Nazwa „pangą” określa trzy gatunki ryb: suma rekiniego, ryby z rodziny ostrobokowatych oraz ryby z hodowli wietmamskich, które nie zawierają dużej ilości kwasów omega-3 (jedynie 0,5 grama). Panga pochodzi z Wietnamu. Hodowcy łapią ją w czasie przemierzania rzek z Mekongu do Laosu i trzymają w specjalnych klatkach zanurzonych w wodzie. Zamiast pangi hodowlanej lepiej spożywać rybę żyjącą w naturalnym środowisku, ponieważ zawiera dużo witamin z grupy B, fosforu oraz potasu.

Panga - popularna ryba konsumpcyjna

Panga jest jedną z najpopularniejszych ryb konsumpcyjnych w Polsce, ponieważ jest tania i łatwo dostępna w sklepach. Nie posiada nieprzyjemnego zapachu oraz smaku, dlatego tak często jest wybierana jako główne danie obiadowe. Coraz częściej pojawia się również na wigilijnym stole zamiast tradycyjnego karpia.

Panga - sposoby przygotowania

Najpopularniejszą formą przygotowania ryb jest ich smażenie, to często decydujemy się aby przygotować pangę pieczonązapiekaną a nawet gotowaną. Panga dobrze smakuje w rozmaitych sosach. Panga w sosie cytrynowym, w śmietanie, a może panga w kokosie? To już zależy od nas. Poza tym, można zrobić rybę w śmietanie bądź przyrządzić w sosie pieczarkowym. Panga smażona w panierce z mąki jest najpopularniejszym daniem, jednak coraz częściej wybierane jest gotowanie ryby na parze, tak by nie straciła cennych, odżywczych składników. W połączeniu z warzywami również przyrządzanymi na parze, zyskuje cudowny smak, który nęci smakoszy.

Panga - z czym podać?

Aby wzbogacić danie z pangą, można usmażyć filety w panierce ze słodkiej papryki lub aromatycznych ziół. Tak przygotowaną potrawę podaje się z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Warto również przygotować zapiekankę rybną z pangą w roli głównej zapieczonej z ziemniakami i kolorowym warzywami. Aby ryba była bardziej aromatyczna, można zrobić marynatę ziołową, poczekać jeden dzień i zapiec.
Nie od dziś wiadomo, że najzdrowsze produkty to te, które są przygotowywane na parze. Panga na parze z warzywami nie tylko brzmi wspaniale, ale równie świetnie smakuje. Dodatek naszych ulubionych bukietów warzywnych, aromatycznych ziół oraz przypraw jedynie wzbogaca całe danie.

Jesiotr

Jesiotr

Jesiotr praktycznie nie zawiera ości, ma delikatny smak i smaczny kawior. Mięso jesiotra jest najczęściej używane do zupy rybnej z koperkiem i czosnkiem lub bulionu. Można go również faszerować i przyrządzać w galarecie z dodatkiem żelatyny i gotowanych warzyw. Pieczony jesiotr z piekarnika bądź patelni będzie bardziej aromatyczny, jeśli zamarynuje się go na kilka godzin w zalewie z soku z cytryny i świeżych ziół. Jesiotra kupuje się w tuszkach lub filetach, a mięso nadaje się do wędzenia.

Szczupak

Szczupak

Szczupak jest rybą o delikatnym, jasnym mięsie, która stanowi smaczne połączenie z rozmaitymi sosami, np. koperkowym lub chrzanowym. Prawdziwym przysmakiem jest szczupak faszerowany. Do przygotowania farszu nierzadko wykorzystuje się pieczywo, kaszę manną i cebulę. Wyśmienitą przystawką jest szczupak w galarecie z dodatkiem warzyw: zielonego groszku i kukurydzy konserwowej, marchewki, pora czy konserwowego ogórka. Doskonałą propozycją rodzinnego obiadu jest szczupak smażony w złocistej panierce lub pieczony w pomidorach.

Karp

Karp

Karp to ryba słodkowodna serwowana na polskich stołach głównie w Boże Narodzenie. Tradycyjny wigilijny karp jest zazwyczaj obtoczony w mące i smażony na maśle. Inne popularne świąteczne danie to karp w galarecie podawany na zimno w formie przekąski. Znany jest także przepis na karpia po żydowsku, czyli rybę na słodko z rodzynkami i migdałami. Karpia można podawać nie tylko z okazji świąt. Na co dzień doskonale sprawdzi się karp pieczony lub karp w śmietanie.

Dorsz

Dorsz

Dorsz jest morską rybą drapieżną. Jego mięso ma delikatny smak, sprężystą konsystencję, piękny biały kolor i jest bardzo chude. Dorsz upieczony w marynacie w formie pasty z ziół, np. natki pietruszki lub koperku, cytryny i czosnku, jest przepyszny. To najlepsza ryba do gotowania np. w bulionie warzywnym. Dorsz w galarecie z białego wina świetnie smakuje, gdy uprzednio zostanie uparowany, uwędzony lub usmażony z tymiankiem. Można go również smażyć w klasycznej panierce z mąki lub jajka i mąki oraz bułki tartej.

Lin

Lin

Lin to ryba z rodziny karpiowatych. Zamieszkuje przede wszystkim płytkie zbiorniki śródlądowe. Hoduje się go także w stawach. Przeciętny dorosły osobnik ma wielkość ok. 30-40 cm i wagę od 1 do 2 kg. Lina można wędzić, piec, gotować, dusić i smażyć. Doskonale smakuje w sosie koperkowym i śmietanowym. Delikatny i kremowy sos śmietanowy do lina przyrządza się ze słodkiej śmietany 30-procentowej. Duszoną lub pieczoną rybę polewa się takim sosem tuż przed podaniem. Danie można udekorować natką zielonej pietruszki lub gałązką rozmarynu.

Halibut

Halibut

Halibut to delikatna w smaku ryba, którą można usmażyć w chrupiącej panierce, upiec na grillu lub w piekarniku, np. w folii aluminiowej albo rękawie do pieczenia. Rybę, przed smażeniem czy pieczeniem, należy umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami, np. solą, pieprzem, estragonem, tymiankiem, oregano, czosnkiem albo koprem. Wędzony halibut to dobry dodatek do sałatek i makaronów, np. spaghetti. Z wędzonej ryby można też zrobić pastę do smarowania pieczywa.

Łosoś

Łosoś

Łosoś jest popularną rybą morską, która słynie z różowo-pomarańczowego koloru mięsa. Produkt można piec, smażyć, gotować (w wodzie i na parze), grillować, marynować i wędzić. Ryba świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, past kanapkowych, sosów, zapiekanek, zup oraz farszów. Łosoś pieczony stanowi smaczne i sycące danie obiadowe. Filety z ryby należy umyć, natrzeć oliwą z sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso piecze się przez kwadrans. Łosoś pieczony dobrze komponuje się z ryżem i grillowanymi warzywami.

Polecane przepisy do kategorii Panga

Znaleźliśmy 266 przepisów w kategorii Panga

Ryba w pieczarkach

Ryba w pieczarkach

Niki22 Niki22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Roladki z pangi

Roladki z pangi

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety rybne.

Kotlety rybne.

nogawkuchni nogawkuchni

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: