Nazwą „panga” określa się trzy gatunki ryb: suma rekiniego, ryby z rodziny ostrobokowatych oraz ryby z hodowli wietmamskich, które nie zawierają dużej ilości kwasów omega-3 (jedynie 0,5 grama). Panga jest jedną z najpopularniejszych ryb konsumpcyjnych w Polsce, ponieważ jest tania i łatwo dostępna w sklepach. Nie posiada nieprzyjemnego zapachu oraz smaku, dlatego tak często jest wybierana jako główne danie obiadowe. Coraz częściej pojawia się również na wigilijnym stole zamiast tradycyjnego karpia.

Najpopularniejszą formą przygotowania ryb jest ich smażenie, to często decydujemy się aby przygotować pangę pieczonązapiekaną a nawet gotowaną. Panga dobrze smakuje w rozmaitych sosach. Panga w sosie cytrynowym, w śmietanie, a może panga w kokosie? To już zależy od nas. Poza tym, można zrobić rybę w śmietanie bądź przyrządzić w sosie pieczarkowym. Panga smażona w panierce z mąki jest najpopularniejszym daniem, jednak coraz częściej wybierane jest gotowanie ryby na parze i podanie z warzywami.

Wypróbuj przepisy na pangę - smażoną, pieczoną i gotowaną!

Panga z piekarnika

Panga z piekarnika

Pieczona panga to doskonały pomysł na obiad. Filety można upiec samodzielnie lub z dodatkami, np. w formie zapiekanki rybno-warzywnej. Ryby nie trzeba zbyt długo piec. Panga w piekarniku powinna spędzić około 30 minut, aby uzyskać idealny stopień wypieczenia. Gotową rybę serwuje się z frytkami, kluskami, ryżem lub kaszą. Tradycyjną surówką do ryby jest kiszona kapusta, lecz można sięgnąć także po sałatkę z pora.

Jesiotr

Jesiotr

Jesiotr praktycznie nie zawiera ości, ma delikatny smak i smaczny kawior. Mięso jesiotra jest najczęściej używane do zupy rybnej z koperkiem i czosnkiem lub bulionu. Można go również faszerować i przyrządzać w galarecie z dodatkiem żelatyny i gotowanych warzyw. Pieczony jesiotr z piekarnika bądź patelni będzie bardziej aromatyczny, jeśli zamarynuje się go na kilka godzin w zalewie z soku z cytryny i świeżych ziół. Jesiotra kupuje się w tuszkach lub filetach, a mięso nadaje się do wędzenia.

Szczupak

Szczupak

Szczupak jest rybą o delikatnym, jasnym mięsie, która stanowi smaczne połączenie z rozmaitymi sosami, np. koperkowym lub chrzanowym. Prawdziwym przysmakiem jest szczupak faszerowany. Do przygotowania farszu nierzadko wykorzystuje się pieczywo, kaszę manną i cebulę. Wyśmienitą przystawką jest szczupak w galarecie z dodatkiem warzyw: zielonego groszku i kukurydzy konserwowej, marchewki, pora czy konserwowego ogórka. Doskonałą propozycją rodzinnego obiadu jest szczupak smażony w złocistej panierce lub pieczony w pomidorach.

Panga smażona

Panga smażona

Panga smażona w panierce to patent na błyskawiczny obiad. Osuszone filety rybne wystarczy obtoczyć w jajku i bułce tartej a następnie usmażyć na patelni. Jeśli posiadamy mrożone filety, ważne, aby je przed smażeniem odpowiednio rozmrozić.Taką rybę najlepiej serwować z gotowanymi ziemniakami i sałatką z kiszonej kapusty. Do pangi można także podać sosy: pomidorowy, czosnkowy lub koperkowy.

Karp

Karp

Karp to ryba słodkowodna serwowana na polskich stołach głównie w Boże Narodzenie. Tradycyjny wigilijny karp jest zazwyczaj obtoczony w mące i smażony na maśle. Inne popularne świąteczne danie to karp w galarecie podawany na zimno w formie przekąski. Znany jest także przepis na karpia po żydowsku, czyli rybę na słodko z rodzynkami i migdałami. Karpia można podawać nie tylko z okazji świąt. Na co dzień doskonale sprawdzi się karp pieczony lub karp w śmietanie.

Lin

Lin

Lin to ryba z rodziny karpiowatych. Zamieszkuje przede wszystkim płytkie zbiorniki śródlądowe. Hoduje się go także w stawach. Przeciętny dorosły osobnik ma wielkość ok. 30-40 cm i wagę od 1 do 2 kg. Lina można wędzić, piec, gotować, dusić i smażyć. Doskonale smakuje w sosie koperkowym i śmietanowym. Delikatny i kremowy sos śmietanowy do lina przyrządza się ze słodkiej śmietany 30-procentowej. Duszoną lub pieczoną rybę polewa się takim sosem tuż przed podaniem. Danie można udekorować natką zielonej pietruszki lub gałązką rozmarynu.

Halibut

Halibut

Halibut to delikatna w smaku ryba, którą można usmażyć w chrupiącej panierce, upiec na grillu lub w piekarniku, np. w folii aluminiowej albo rękawie do pieczenia. Rybę, przed smażeniem czy pieczeniem, należy umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami, np. solą, pieprzem, estragonem, tymiankiem, oregano, czosnkiem albo koprem. Wędzony halibut to dobry dodatek do sałatek i makaronów, np. spaghetti. Z wędzonej ryby można też zrobić pastę do smarowania pieczywa.

Łosoś

Łosoś

Łosoś jest popularną rybą morską, która słynie z różowo-pomarańczowego koloru mięsa. Produkt można piec, smażyć, gotować (w wodzie i na parze), grillować, marynować i wędzić. Ryba świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, past kanapkowych, sosów, zapiekanek, zup oraz farszów. Łosoś pieczony stanowi smaczne i sycące danie obiadowe. Filety z ryby należy umyć, natrzeć oliwą z sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso piecze się przez kwadrans. Łosoś pieczony dobrze komponuje się z ryżem i grillowanymi warzywami.

Dorsz

Dorsz

Dorsz jest morską rybą drapieżną. Jego mięso ma delikatny smak, sprężystą konsystencję, piękny biały kolor i jest bardzo chude. Dorsz upieczony w marynacie w formie pasty z ziół, np. natki pietruszki lub koperku, cytryny i czosnku, jest przepyszny. To najlepsza ryba do gotowania np. w bulionie warzywnym. Dorsz w galarecie z białego wina świetnie smakuje, gdy uprzednio zostanie uparowany, uwędzony lub usmażony z tymiankiem. Można go również smażyć w klasycznej panierce z mąki lub jajka i mąki oraz bułki tartej.

Polecane przepisy do kategorii Panga

Znaleźliśmy 266 przepisów w kategorii Panga

Ryba w pieczarkach

Ryba w pieczarkach

Niki22 Niki22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Roladki z pangi

Roladki z pangi

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety rybne.

Kotlety rybne.

nogawkuchni nogawkuchni

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: