Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Wegetariański pasztet z cukinii jest równie smaczny i aromatyczny, jak jego mięsny odpowiednik. Potrawę przyrządza się z cukinii startej na tarce o dużych oczkach. Warzywa łączy się z olejem, jajkami i bułką tartą. Popularne są też wersje pasztetu z dodatkami, na przykład pasztet z cukinii z pieczarkami i pasztet z cukinii z marchewką. Niektórzy dodają jeszcze starty żółty ser, cebulę lub kaszę mannę. Pasztet piecze się w piekarniku, w blaszce keksówce, przez około godzinę. Świetnie sprawdzi się jako zimna przekąska lub dodatek do kanapek.

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Pasztety jarskie to ulubiony przysmak zarówno wegetarian, jak i fanów mięsa. Można je przygotować z rozmaitych warzyw, kaszy czy grzybów. Jednym z popularniejszych jest pasztet z ciecierzycy. Ugotowaną cieciorkę wystarczy zmiksować z dodatkami i zapiec, by otrzymać aromatyczny dodatek do chleba. Przygotowując pasztet na Wielkanoc warto go wzbogacić suszonymi pomidorami, które nadadzą mu cudownego smaku i aromatu.

Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet z kaszy jaglanej

Kiedy najdzie nas nieodparta ochota na wegetariański pasztet, do jego zrobienia warto wykorzystać sprawdzone produkty. Wegetariański pasztet nie może się obyć bowiem bez warzyw: marchwi, cebuli, selera, cukinii czy papryki. Taki pasztet koniecznie wzbogacić należy też sycącym i wartościowym spoiwem - ryżem, manną lub wreszcie kaszą jaglaną. Szczególnie ciekawą propozycją bezmięsnej przekąski będzie lekki i aromatyczny pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej, który podawać można do pieczywa zarówno na zimno jak i na gorąco. Nie macie z kolei pomysłu na świąteczną, postną przekąskę? Postawcie na pasztet jaglany, który można dowolnie urozmaicać smakowo.

Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

Pasztet ten robi się z podgardla, wątróbki drobiowej, łopatki wieprzowej, jajek i suszonej żurawiny. Całość należy przyprawić gałką muszkatołową, liściem laurowym i zielem angielskim. Ciekawym urozmaiceniem jest również dodanie boczku. Potrawa idealnie pasuje na stół bożonarodzeniowy lub wielkanocny. Połączenie mięsa i żurawiny daje lekko słodki i aromatyczny smak. Danie jest wilgotne i z łatwością nadaje się do smarowania na kanapki lub krojenia w plastry.

Warzywa z grilla

Warzywa z grilla

Grillowane warzywa są dobrym dodatkiem do mięs, np. kurczaka lub karkówki. Szaszłyki z grilla można przygotować, nadziewając na drewniane patyczki cebulę, bakłażana, paprykę, pieczarki oraz pokrojone mięso drobiowe. Warzywa na grilla można zamarynować, np. w occie balsamicznym, czosnku, pieprzu, soli, oliwie z oliwek i soku z cytryny. Grillowany kabaczek to pomysł na wegetariańskiego grilla. Warzywo kroi się w grube plastry, a następnie oblewa oliwą z oliwek i oprósza ulubionymi przyprawami, np. oregano, ziołami prowansalskimi lub bazylią.

Warzywa

Warzywa

Najbardziej popularnym składnikiem polskiej kuchni są ziemniaki. To warzywa bulwiaste z dużą zawartością skrobi. Marchewka, seler, buraki i rzodkiewka należą do warzyw korzeniowych, których jadalną częścią jest tylko korzeń. Rukolę, sałatę, szpinak czy cykorię można użyć do różnego rodzaju sałatek warzywnych, mięsnych i makaronowych. Do warzyw strączkowych zalicza się: bób, fasolę, ciecierzycę, groch oraz soczewicę. Warzywa można gotować, grillować, piec i smażyć. Są doskonałym dodatkiem do dań głównych, przekąsek, sałatek oraz zup.

Znaleźliśmy 126 przepisów w kategorii Pasztet warzywny

Pasztet z maślaków

Pasztet z maślaków

iziona iziona
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet z pieczarek

Pasztet z pieczarek

edytaha edytaha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: