Paszteciki to wyśmienita przekąska, ale także idealny dodatek do barszczu, rosołu, gulaszu czy zupy grzybowej. Smakołyki te od jakiegoś czasu pojawiają się jako jedna z potraw na Boże Narodzenie. Postne paszteciki z kapustą i grzybami stanowią bowiem pyszną alternatywę dla tradycyjnych uszek!

Najważniejszym elementem każdych pasztecików jest ich farsz. To on sprawia, że są tak wyjątkowe. Najpopularniejsze są paszteciki z kapustą i grzybami oraz paszteciki z mięsem, ale na stołach coraz częściej pojawiają się także te z najróżniejszymi farszami - z serem, szpinakiem czy kaszą.

Choć mogłoby się wydawać, że mówiąc o pasztecikach mamy do czynienia z wypiekami na słono, okazuje się, że nie brakuje osób, które przygotowują je także na słodko!

Zaletą pasztecików jest z pewnością fakt, że można serwować je na ciepło lub zimno i co ważne - w każdej wersji smakują znakomicie. Niezależnie od temperatury i okoliczności podawania, w czasie świąt czy innych uroczystości rodzinnych zaskoczą one swym smakiem wszystkich zaproszonych gości!

Ciasto na paszteciki można przygotować według preferencji. Pysznie smakują zarówno przygotowane na bazie ciasta drożdżowego, półkruchego czy wyjątkowo delikatnego ciasta francuskiego. Zachęcamy do eksperymentów!

Świetną wiadomością dla wszystkich lubiących kuchenne eksperymenty jest fakt, że przepis na paszteciki można dowolnie modyfikować, tworząc w ten sposób oryginalne przysmaki.

Znaleźliśmy 309 przepisów w kategorii Paszteciki

Paszteciki drobiowe

Paszteciki drobiowe

lalunia lalunia
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Wigilijne pączki

Wigilijne pączki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

zewa zewa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paszteciki z łososiem

Paszteciki z łososiem

Megg Megg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: