Smaczną i bardzo prostą przystawką podawaną z dodatkiem ketchupu i musztardy są parówki zapiekane w cieście francuskim z żółtym serem. Samo przygotowanie przekąski zajmuje nie więcej niż 10 minut. Do jej wykonania potrzebne są: gotowe lub domowe ciasto francuskie, parówki, żółtko jaja i żółty ser. Ciasto francuskie oraz ser kroi się na paski. Na ciasto układa się paski sera. Każdą parówkę zawija się przygotowanymi paskami na kształt spirali. Owinięte parówki smaruje się roztrzepanym żółtkiem jaja i posypuje ziołowymi przyprawami. Układa się je na blasze i wstawia do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Przekąskę piecze się do 25 minut. 

Parówki w cieście francuskim Kategorie

Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego stanowią lekką i pożywną przekąskę. Można przygotować je w wersji słodkiej bądź wytrawnej. Rogaliki doskonale komponują się z czekoladą, owocami, kremami, dżemami oraz marmoladami. Gotowe wypieki zazwyczaj polewa się lukrem albo karmelem lub też posypuje cukrem pudrem, cukrem dekoracyjnym, sezamem, makiem, wiórkami kokosowymi i migdałami. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono można przygotować z dodatkiem wędliny, ryb, sera, twarogu, pieczarek, warzyw, ziół i przypraw.

Tarta z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego na słodko lub słono to idealny pomysł na przekąskę. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją zrobić z różnych składników. Na tarcie wegetariańskiej świetnie sprawdzają się szpinak, brokuły, cukinia i pomidorki koktajlowe, w wersji mięsnej – kurczak i mięso mielone, a w słodkiej – owoce. Ciasto francuskie tworzy chrupiący spód, a składniki przykrywa roztopiony ser żółty. Porcje okrągłej tarty z ciasta francuskiego wyglądają jak kawałki pizzy.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Sakiewki z ciasta francuskiego

Sakiewki to idealny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Jest to dowolny farsz zawinięty w małe kawałki ciasta. Planując męskie spotkanie, warto jest użyć kurczaka lub wieprzowego mięsa mielonego. Wegetarianie świetnie komponują w cieście warzywa, takie jak brokuły, szpinak lub cukinia. Sakiewki pięknie prezentują się na stole, a ciasto francuskie nadaje im słodki smak i delikatny aromat.

Pizza na cieście francuskim

Pizza na cieście francuskim

Pizza na cieście francuskim nie jest mniej kaloryczna niż klasyczna wersja placka. Ważne jest używanie jedynie niezbyt mokrych składników, gdyż spód szybko nasiąknie i rozmięknie. Ciasto francuskie wystarczy rozwinąć na lekko natłuszczonej blasze, ponakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku. Można posmarować spód pizzy koncentratem pomidorowym z ziołami, rozłożyć składniki, np. podsmażony szpinak z czosnkiem, cebulą i serem feta i zapiekać do lekkiego zbrązowienia brzegów.

Paszteciki ze szpinakiem

Paszteciki ze szpinakiem

Paszteciki ze szpinakiem można przygotować zarówno w cieście francuskim, jak i drożdżowym. W obu przypadkach szpinak (jeśli jest mrożony) należy rozmrozić i odsączyć na sicie. Kolejno dodaje się do niego np. poszatkowany czosnek, ser feta, jajka oraz przyprawy – pieprz, oregano lub gałkę muszkatołową. Piekąc paszteciki, warto ich boki posklejać, ponieważ szpinak podczas pieczenia lubi wypływać na blachę. Ciasto na paszteciki po wierzchu można posypać sezamem lub makiem.

Pasztecik szczeciński

Pasztecik szczeciński

Pasztecik szczeciński to smażone ciasto drożdżowe nadziewane mieszanką mięsną lub warzywną. Jest to potrawa pochodząca ze Szczecina. Tradycyjne nadzienie składa się z wieprzowiny zmieszanej z wołowiną, kapusty z grzybami, sera i pieczarek. W PRL-u popularna była wersja pasztecików szczecińskich wypełnianych pastą jajeczną. Ciasto jest z zewnątrz kruche, a w środku delikatne i miękkie. Paszteciki szczecińskie podaje się zazwyczaj z niezabielanym, aromatycznym, czerwonym barszczem.

Polecane przepisy do kategorii Parówki w cieście francuskim

Znaleźliśmy 57 przepisów w kategorii Parówki w cieście francuskim