Pasta z ciecierzycy, nazywana też hummusem, to pasta do smarowania przygotowana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Bardzo popularna na Bliskim Wschodzie i Północnej Afryce. Rozpropagowana na całym świecie głównie przez wegetarian i wegan. Według średniowiecznych legend została wymyślona przez sułtana Saladyna w XII wieku (w czasach wypraw krzyżowych).

Jak robi się pastę z ciecierzycy?

Pasta z ciecierzycy tradycyjnie przygotowywana jest z dodatkiem tahini (pasty sezamowej), oliwy, czosnku, soku z cytryny oraz gotowanych lub przetartych nasion ciecierzycy. Można ją podawać w dwóch wersjach – gładkiej pasty lub mieszanki nieroztartych ziaren wymieszanych z innymi składnikami. Tahini otrzymuje się z uprażonych ziaren zmiksowanych w blenderze z olejem. Ciecierzycę zalewa się wodą z dodatkiem łyżki sody (ziarna będą miękkie) i odstawia na noc. Następnego dnia odlewa się wodę i ponownie zalewa ciecierzycę, gotując do miękkości przez godzinę. Ciecierzycę przesypuje się przez sito i obiera ze skórki. Kolejno miesza się ją z tahini, czosnkiem, wodą i sokiem cytryny. Wszystko dokładnie miksuje. Pasta musi być gładka i jednolita. Jeśli jest zbyt gęsta, można podlać ją wodą. Warto również pastę z ciecierzycy na koniec doprawić solą i pieprzem.

Właściwości pasty z ciecierzycy

Ciecierzyca, nazywana cieciorką lub grochem włoskim, to bogate źródło białka, które zapobiega zaparciom i sprzyja odchudzaniu. Utrzymuje po spożyciu uczucie sytości, zawiera błonnik, żelazo, kwas foliowy, witaminę C oraz B. Dodatkowo pasta z niej przygotowana obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi.

Dla kogo pasta z ciecierzycy?

Hummus to idealny zamiennik dla tłustych i często niezdrowych past prosto ze sklepu. To świetna propozycja na drugie śniadanie, jako dodatek do kanapek lub przekąsek dla osób dbających o linię. Pasta z ciecierzycy polecana jest osobom z obniżoną odpornością, chorującym na anemię, miażdżycę, kobietom w ciąży i diabetykom. 
Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus, czyli pastę z ciecierzycy i tahini można urozmaicać na różne sposoby. Jednym z nich jest dodatek suszonych pomidorów. Najlepsze do tego są pomidory w oleju. Wówczas do przygotowania hummusu nie trzeba używać innej oliwy niż ta z zalewy. By wzmocnić pomidorowy smak czerwonej pasty, można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego. Idealnymi dodatkami do hummusu z suszonymi pomidorami są: oregano, bazylia, oliwki, świeża kolendra i szalotka.

Hummus

Hummus

Hummus to pasta z ciecierzycy, z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, solą i tahini (pastą sezamową). Podawany jest na zimno jako dip, smarowidło do pieczywa, pity, placków oraz używany jako dodatek do naleśników czy składnik kotletów. Hummus można przygotować z gotowanej ciecierzycy lub z ciecierzycy z puszki. Wszystkie składniki blenduje się na gładką masę. Hummus najczęściej przyprawia się kuminem, natką pietruszki i kolendrą. Można dodawać do niego też suszone pomidory, chili i orzechy.

Pasta z bobu

Pasta z bobu

Pasty do chleba można przygotowywać z różnych warzyw (bób, fasola, bakłażan, zielony groszek). Są świetnym dodatkiem do pieczywa dla wegan i wegetarian. Pomysłem na wakacyjne, letnie śniadanie są kanapki z pastą z bobu, którą przygotowuje się maksymalnie w 15 minut. Wszystkie składniki (bób, twaróg, czosnek, sól, pieprz, ostra papryka, jogurt naturalny) należy zmiksować za pomocą blendera. Tak przyrządzona pasta świetnie smakuje na ciepłych grzankach.

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Pasta z ugotowanych i posiekanych jajek to pyszny pomysł na poranne śniadania. Do przygotowania należy też dodać majonez i śmietanę. Całość warto urozmaicić również pietruszką, bazylią lub szczypiorkiem. Przygotowaną potrawę kładzie się na kanapki lub podaje na wielkanocnym stole. Przysmak ten dobrze komponuje się też z rybami, jak łosoś lub tuńczyk. Ze względu na dużą zawartość jajek, pasta jest bogatym źródłem aminokwasów, składników mineralnych i witamin A, E, D i K.

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Awokado doskonale smakuje jako dodatek do pieczywa. Można z niego przygotować smakowite pasty kanapkowe z różnymi dodatkami, np. serka homogenizowanego. Miąższ awokado należy posiekać i umieścić w misce. Następnie dodaje się do niego serek homogenizowany, majonez oraz przyprawy – najlepiej sól, pieprz i ostrą paprykę. Pastę warto skropić sokiem z cytryny lub limonki. Kanapki z tak przygotowaną pastą można posypać kolendrą i świeżą natką pietruszki. Awokado może również stanowić dodatek do pasty jajecznej z czosnku i oliwy z oliwek. Odmianą pasty z awokado jest guacamole, które można przygotować z dodatkiem pokrojonego w kostkę arbuza, czerwonej cebuli oraz ząbka czosnku. Pikantny smak uzyskuje się przez dodatek posiekanej papryczki chili oraz sosu tabasco. Pasta guacamole to najlepszy dodatek do chipsów, zwłaszcza zrobionych z tortilli.

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

Pasta z ugotowanej soczewicy, tahini, suszonych pomidorów i czosnku znakomicie smakuje z dodatkiem kminku i soku z cytryny. Całość warto urozmaicić kolendrą lub bazylią. Aromatyczna, gładka i kremowa pasta świetnie sprawdza się na śniadanie lub zdrową kolację. Podaje się ją na świeżym pieczywie lub w formie dipu do warzyw. Soczewica zawiera dużą ilość białka, więc jest świetnym zamiennikiem białka pochodzenia zwierzęcego.

Pasta tahini

Pasta tahini

Pasta tahini przygotowywana jest z ziaren sezamu. Przepisów na nią jest przynajmniej kilka. Sezam na pastę tahini można uprażyć, dzięki czemu będzie ona miała o wiele lepszy smak i aromat. Do jej przygotowania oprócz sezamu potrzeba oleju. Ziarna praży się na suchej patelni, następnie umieszcza się w kielichu blendera i miksuje. Gotową pastę przekłada się do słoiczków. Tahini można trzymać szczelnie zamknięte nawet przez kilka miesięcy. Po otwarciu warto pastę przechowywać w lodówce.

Znaleźliśmy 34 przepisów w kategorii Pasta z ciecierzycy

Pasta hummus z ciecierzycy

Pasta hummus z ciecierzycy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Stenka Stenka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

gosia56 gosia56
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: