomysłem jest nadziać je ulubionym dżemem lub powidłami. Pączki serowe również mogą być świetnym urozmaiceniem tłustego czwartku.

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie inaczej nazywane są wiedeńskimi lub gniazdkami. Przygotowujemy je z ciasta parzonego i smażymy na głębokim oleju. Są one wyjątkowo delikatne i puszyste, po prostu „rozpływają się w ustach”. Takie pączki mają dużo kalorii, jednak ciężko jest się im oprzeć. Po zjedzeniu jednego od razu sięga się po drugi. Dlatego najlepiej zajadać je w gronie przyjaciół i częstować każdego.

Pączki bezglutenowe

Pączki bezglutenowe

Pączki bezglutenowe przygotowuje się na bazie mąki jaglanej. Nie potrzeba do nich masła, jajek ani cukru. Są lekko słodkie w smaku, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do ich przygotowania potrzeba, oprócz mąki jaglanej, odrobiny mąki ryżowej białej, ugotowanych ziemniaków, mleka sojowego lub ryżowego, mąki ziemniaczanej, tofu, syropu klonowego, łyżeczki sody i oleju do smażenia. Dodatkowo do pączków można dodać gumę ksantanową (to naturalna substancja zagęszczająca i emulgująca).

Pączki w tłuszczu

Pączki w tłuszczu

Pączki robi się z ciasta drożdżowego składającego się z mąki, jajek, mleka i masła. Utworzone kulki smaży się na głębokim tłuszczu (oleju lub maśle). Najlepiej smakują z dodatkiem marmolady wiśniowej lub powideł śliwkowych. Tradycyjnie oblewa się je grubą warstwą lukru. Dobrym urozmaiceniem jest też zrobienie pączków w kształcie oponek z dodatkiem wanilii i odrobiną soku z cytryny. Najczęściej są podawane w czasie karnawału oraz w Tłusty Czwartek.

Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego są szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Nie nasiąkają tłuszczem i świetnie smakują w posypce cynamonowej. Przygotowuje się je, oprócz serka homogenizowanego, z jajek, mąki pszennej, proszku do pieczenia, soli oraz oleju (do smażenia). Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie powstałe z nich ciasto nabierać łyżką i smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar oleju należy odsączyć na papierowych ręcznikach. Pączki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków są niezwykle puchate i pyszne. Przygotowuje się je z mąki pszennej, utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków, mleka, jajek, masła, cukru, drożdży, skórki z cytryny i ekstraktu z wanilii. Dodatkowo warto zatroszczyć się o cukier puder do oprószenia, nadzienie (może być np. dżemowe lub budyniowe) oraz tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy lub kokosowy). Dodatek ziemniaków sprawia, że pączki są delikatniejsze i wilgotniejsze w porównaniu do tych zwykłych.

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe stanowią smaczną, słodką, sycącą i delikatną w smaku przekąskę. Wypieki można podawać do kawy bądź herbaty. W misce miesza się mąkę, tłusty twaróg, cukier, śmietanę, żółtka jaj oraz sodę oczyszczoną. Opcjonalnie można dodać serek mascarpone. Ze składników wyrabia się ciasto i wycina kółka. Następnie w każdym nich robi się kolejne, mniejsze koło. Oponki smaży się na głębokim tłuszczu, na przykład oleju rzepakowym. Ciastka można oprószyć cukrem pudrem albo oblać roztopioną czekoladą deserową bądź lukrem.

Tłusty czwartek

Tłusty czwartek

Najpopularniejsze słodkości, jakie przygotowuje się na tłusty czwartek, to faworki, inaczej chrusty, oraz pączki z nadzieniem lub dziurą w środku, czyli tak zwane oponki. Domowe pączki robi się z ciasta drożdżowego i smaży w głębokim tłuszczu. Deser można nadziewać różaną konfiturą, czekoladą, budyniem, serem lub dżemem owocowym. Po ostygnięciu pączki oblewa się białym lukrem lub posypuje cukrem pudrem. Faworki drożdżowe to delikatne i kruche ciasto z dodatkiem śmietany. Doskonale smakują do kawy lub herbaty.

Znaleźliśmy 948 przepisów w kategorii Pączki

Oponki serowe

Oponki serowe

Myszata1993 Myszata1993

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: